Polițiștii bucureșteni informează că s-au sesizat din oficiu, duminică, după ce pe o rețea socializare a fost postat un mesaj „care instiga la săvârșirea de infracțiuni”. Astfel, după ce a fost identificată persoana care administrează contul respectiv, a fost emis un mandat de aducere pe numele său, fiind vorba de o femeie, în vârstă de 36 de ani, spun polițiștii. Aceasta a fost dusă la secție pentru audieri.

Mașină de polițieFoto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Persoana în cauză este activista civică Angi Şerban, participantă la protestele „Corupţia Ucide”. Ea acuză că a fost ridicată efectiv din casă, din pat, de către Poliţie, pentru o postare pe Facebook. Mai mult, ea spune că a fost luată de la o adresă la care nu domiciliază.

„M-a luat Poliţia Română de la o adresă la care nu domiciliez, cu mandat de aducere pentru instigare publică. M-au dus la Secţia 13 şi acum la Secţia 18. Mă plimbă între secţii. Domnule Cătălin Predoiu, de unde ştie poliţia unde dormeam în kwrwl gol mai devreme? Îmi ascultă Ministerul Afacerilor Interne, Romania telefonul fără mandat?”, a scris Şerban.

Ce spune Poliția

  • „La data de 14 ianuarie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 18 Poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de „instigarea publică la săvârșirea de infracțiuni”.
  • În fapt, la data de 14 ianuarie 2024, în mediul online, prin intermediul unei rețele de socializare, a fost postat un mesaj, care instiga la săvârșirea de infracțiuni. În urma activităților specifice efectuate de către polițiști, a fost identificată persoana care administrează contul de pe respectiva rețea de socializare.
  • În urma relaționării cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, a fost emis un mandat de aducere, pe numele femeii, în vârstă de 36 de ani.
  • Astfel, în baza mandatului de aducere, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secției 13 Poliție, aceasta a fost condusă la sediul subunității de poliție, în vederea audierii.
  • Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 18 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „instigarea publică”, faptă prevăzută de articolul 368 din Codul Penal”.

După audieri, activista Angi Șerban a afirmat că a fost ridicată de Poliție după o postare publică adresată Ministerului Afacerilor Interne. Ea a declarat că i s-a comunicat calitatea de suspect, a fost percheziționată corporal și amprentată, fiind acuzată de „instigare publică”.

Postarea pentru care s-a autosesizat Poliția

Angi Şerban a postat duminică dimineață pe Facebook un mesaj adresat Ministerului de Interne în care întreabă de ce stă un bărbat „cu puşca printre protestatari” şi, „dacă la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu'”. Postarea se referă la un incident produs sâmbătă seară la protestul transportatorilor de pe Centura Constanţei.

  • „Ministerul Afacerilor Interne, de ce stă băiatul ăsta cu pușca printre protestatari?
  • E cumva ea îndreptată către mașina aia mică?
  • De când am ieșit din democrație și am intrat în dictatură militară?
  • Să ieșiți public să ne explicați ce caută trupele speciale acolo!
  • De urgență!
  • Și aș mai avea o întrebare: Dacă în democrație, la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu'?” - a scris ea.

________

(Foto articol: Vlad Ispas | Dreamstime.com)