Treisprezece organizații civice, între care ActiveWatch, Centrul de Investigații Media și APADOR-CH, reacționează în cazul activistei Angi Șerban, ridicată duminică de Poliție și dusă la secție, ONG-urile spunând că libertatea de exprimare și dreptul de a organiza și de a participa la proteste pașnice sunt din ce în ce mai afectate de acțiunile instituțiilor de forță din România.

Masina de politieFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
  • „Ieri, 14 ianuarie 2024, activista Angi Șerban a fost condusă la secția de poliție, de forțele de ordine, în urma unei postări pe care o făcuse în aceeași zi pe Facebook și în care critica intervenția în forță a autorităților publice la protestul transportatorilor. Angi Șerban a fost ridicată de forțele de ordine de la o adresă diferită de aceea pe care o are în actele de identitate, fapt, de asemenea, extrem de îngrijorător, deoarece ridică semne de întrebare cu privire la modul în care a fost găsită de poliție și dacă se afla sau nu deja sub supraveghere.
  • Această acțiune a Poliției Române, prin care o persoană a fost ridicată cu mandat de aducere, de la o altă adresă decât domiciliul, condusă la sediul poliției și percheziționată corporal pentru o postare pe o rețea de socializare, reprezintă o formă dură de intimidare și umilire a cetățenilor care exprimă opinii critice la adresa instituțiilor de forță și, deci, un atac grav la adresa democrației. Aceste acțiuni creează un climat ostil, menit a descuraja cetățenii să-și exercite dreptul de a participa la adunări publice și dreptul la liberă exprimare, inclusiv la critică.
  • Conform comunicatului oficial al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, operațiunea de ridicare și conducere la secție s-a făcut în baza unui mandat emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. Faptul că niște procurori au dat curs unei solicitări a forțelor de ordine prin care un cetățean este subiectul unui mandat de aducere și apoi percheziționat, fără a fi acuzat de vreo faptă penală pentru care să fie relevantă percheziția, este deosebit de îngrijorător pentru statul de drept din România. Justiția a acționat în acest caz ca o unealtă a forțelor de ordine, comportându-se ca executantul unui ordin al Poliției și nu ca un garant al respectării drepturilor individuale și a legii”, spun organizațiile civice, într-un comunicat de presă comun.

Acestea consideră că opinia exprimată de Angi Șerban pe rețeaua de socializare se încadrează în limitele libertății de exprimare și nu conține suficiente elemente pentru a fi încadrată ca instigare publică la săvârșirea de infracțiuni, fiind „o critică legitimă a acțiunilor publice și disproporționate ale forțelor de ordine în cadrul protestelor agricultorilor și transportatorilor”: „Angi Șerban semnala și critica, cu legitimă îngrijorare, prezența unor arme de foc în dotarea forțelor de ordine prezente la aceste proteste”.

  • „Atragem atenția partidelor aflate la guvernare, PSD și PNL, că instaurarea regimului fricii este o strategie care contravine drepturilor omului. O astfel de strategie este absolut inacceptabilă raportat la valorile europene și are potențialul de a amplifica nivelul de nemulțumire a cetățenilor români.
  • Problemele sociale din România nu pot fi rezolvate prin deschiderea de dosare penale și conducerea la secție a persoanelor care își exercită dreptul la liberă exprimare. Într-un an electoral, principala preocupare a politicienilor trebuie să fie comunicarea directă cu cetățenii, și nu aplicarea de bastoane peste drepturi fundamentale. Democrația poate fi garantată și protejată doar cu respect pentru cetățeni și drepturile lor”, mai spun cele 13 organizații semnatere.

Acestea cer Ministerului de Interne să verifice modalitatea în care s-a desfășurat acțiunea împotriva lui Angi Șerban și să facă publice concluziile acestei analize, iar Inspecției Judiciare să verifice modul în care a fost emis mandatul de aducere pentru activistă și să facă publică această analiză.

Solicităm liderilor PSD și PNL să se delimiteze de acțiunile abuzive ale poliției și Parchetului și să își exprime fără echivoc atașamentul față de valorile democratice și respectarea drepturilor constituționale.

ONG-urile semnatare:

  • ActiveWatch, Centrul de Investigații Media, Miliția Spirituală, Asociația Respiro Human Rights Research Centre, Asociația pentru Tehnologie și Internet - ApTI
  • CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociația Rădăuțiul Civic, Mediawise Society, Asociația CIVICA
  • Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Inovare Publică, APADOR-CH, Greenpeace România.

Amintim că în urmă cu o zi activista Angi Șerban de la Corupția Ucide a fost ridicată de polițiști după ce s-a întrebat, pe Facebook, de ce un bărbat „stă cu puşca printre protestatari” şi „dacă în democraţie la un protest paşnic iese poliţia cu puşca, nu cumva e legitim să iasă şi poporul cu cocktailu'?”.

Activista Angi Șerban spune

, într-un mesaj postat luni pagina ei de Facebook, că a fost reținută din motive politice după ce a „îndrăznit într-o democrație să pună o întrebare legitimă despre amenințarea cu arma a unui polițist la adresa unor protestatari pașnici”.