Patru persoane au fost găsite carbonizate în urma exploziei la magistrala de gaz de la Călimăneşti, iar alte cinci persoane au fost rănite. Victimele lucrau la construcția autostrăzii A7, denumită și Autostrada Moldovei. Autorităţile din Vrancea au activat, în noaptea de miercuri spre joi, Planul Roşu de Intervenţie, după ce un incendiu a cuprins o magistrală de gaz, pe şantier. Din primele informații, cauza incidentului ar fi o eroare umană. Conducta de gaz a fost lovită de un utilaj.

Explozie pe santierul A7Foto: Captură Ziarul de Vrancea

17:03Consitrans, proiectantul autostrăzii A7 Focșani - Bacău, compania care a elaborat Studiul de Fezabilitate, Proiectul Tehnic și Detaliile de Execuție susține că „documentația de proiectare a fost elaborată la cele mai înalte standarde profesionale respectând cu strictețe toate prevederile legale şi normativele în vigoare, în baza avizelor obținute de la toţi factorii implicați și a fost aprobată de către Beneficiarul CNAIR”.

„Asigurăm opinia publică că vom colabora cu Antreprenorul la orice analiză va face pentru elucidarea cauzelor care au determinat tragicul accident şi vom comunica in mod transparent concluziile noastre”, transmite Consitrans într-un comunicat de presă.

15:34Marius, unul dintre muncitorii morți în explozia din Călimănești, era proaspăt căsătorit și urma să devină tată. Tânărul de 29 de ani ar fi ținut locul unui coleg

15:32Imagini video din dronă cu locul unde a avut loc explozia - conducta care a explodat se vede în video pe partea stângă, la marginea culoarului autostrăzii unde lucrau echipele UMB:

14:47Pacientul rănit în explozie adus la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni Bucureşti va rămâne internat, „pentru moment", în această unitate medicală întrucât necesită stabilizare chirurgicală, transmite Agerpres.

14:20Până la această oră, la peste 12 ore de la producerea accidentului, compania UMB nu a avut nici o reacție. În lumina informațiilor publice prezentate de CNAIR și Transgaz, HotNews.ro a solicitat companiei UMB un punct de vedere și a adresat o serie de întrebări legate de lucrările efectuate și va publica răspunsurile de îndată ce le va primi.

14:12 Constructorul UMB nu putea efectua nicio lucrare la autostradă până nu erau deviate conductele de gaze - DOCUMENTE Transgaz

Un alt document arată că în zona conductei de gaze, pe o zonă de 20 m, de o parte și alta, lucrările la drum vor fi demarate doar după avizarea CTE Transgaz. Acest aviz CTE încă nu există.

13:50Inspecția Muncii anunță că a demarat o anchetă de cercetare a accidentului de pe șantierul A7.

13:25Compania de Drumuri, prima reacție după explozia de pe șantierul A7: „Din informațiile pe care le avem, antreprenorul UMB nu lucra la relocarea rețelei de caz” / Ce spune CNAIR

13:16 Cei doi răniţi care au fost aduşi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni Bucureşti sunt intubaţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii, transmite Agerpres.

„Două victime care au suferit arsuri pe 30% din suprafaţa corporală, respectiv 40% din suprafaţa corporală au fost transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni Bucureşti. Amândoi pacienţii sunt intubaţi. Aşteptăm evaluările echipelor medicale astfel încât pacienţii să poată beneficia de cele mai bune îngrijiri", a informat Ministerul Sănătăţii.

Conform sursei citate, trei victime cu leziuni minore au fost evaluate în Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal din Adjud şi nu au rămas internate.

11:20Transgaz acuză constructorul UMB pentru explozia de pe Autostrada Moldovei: „Nu a respectat prevederile Avizului de amplasament”.

10:54 Preşedintele USR, Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, solicită „o anchetă rapidă şi profesionistă" în cazul accidentului de pe şantierul Autostrăzii: „Pe acel lot nu exista contract semnat pentru dirigenția de șantier”

10:46VIDEO Explozia de pe șantierul Autostrăzii Moldovei, vizibilă de la 30 de kilometri distanță, surprinsă de camerele de supraveghere

10:35Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au întocmit un dosar penal în cazul exploziei de la magistrala de gaze de la Călimăneşti, în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, dar şi pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă sau nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea, potrivit Agerpres.

