Președintele Klaus Iohannis a trimis luni cererile pentru începerea urmăririi penale a foștilor miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, așa cum a cerut DNA, în dosarul privind achiziția de vaccinuri. Conform anunțului oficial al DNA, cei trei sunt acuzați că ar fi cumpărat în plus față de cantitatea existentă și necesară peste 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, în valoare de peste un miliard de euro.

Vlad Voiculescu si Ioana MihailaFoto: Colaj foto

UPDATE: REPER anunță că Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, s-a autosuspendat astăzi din funcțiile politice deținute în partid, ca urmare a anchetei DNA.

Administrația prezidențială a anunțat că Klaus Iohannis a transmis luni ministrului Justiției, Alina-Ștefania Gorghiu:

  • „cererea de urmărire penală a domnului Vlad Vasile Voiculescu, în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 23 decembrie 2020 - 14 aprilie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a două infracțiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 297 alin. (1) raportat la art. 309 din Codul penal și a unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, prevăzută de art. 48 alin. (1) raportat la art. 297 alin. (1) din Codul penal și la art. 309 din Codul penal, toate cu aplicarea dispozițiilor art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008;
  • cererea de urmărire penală a doamnei Ioana Mihăilă, în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către aceasta a infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) raportat la art. 309 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”.

Totodată, Parchetul General a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri, mai spune Administrația prezidențială.

„Persoane din Guvernul României ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin anti-COVID, cu încălcarea legii și fără a face o analiză privind necesitatea”

Amitim că DNA a cerut joi încuviințarea Parlamentului - în cazul lui Florin Cîțu - și a Președinției - foștilor miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă - pentru începerea urmăririi penale a celor trei, pentru achiziția vaccinurilor anti-COVID în timpul pandemiei.

DNA a anunțat printr-un comunicat de presă că a transmis procurorului general, în vederea sesizării președintelui României și Senatului, referatul pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, pentru infracțiunile de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea. În comunicatul DNA nu este precizat niciun nume, menționându-se că este vorba despre trei persoane care făceau parte din Guvernul României.

Conform procurorilor, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea a peste 23 milioane persoane, ar fi fost achiziționată în plus cantitatea de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

Ce spun procurorii DNA:

  • „La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
  • Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
  • De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
  • În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
  • Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”.

Senatul decide miercuri dacă îi ridică imunitatea lui Florin Cîțu / Prima reacție a fostului premier

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca plenul să discute în ședința din 29 noiembrie solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîţu.

Florin Cîțu a declarat luni, după ce și-a consultat dosarul la comisia Juridică din Senat că „nu are niciun motiv să demisioneze din PNL”. „Este absolut normal ca această anchetă să se deschidă. În acest moment încă studiez dosarul. Pot să vă spun că mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru în conformitate cu legislația din România. (...) Nu am de ce să-mi dau demisia din PNL. Justiția nu se face la televizor”, a declarat Cîțu.

Fostul premier a mai spus că le va cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunității. ”Este normal, trebuie să dăm voie anchetei să meargă mai departe și să vedem adevărul”.

Cătălin Drulă: USR va vota pentru ridicarea imunităţii lui Cîţu şi îl susţine pe Voiculescu pentru europarlamentare

Parlamentarii USR vor vota, pentru ridicarea imunităţii senatorului Florin Cîţu, aşa cum cere DNA, iar Vlad Voiculescu va rămâne în continuare pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare, pentru că „este o victimă”, a declarat vineri liderul USR, Cătălin Drulă.

  • „Aici nu este nicio discuţie. Noi dintotdeauna am spus că imunitatea parlamentară se referă la declaraţii politice. Deci, fiecare cetăţean, fie că este parlamentar sau nu, răspunde în mod egal în faţa legii.
  • Deci vom vota „pentru”, aşa cum am vota în orice fel de caz", a declarat Drulă, după ce a participat la o dezbatere organizată de USR şi grupul Renew Europe, conform Agerpres.

Întrebat dacă mai rămâne valabilă candidatura lui Vlad Voiculescu pe listele USR pentru europarlamentare, el a spus că fostul ministru „este o victimă”.

  • „Absolut. Rămâne valabilă (candidatura - n.r.) şi, mai mult de atât, acum pentru că este o victimă, un om inocent, un om care timp de trei luni s-a luptat pentru vieţile din această ţară, hărţuit în mod mizerabil el şi familia lui, el este un simbol acum pentru lupta pe care o ducem în România, şi are toată susţinerea noastră.
  • Şi le spun că, şi dacă ne iau unul câte unul, o să rămânem în picioare", a subliniat liderul USR.

