Biserica Ortodoxă Română refuză dialogul cu comunitatea LGBT, chiar dacă și membrii acesteia sunt parte a bisericii, prin botez, acuză Florin Buhuceanu, militant pentru drepturile comunității LGBT și reprezentant al Accept. El a reacționat astfel după ce purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a spus că homosexualitatea „nu va fi niciodată acceptată în creştinismul ortodox”.

Florin BuhuceanuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Mă îndoiesc de expertiza Bisericii Ortodoxe în materie de sexualitate, pentru că vorbim de o biserică care, de-a lungul ultimelor trei decenii, a făcut posibilă continuarea incriminării penale a homosexualității și care a trimis oameni în închisoare practic, până în 2001, care încearcă permanent blocarea accesului femeilor la servicii de întrerupere de sarcină, accesului elevilor la informații care sunt relevante pentru sănătatea lor”, a declarat Buhuceanu, la Digi 24.

El a acuzat că Biserica Ortodoxă nu are nici măcar tentativa de a deschide un dialog cu comunitatea LGBT, deși mulți dintre membrii acestei comunități sunt parte a bisericii, prin botez: „Nu-i poți trata ca pe creștini de mâna a doua sau mâna a treia”.

„Din păcate Patriarhia e mult mai aproape de patriarhia moscovită decât de Biserica Ortodoxă din Atena, de exemplu, care are un dialog pastoral cu oamenii de orientare homosexuală. Sunt doar atacuri din partea ierarhiei, nu doar verbale, ci de încercări de limitare a drepturilor acestor comunități. Tipul acesta de atac constant din partea Bisericii nu înseamnă dialog, e o formă de agravare a acestor tipuri de atacuri. Cine profită? Cei care sunt aliniați politicii Moscovei și a Bisericii Ortodoxe, mâna dreaptă a Kremlinului”, a adăugat activistul.

Vasile Bănescu: Homosexualitatea nu va fi niciodată acceptată în creştinismul ortodox

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a vorbit, joi seară, despre modul în care Biserica priveşte relaţiile intime şi despre homosexualitate, el spunând că homosexualitatea „nu va fi niciodată acceptată în creştinismul ortodox”.

„În legătură cu mult-discutata oferire a binecuvântării pentru cuplurile homosexuale, este un gest personal, pe care Papa şi l-a asumat. E adevărat că e vorba despre o binecuvântare extra-liturgică, deci nu are legătură cu liturghia, nu se oficiază căsătoria acestor persoane. O binecuvântare. Eu am interpretat-o ca pe un semn de îngăduinţă pentru aceste persoane, prin care Papa cred că doreşte să le atragă mai aproape de biserică, dar nu pentru a rămâne în aceeaşi situaţie”, a declarat Vasile Bănescu, joi seară, la postul Euronews România, potrivit News.ro.

El a spus că homosexualitatea „este un păcat”, pentru că în legea morală consemnată în Scriptură relaţiile între persoanele de acelaşi sex sunt considerate un păcat.

„E nefiresc. Homosexualitatea nu va fi niciodată acceptată în creştinismul ortodox, cel puţin. Nu creştinismul catolic, cred eu, că pune problema acceptării homosexualităţii, ci societăţile în care acest creştinism există. (...) Morala creştină nu poate include păcatul”, a susţinut Vasile Bănescu.

El s-a arătat convins că şi societatea românească, despre care sondajele arată că are încredere în Biserică, susţine această idee.

Reprezentantul Patriarhiei a afirmat că Biserica nu le interzice homosexualilor să meargă la biserică: „Nu e problemă majoră cu aceste persoane, ele pot veni la biserică, nimeni nu le dă afară din biserică, dar la biserică vii să te înnoieşti”.