Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a spus că primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, ar trebui să le explice cetăţenilor că n-au de ce să se agite şi să se panicheze, referindu-se la alertarea privind prezenţa dronelor în judeţele Tulcea şi Galaţi prin RO-Alert, dar Direcția pentru Situații de Urgență nu poate să nu trimită alerte cu gândul că nu va fi nimic și că deranjează. „...şi dacă (riscul) este 0,0001, totuşi este un risc şi populaţia trebuie să ştie de el”.

Raed ArafatFoto: AGERPRES
  • „Dacă ne-ar ajuta domnul primar să le explice cetăţenilor că n-au de ce să se agite şi să se panicheze, pentru că aceste lucruri sunt totuşi pentru ei, ar fi mult mai bine. Puneţi-vă în situaţia noastră sau în situaţia oricui, că există un risc şi dacă este 0,0001, totuşi este un risc şi populaţia trebuie să ştie de el şi să ia măsuri cine doreşte. Să intre în casă, să nu stea lângă geamuri, dacă au adăpost şi vor să meargă în adăpost, să meargă acolo. Suficient o singură dată să se întâmple ceva şi tot narativul ăsta se va schimba şi va începe lumea să se întrebe de ce n-aţi alertat, de ce n-aţi zis, de ce n-aţi vorbit”, a declarat Arafat, potrivit News.ro.

Şeful DSU a explicat utilitatea mesajelor RO-ALERT.

  • „Avem sistemul RO-ALERT, care e totuşi mult mai bine decât să pornim sirenele. Dar când ştie armata, ştie Ministerul Apărării, că există un risc şi ne înştiinţează pe noi, care suntem protecţia civilă, noi putem să stăm şi să spunem lasă, că nu va fi nimic, lasă că nu deranjăm, mai bine stăm şi într-o zi să se întâmple ceva, chiar dacă am zis că riscul este foarte mic şi după care să regretăm şi să ne întrebăm de ce nu am dat mesaj. Cei care sunt foarte deranjaţi poate că au modalităţi să nu pună telfeonul lângă pat, să-l pună afară, dacă chiar vor să rişte şi nu vor să audă mesajele. Dar totuşi sunt oameni care înţeleg de ce dăm aceste mesaje şi nu le dăm nici să panicăm populaţia, nici să se sperie, le dăm pentru că asta este un lucru normal când există un risc”, a mai spus Raed Arafat.

El a dat un exemplu şi anume alertele de urşi atunci când unii cetăţeni sunt deranjaţi. Şeful DSU a mai spus că sirenele nu vin cu mesaje, aşa cum se întâmplă în cazurile RO-ALERT.

  • „Vorbim exact şi când am dat mesajele în zonele montane unde sunt urşi. Sunt unii care stau în casă şi spun că i-am deranjat, dar daca ar fi în stradă şi s-ar vedea cu ursul, faţă în faţă, la doi metri, poate că ar gândi altfel. Şi aici este la fel, este vorba despre un management al unor riscuri şi de transmitere a unor mesaje de înştiinţare a populaţiei. Iar ăsta este rolul nostru, nu avem cum să-l schimbăm. Alternativa la RO-ALRT e că trebuia să ajungem la sirene, ar fi fost mult mai panicant. De ce? Pentru că sirenele nu vin cu mesaje, nu vin cu nimic, auzi că sirena a sunat, dar nu ştii de ce sună. Cel puţin la RO-ALRT noi transmitem, explicăm, după care poţi să urmăreşti comunicatele despre ce se întâmplă. Deci asta este situaţia, ne pare rău, e un risc care există şi care trebuie manageriat în acest fel”, a mai precizat Arafat.

Ionuț Pucheanu, edilul municipiului Galați, a declarat că nu simte nevoia de trimiterea unor mesaje Ro-Alert, așa cum s-a întâmplat vineri seară, când populația a fost avertizată că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian, în contextul războiului din Ucraina. Liderul PSD Galați a spus că nu s-a speriat și că acest gen de informare ar fi de folos doar dacă ne-am afla „în stare de război”.

Desfășurare de forțe la Galați

MApN a transmis sâmbătă dimineaţă că sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galaţi.

Un mesaj Ro-Alert a fost emis, vineri seară, pentru localităţile din toată zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi, prin care oamenii au fost avertizaţi că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian şi au fost sfătuiţi să se adăpostească.

Mai multe echipaje de la ISU, IPJ, Jandarmerie, Armată, Poliţia de Frontieră au făcut căutări, sâmbătă dimineaţă, în cartierul Dimitrie Cantemir, aflat la marginea municipiului Galaţi, după ce o persoană a sunat, vineri noapte, la 112 şi a anunţat că ar fi auzit o bubuitură puternică în această zonă, potrivit Agerpres.