Cazul fetiței de 9 ani din Galați ucise de mamă în urma loviturilor repetate scoate la iveală noi detalii revoltătoare. Surorile fetiței, în vârstă de 3 şi 7 ani, au și ele vânătăi şi cicatrici pe corp care arată că erau agresate frecvent. Cazul fusese sesizat Direcției de Protecția Copilului încă din martie 2023, dar verificările au concluzionat atunci că violenţele asupra celor trei fetiţe au fost „un eveniment singular”. Autoritățile au constatat și că femeia nu poate avea grijă de cei trei copii din cauza unei dizabilităţi mintale, dar nu nimeni nu a făcut nimic.

Masina de politieFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Ministerul Familiei a anunțat, vineri, printr-un comunicat de presă, că președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș-Petru Achiriloaie, a decis trimiterea Corpului de control la DGASPC Galați, dar și la Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați, pentru a verifica modul în care a fost gestionat și instrumentat acest caz.

Aceasta, în condițiile în care autorităţile din Galaţi fuseseră anunțate despre situația familiei celor trei fetițe încă din luna martie a anului trecut, când reprezentanţii grădiniţei unde era înscrisă copila mijlocie au anunţat DGASPC că fetița pare a avea semne de violenţă pe corp.

Surorile mai mici ale fetiței de 9 ani au urme de violență, arsuri și cicatrici pe corp

După moartea fetiței de 9 ani, cele două surori ale acesteia, în vârstă de 3 și 7 ani, au fost preluate în sistemul de protecție specială, în familia unui asistent maternal.

Conform Ministerului Familiei, în urma evaluării fetițelor s-au constatat urme de violență fizică, arsuri și cicatrici pe mai multe părți ale corpului și s-au cerut expertize medico-legale în regim de urgență și informații cu privire la eventualele spitalizări ale acestora la Spitalul Clinic de Urgență Galați.

Potrivit sursei citate, a fost dispus un control intern la DGASPC Galați cu privire la modul în care dosarul fetițelor a fost instrumentat de Serviciul Evaluare Inițială în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație și Repatrieri.

DGASPC, sesizată în martie 2023, a constatat că mama nu se putea ocupa singură de copii din cauza unei dizabilități mintale

Din informațiile furnizate până la acest moment de DGASPC Galați reies următoarele:

  • „Cazul familiei fetițelor s-a aflat în atenția DGASPC Galați încă din luna martie 2023, ca urmare a unei sesizări primite de la o grădiniță din Galați cu privire la posibilitatea existenței în familie unui abuz fizic asupra uneia dintre cele trei fetițe;
  • În urma sesizării primite a fost anunțată Poliția (a fost deschis un dosar penal pe numele mamei) și s-au făcut verificări în familie cu privire la toți cei trei copii (anchetă socială, evaluare psihologică, caracterizări educaționale);
  • La finalul demersurilor s-a ajuns la concluzia că agresiunea fizică ar fi fost un „eveniment singular”, dar și că mama nu se putea ocupa singură de creșterea celor trei copii, din cauza unei dizabilități mintale.
  • Rudele mamei și-au asumat responsabilitatea îngrijirii și supravegherii celor trei fetițe;
  • În aprilie 2023, cazul fetițelor a fost trimis Direcției de Asistență Socială a municipiului Galați pentru monitorizarea familiei.

Din datele strânse de ANPDCA, au fost înregistrate 20.598 de sesizări de suspiciuni de abuz/neglijare/exploatare produse asupra copilului, primite de DGASPC-urile din întreaga țară în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2023. Dintre acestea, au fost confirmate de către specialiștii direcțiilor 13.340 de cazuri, din care 11.421 s-au înregistrat în familie.

  • “Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violență asupra copiilor care ajung în atenția autorităților se înregistrează în mediul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în siguranță, în familie.
  • De aceea, este imperativ să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să luăm măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în cazurile de violență asupra copiilor în mediul familial și nu numai. Subliniez importanța raportării oricărei suspiciuni de abuz, neglijare, exploatare sau violență împotriva copilului la numărul unic de urgență 119”, spune Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.

Fetița de 9 ani a murit în urma loviturilor repetate. A fost bătută și arsă cu un aprinzător de aragaz

Fetiţa de 9 ani din Galaţi a murit miercuri dimineaţă în apartamentul în care locuia cu familia, fiind găsită de un echipaj SMURD cu urme de violenţă extremă pe corp.

Parchetul Tribunalului Galaţi a anunţat, joi, că mama fetiței a fost reținută pentru 24 de ore, pentru infracțiunea de omor asupra unui membru de familie.

Potrivit procurorilor, în perioada 26-30 ianuarie 2024, în timp ce se afla în locuinţa din Galaţi, „femeia a exercitat acte de violenţă asupra fetiţei sale, pe care a lovit-o în mod repetat cu obiecte contontente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul (şoc traumatico-hemoragic), conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului”.

Legiștii au finalizat raportul medico-legal și au stabilit că fetița a murit din cauza unor leziuni externe și interne extrem de grave, conform Digi 24. Avea vânătăi pe tot corpul și arsuri profunde, după ce ar fi fost arsă cu un aprinzător de aragaz cu flacără.