Doi inspectori ai Direcției Regionale Antifraudă Fiscală București din ANAF au fost plasați sunt control judiciar de către procurori, care îi acuză că au primit mită zeci de mii de euro de la administratorii unor firme care fraudau bugetul de stat, a anunțat vineri DNA. Unul dintre inspectori este acuzat și că ar fi cerut și primit 10.000 de euro de la o persoană pentru a-i obține o diplomă falsă de bacalaureat, în condițiile în care aceasta nu a susținut niciodată examenul.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Procurorii DNA au anunțat oficial că au început urmărirea penală și au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile doi inspectori ai Direcției Regionale Antifraudă Fiscală București din ANAF - Dragoș Andrei Oltean și Răzvan Conta -, pentru infracțiunile de luare de mită în formă continuată, fals intelectual, complicitate la evaziune fiscală și omisiunea sesizării. Primul dintre ei este cercetat și pentru trafic de influență și dare de mită.

De asemenea, au fost plasați sub control judiciar și un administrator de firmă pentru dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și evaziune fiscală (două fapte), și o altă persoană acuzată de cumpărare de influență.

Conform procurorilor, cei doi inspectori sunt acuzați că luau mită pentru a închide favorabil unele controale, deși rezultatele arătau că fraudau bugetul de stat. Astfel, în schimbul mitei sumele constatate ca prejudiciu produs de aceste firme bugetului de stat erau „șterse”.

Unul dintre inspectori este acuzat că ar fi cerut și primit 10.000 de euro de la o persoană pentru a-i obține o diplomă flasă de bacalaureat, în condițiile în care aceasta nu a susținut niciodată examenul.

Acuzațiile aduse de DNA

  • „În perioadele de 22.08.-25.11.2022 și în cursul lunii februarie 2023, în contextul efectuării unor controale la două societăți comerciale, Oltean Dragoș Andrei și Conta Răzvan, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la reprezentanții firmelor respective, printre care și inculpatul O.V., sumele de 8.000 de euro și 80.000 de lei.
  • Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei doi inspectori în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri, prin diminuarea artificială a cuantumului taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.
  • Prin aceste demersuri, cei doi inculpați ar fi facilitat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 225.913 lei.
  • În cursul lunii mai 2023, Oltean Dragoș Andrei ar fi pretins și primit de la inculpata M.L.M. suma de 10.000 euro în schimbul căreia i-ar fi promis acesteia că își va exercita influența pe care ar fi lăsat să se înțeleagă că ar avea-o asupra unor funcționari din cadrul unui inspectorat școlar în vederea obținerii în fals a duplicatului diplomei de bacalaureat, în condițiile în care persoana respectivă nu ar fi susținut niciodată examenul respectiv.
  • În contextul menționat mai sus, la data de 29 noiembrie 2023, Oltean Dragoș Andrei ar fi remis suma de bani respectivă secretarului șef al unui colegiu național care ar fi eliberat în fals documentul respectiv”.

În acest dosar sunt urmărite penal și alte persoane, iar joi au fost făcute 31 de percheziții la sediile unor instituții publice, domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale, mai spune DNA.