Cu planul declarat că banii pentru anunțatele majorări de pensii se vor găsi dacă va fi oprită evaziunea fiscală, Guvernul s-a gândit să le ceară românilor să îi „toarne” pe cei care nu își declară veniturile, de exemplu. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut că „cei care îi denunță pe evazioniștii fiscali ar putea să primească 1% din valoarea fraudei”.

Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / George Calin

„Ne gândim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a declarat Boloș la observatornews.

El susține că românii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parţială pe cartea de muncă sau dacă o firmă nu emite factură fiscală.

​Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări din nou marți că Guvernul nu va crește taxele și impozitele și nici nu va introduce altele noi în 2024. „Căutăm soluții să reducem impozitarea muncii și să continuăm măsurile de creștere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii și printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătățirea managementului la ANAF și Vămi”, a spus Ciolacu.

Săptămâna trecută, Ciolacu a început ședința de guvern susținând că are o „veste bună”. „ANAF- ul a început să-și facă treaba și să colecteze aproape de ținta asumată. În octombrie colectarea veniturilor a ajuns la nivelul record de 40 de miliarde de lei”, a spus el în contextul scandalului legat de banii necesari pentru creșterea pensiilor în 2024.

Ministerul Finanțelor estima un deficit de 6,1% pentru anul viitor, dacă intră în vigoare noua lege a pensiilor, votată de Parlament pe repede înainte.