El a acuzat „un evident atac politic, o acţiune judiciară aberantă", spunând că decizia de achiziţionare de vaccinuri anti-Covid a aparţinut atât Guvernului, cât şi preşedintelui Klaus Iohannis.

„Reţele de control în justiţie funcţionează / Am fost avertizaţi că, dacă facem polul de dreapta şi nu ne potolim o s-o păţim”

  • „Reţele de control în justiţie funcţionează. DNA-ul a deschis o acţiune complet aberantă. Acele vaccinuri au fost cumpărate în cadrul unui mecanism european, cu alocare proporţional cu populaţia pentru fiecare ţară, cu posibilitatea de a primi cât mai repede cât mai multe vaccinuri pentru a salva oameni.
  • Aduceţi-vă aminte că era o situaţie în care voiam să vaccinăm în fiecare zi oameni, pentru că asta însemna vieţi salvate şi economie deschisă mai repede. Este o decizie care a aparţinut premierului de la acea vreme, lui Florin Cîţu, care a aparţinut preşedintelui Klaus Iohannis, care a participat la Consiliul European, şi există minutele în care a agreat acest mecanism. (...). Se pot găsi minutele pe site-ul Comisiei europene, dar, mai mult de atât, această decizie este o decizie de oportunitate a unui Guvern", a explicat Drulă.

El a susţinut că se doreşte de fapt împiedicarea formării unui pol de dreapta în România:

  • „Domnul procuror de la DNA nu poate veni să conducă ministere. Reţelele SRI de influenţă din justiţie, coloneii SRI acoperiţi din ministere nu pot conduce în locul unei puteri civile în România. Am fost avertizaţi că, dacă facem polul de dreapta, şi nu ne potolim, şi dacă luptăm cu actuala putere ca opoziţie democratică, o s-o păţim.
  • Asta se întâmplă în aceste zile. Şi Partidul Mişcarea Populară este hărţuit, şi domnului Eugen Tomac i se pregătesc nişte dosare. Sunt disperaţi pentru că au distrus economia, au prăduit bugetul şi după 2024 ştiu că nu vor mai fi acolo şi nu vor mai guverna.
  • Ne întoarcem mai rău decât în epoca Năstase, când făcea Rodica Stănoiu dosare de la partid. Mai rău, pentru că atunci aveam parteneri externi care erau mai atenţi la ce se întâmplă în România. Acum atenţia este sub acoperirea războiului din Ucraina, îşi permit să distrugă statul de drept bucăţică cu bucăţică în România (...) Trăim cel mai periculos moment pentru democraţia românească din ultimii 25 de ani”, a mai spus preşedintele USR.

PSD: Conducerea USR face şi de această dată scut în jurul penalilor

PSD îl acuză pe Cătălin Drulă că, în loc să convoace de urgenţă forurile statutare pentru a-i exclude pe „USR-iştii penali”, „calcă în picioare independenţa Justiţiei” cu atacuri politice „directe” la adresa procurorului de caz şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„PSD condamnă dublul standard practicat fără ruşine de conducerea USR, după ce mai mulţi lideri marcanţi ai acestui partid au devenit 'penali cu acte în regulă', potrivit propriei lor terminologii. În loc să convoace de urgenţă forurile statutare ale partidului pentru a-i exclude pe USR-iştii penali, aşa cum cerea altor partide în situaţii similare, preşedintele USR calcă în picioare independenţa Justiţiei cu atacuri politice directe la adresa procurorului de caz şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este un act grosolan de subminare a statului de drept şi a instituţiilor din Justiţie şi e cu atât mai grav cu cât cei anchetaţi sunt acuzaţi că au produs cel mai mare prejudiciu înregistrat vreodată într-un dosar de corupţie din România", susținea PSD într-un comunicat de presă.

Partidul condus de Marcel Ciolacu mai susține că nimic din ceea ce invocă USR în cazul altor politicieni cercetaţi penal nu se aplică în cazul „penalilor din propriul partid”:

„Nicio demisie de onoare, niciun îndemn către cei anchetaţi să facă pasul în spate până îşi demonstrează nevinovăţia în instanţă, nicio delimitare politică a partidului faţă de proprii penalii! Conducerea USR face şi de această dată scut în jurul penalilor, la fel cum a procedat şi în cazul primarului Sectorului 1, Clotilde Armand. Sloganul 'Fără penali în funcţii publice!' trâmbiţat de USR în campaniile electorale devine astfel cea mai mare minciună politică şi cel mai dezgustător act de trădare a electoratului. Ruşine USR!”.