Cornel Dinicu, cel care a înființat şi care conducea, de fapt, complexul turistic Ferma Dacilor din Tohani, unde opt oameni au murit într-un incendiu care a cuprins pensiunea, rămâne în arest preventiv, decizia instanței fiind definitivă.

Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, retinutFoto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Tribunalul Prahova a respins, marţi, contestaţiile depuse de cei trei inculpaţi în dosarul deschis de procurori în urma incendiului de la Ferma Dacilor din Tohani. Decizia instanţei este definitivă şi menţine soluţia Judecătoriei Ploieşti care a emis mandat de arestare preventivă pe numele administratorului de facto al complexului Cornel Dinicu şi mandat de arest la domiciliu pe numele Adelinei Elena Ilie şi al administratorului din acte, Adrian Ristin.

Reprezentanţi ai instanţei au declarat pentru News.ro că toate cele trei contestaţii au fost respinse ca nefondate.

Controversatul om de afaceri Cornel Dinicu, al cărui nume nu apare în documentele oficiale ale firmei care administrează complexul turistic de la Tohani, se află în arest preventiv din 3 ianuarie. Tot de la acea dată, Adelina Elena Ilie şi Adrian Ristin, administratorul complexului turistic, au fost plasaţi în arest la domiciliu. Toți trei sunt acuzaţi de infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. ​Omul de afaceri Cornel Dinicu, care a înființat și conducea complexul turistic Ferma Dacilor, și cei doi administratori din acte au contestat mandatele de arestare.

Vineri, criminaliștii au identificat și ultima victimă a incendiului din 26 decembrie de la Ferma Dacilor, fiind vorba de un copil de 11 ani, Petre Ene, care a murit alături de fratele său de 16 ani, Luca, și de tatăl lor, Lucian. Lista completă a victimelor - patru adulți și patru copii: Ene Petru, Ene Luca, Dinicu Victor (toţi trei minori), Lucian Ene, Gavrilă Anca, Marinescu Adrian, Băiceanu Vlad, Andrei Niţescu.

Cornel Dinicu a susținut că incendiul - în care au murit opt oameni - a fost pus intenționat, dar procurorii spun că nu există indicii că focul a fost pus de o mână criminală.

Șansele ca victimele incendiului de la „Ferma Dacilor” să se poată salva au fost aproape inexistente, date fiind numeroasele probleme pe care le avea pensiunea, care era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică de la o pompă cu apă a unei persoane fizice, având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea unei pensiuni, arată procurorii în documentul cu propunerea de arestare.

  • „Și dacă ipoteza incendierii cu intenție a imobilului s-ar concretiza (ipoteza în raport de care materialul probator administrat nu atestă indicii), întreaga situație descrisă, vizând nerespectarea de către factorii decidenți a normelor în materia securității la incendiu, îi poziționează pe cei trei inculpați în culpă în raport de producerea rezultatului constând într-un dezastru, deoarece, raportat la lipsa de siguranță a încăperilor oferite ca spații de cazare, șansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente, în condițiile în care:
  • imobilul a fost construit fără autorizație de contrucție,
  • mansarda a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime, construcția fiind încadrată în gradul V (cinci) de rezistență la foc (cel mai defavorabil grad),
  • imobilul a fost întabulat cu încălcarea prevederilor legale, în baza unui certificat de constatare a edificării construcției emis fără verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor fundamentale,
  • imobilul a fost edificat fără solicitarea/obținerea vreunui aviz/autorizație de la I.S.U. Prahova,
  • a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nefuncțională la momentul producerii incendiului, montată în baza unui proiect neavizat,
  • unitatea avea o instalație electrică certificată, subdimensionată (putere de 8 kw) în raport de nevoile reale ale unui astfel de consumator”.

Pensiunea „a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a legii”

Procurorii mai spun că în perioada 2016 - 26.12.2023 pensiunea a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de „cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, desfășurate la sediul din comuna Gura Vadului, sat Tohani:

  • Astfel, construcția corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire.
  • Totodată, demersurile și măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii privind calitatea în construcții.
  • Unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii privind apărarea împotriva incendiilor, pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.

Nu sunt indicii că focul ar fi fost pus intenționat la Ferma Dacilor

Cornel Dinicu a susținut că focul a fost pus intenționat, iar procurorii Parchetului Tribunalului Prahova spun, într-un comunicat transmis miercuri, că nu exlud nicio ipoteză, dar că nu există indicii că focul a fost pus de o mână criminală:

  • „Ancheta penală aflată în desfășurare nu exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), în acest sens fiind efectuate acte de urmărire penală care să lămurească împrejurările concrete ce au condus la inițierea procesului de ardere.
  • Cu toate acestea, materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocată ca urmare a unei acțiuni umane intenționate), cercetările ce urmează a fi efectuate în cauză având rolul de a stabili până la gradul de certitudine inclusiv cauza probabilă a incendiului”.

Citește și: