Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, anunţă că, în urma cazului de corupţie în care este urmărit penal IPS Teodosie, Cancelaria Sfântului Sinod va propune Sfântului Sinod instituirea a două organisme la nivelul Patriarhiei care să cerceteze, în paralel cu autorităţile statului, eventualele cazuri de corupţie în rândul clericilor.

Vasile BănescuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • „Tocmai din cauza acestui caz şi a încă unui caz asemănător, Cancelaria Sfântului Sinod va propune Sfântului Sinod, în şedinţa din februarie, configurarea foarte clară a două organisme judiciare care să funcţioneze în sensul următor: patriarhul Bisericii Ortodoxe Române poate folosi dreptul său de devoluţiune, deci de transferare a autorităţii sale unui alt ierarh, mitropoliţilor în general, sigur va fi un astfel de organism şi la Bucureşti, şi un organism judiciar compus nu din clerici, ci din persoane abilitate pentru o anchetă judiciară, care să cerceteze pornind de la suspiciuni, de la apariţia în presă, cum e cazul acum, a unor lucruri foarte grave, să cerceteze în paralel cu autorităţile judiciare sau chiar înaintea lor cazul respectiv”.
  • „Neexistând aceste organisme, care se vor întemeia, repet, după şedinţa Sfântului Sinod, în acest moment nu s-a putut întreprinde o anchetă a Bisericii în legătură cu asta (cu cazul în care este acuzat arhiepiscopul Tomisului - n.r.), pentru că subiectul nu e bisericesc, e cât se poate de nebisericesc, aş spune, de vreme ce e vorba de, înţeleg, capul de acuzare cumpărare de influenţă”, a declarat Vasile Bănescu, joi seară, la Euronews România, citează News.ro.

Potrivit acestuia, prin existenţa celor două organisme „va fi posibilă o anchetare, o analizare şi o elucidare inclusiv în interiorul Bisericii”.

Bănescu a precizat că ideea înfiinţării celor două organisme a pornit de la recentul caz al arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, inculpat de DNA, dar şi în urma unui alt caz semnalat public tot de către jurnaliştii de la Recorder, în care episcopul Ioachim Băcăuanul a fost acuzat că a discutat despre „cumpărarea” unei parohii pentru care titularul ar fi urmat să plătească 25.000 de euro.

Bănescu: „Simonia este un păcat. Cumpărarea de parohii antrenează degradarea corpului eclezial şi corpului comunitar”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, afirmă că Biserica respinge categoric ideea alocării de parohii în baza unor cotizaţii.

  • „Asta se numeşte, în termeni teologici, simonie: tentativa de a cumpăra sau de a vinde ceva sfânt. Este ceva care pur şi simplu scandalizează prin natura sa, pentru că lucrurile sfinte nu pot fi nici cumpărate, nici vândute. Nu poţi să vinzi sfânta împărtăşanie şi, in extenso, nu poţi să vinzi o parohie. Cumpărarea şi de influenţă şi oferirea de bani pentru a fi numit preot într-o parohie, bani oferiţi, fireşte, undeva mai sus, acest lucru este foarte grav”.
  • „Dar poziţia Bisericii, legislaţia Bisericii, statutul Bisericii sunt foarte clare: aceste lucruri se sancţionează drastic, simonia este un păcat, de fapt. Dincolo de aspectul moral este însă şi o culpă foarte gravă din punct de vedere administrativ pentru că, vă daţi seama, cumpărarea de parohii antrenează degradarea corpului eclezial şi corpului comunitar, ca să spun aşa. E foarte grav!”, a afirmat Vasile Bănescu, joi seară, la Euronews România, conform News.ro.

El a spus că astfel de măsuri reprezintă „o adecvare la o realitate nefericită”, subliniind că Biserica „trebuie să se apere” dacă apar astfel de cazuri, inclusiv uneori de „oameni de interior”.

  • „Repet ce am mai spus de multe ori şi a devenit un truism, dar cel mai mare adversar al Bisericii nu este în exterior. Demonul lucrează şi în interiorul Bisericii, ispitindu-i pe unii şi nevrednicia, ratarea vocaţiei unora şi nevrednicia pe care o atrage ratarea vocaţiei este cel mai mare adversar al Bisericii. Şi Biserica, prin capul ei perfect lucid şi foarte realist, şi mă refer la părintele patriarh, reacţionează”, a susţinut Bănescu.

Despre ancheta care îl vizează pe IPS Teodosie: „E total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, afirmă, referindu-se la punerea sub acuzare a arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, în dosarul instrumentat de DNA, că acest caz este unul „care frapează şi mâhneşte”, iar „apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător”. Bănescu spune că „Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie”.

  • „Poziţia Patriarhiei Române în acest caz ultracunoscut, întrucât agenda acestui caz e una mai veche şi destul de extinsă, este cea exprimată la începutul cercetării care s-a întreprins de către DNA faţă de situaţia în care este implicat arhiepiscopul Tomisului şi ea este una foarte limpede: Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie. Numai autorităţile, fireşte, cele judiciare, se vor pronunţa la sfârşitul anchetei în legătură cu acest lucru”.
  • „Fireşte că apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător. Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, care bineînţeles mâhneşte, pentru că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care bineînţeles va fi descifrată de autorităţile judiciare şi interpretată în cheia potrivită. Deci poziţia Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz, asta este foarte limpede”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, joi seară, la Euronews România, citat de News.ro.

Ce spune despre o retragere din funcţie a arhiepiscopului Tomisului

El a precizat, întrebat despre o eventuală retragere din funcţie a IPS Teodosie, că legea morală este cea care trebuie să primeze.

  • „Cea mai importantă lege din lumea locuită de om este legea morală, sădită de Dumnezeu în creaţia Lui inteligentă. Din legea morală se înfiripă legea nescrisă a bunului simţ. Fireşte că, ajuns într-o astfel de situaţie, oricine ar trebui să protejeze instituţia pe care o reprezintă. Legile pe care le-am invocat, legea morală şi legea bunului simţ, ar trebui să funcţioneze în fiecare. Înţeleg că funcţionează cu intensitate diferită de la persoană la persoană. Biserica nu poate constrânge pe cineva, dar Biserica, care nu doreşte moartea păcătosului, ca să citez din Sfânta Scriptură, ci îndreptarea lui, Biserica recomandă, din punct de vedere moral, o ţinută şi o atitudine adecvată la realitate”.
  • „Cazul despre care vorbim este un caz complicat şi care are legătură cu o persoană care înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicerea celor care transmit că totuşi ceva s-a întâmplat. E o filmare pe care a văzut-o toată lumea, nu este secretă, e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări. E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenţie total impură pentru un interes al eparhiei respective, este adevărat, nu al unei persoane anume”.

Bănescu a adăugat că poziţia Patriarhiei este una „defavorabilă ascunderii adevărului”.

El a spus că Sfântul Sinod este cel care poate face recomandări arhiepiscopului Tomisului cu privire la acest caz. Bănescu a precizat că Statutul BOR prevede sancţiuni atunci când vinovăţia este una confirmată, dar Biserica nu s-a mai confruntat cu un asemenea caz.

_______

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă, iar apărătorul său, avocatul Adrian Cuculis, a afirmat că dosarul se bazează doar pe înregistrarea apărută în spaţiul public şi că probabil se încearcă discreditarea IPS Teodosie. Avocatul a precizat că urmează să facă o cerere de excludere a înregistrării din dosar, considerând că este făcută nelegal.