„La locul producerii exploziei, din cursul nopţii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, se află o echipă complexă formată din ofiţeri specialişti - Serviciul Investigaţii Criminale şi criminalişti care efectuează cercetarea la faţa locului pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. În această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Paula Enache.

10:16Pacientul rănit în urma exploziei la magistrala de gaz de la Călimăneşti care a fost adus la Spitalul Bagdasar Arseni are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului şi se află în sala de operaţii, a informat, joi, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Florin Bica, transmite Agerpres.

„Pacient de 61 de ani cu arsuri grad 1-2 pe 40 % suprafaţa corporală. Este la sala de operaţii. Urmează să se întrunească comisia pentru transfer (pentru a se decide dacă va transferat în străinătate)", a precizat Bica.

09:45Conducta magistrală de gaze unde s-a produs explozia este operată de Transgaz. „Nu există probleme în alimentarea cu gaze a consumatorilor din zonă, întrucât folosim variante alternative”, a afirmat, pentru HotNews.ro, directorul general al companiei, Ion Sterian.

Posibila cauză a exploziei de pe șantierul A7: o conductă de gaze care nu se afla la adâncimea specificată în planuri

09:35Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat joi că se fac verifări la magistrala de gaz, care ar fi trebuit să se afle la o adâncime de 1,8 m, dar din primele cercetări conducta se află la aproximativ un metru sub pământ, potrivit estimării făcute de oficial la fața locului.

09:17Până la această oră, constructorul român UMB nu a avut nicio reacție.

08:32Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat după accidentul de joi noapte, precizând că se află în legătură cu firma care execută lucrările la Autostrada Moldovei și cu autoritățile locale.

  • „În momente de grea încercare, niciun cuvânt nu poate alina pierderea persoanelor dragi.
  • În urma accidentului de pe șantierul autostrăzii A7, în care și-au pierdut viața 4 muncitori, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate.
  • Ca ministru al Transporturilor am fost și sunt în permanentă legătură cu constructorul și autoritățile care au intervenit la locul tragediei”, a scris Grindeanu pe Facebook.

07:25Doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, victime ale exploziei de la magistrala de gaz de la Călimăneşti, urmată de incendiu, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, au fost preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti, a informat, joi dimineaţă, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, cele cinci persoane rănite în urma exploziei de la Călimăneşti au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Adjud cu mijloace proprii.

07:23 Din primele informații, angajații societății care executau lucrări la autostrada A7 ar fi lovit cu un utilaj de săpat o conductă care transporta gaz a magistralei, potrivit Ziarul de Vrancea.

Angajații companiei controlate de Dorinel Umbrărescu lucrează în trei schimburi pentru a termina mai repede drumul.

Constructorul A7 este o asociere condusă de firma română UMB.

07:10Trei răniți nu au nevoie de îngrijiri într-un centru specializat, a declarat ministrul sănătății Alexandru Rafila la Digi24.

Două victime sunt evaluate la Spitalul Bagdasar Arseni și la Spitalul Floreasca din București.

„După consultul cu echipa medicală de specialitate se va lua o decizie de îngrijire în țară sau, după caz, în străinătate”, a spus Rafila.

06:08„În noaptea de miercuri spre joi am fost solicitaţi să intervenim în urma producerii unei explozii urmată de incendiu, pe şantierul Autostrăzii Moldovei, în dreptul localităţii Călimăneşti. În urma evenimentului, au rezultat cinci victime rănite. Din nefericire, la faţa locului au fost descoperite patru victime carbonizate", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Florin Olaru.

Potrivit acestuia, victimele rănite au fost transportate la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Adjud, două dintre acestea, care au suferit arsuri, urmând să fie transportate la două unităţi medicale din Capitală.

Atât persoanele decedate, cât şi cele rănite în urma incendiului efectuau lucrări de construcţie pe şantierul Autostrăzii Moldovei.

Planul roşu de intervenţie a fost activat, în noaptea de miercuri spre joi, la ora 01,30, în urma unei explozii la o magistrală de gaz de la Călimăneşti. Incendiul a fost lichidat după circa trei ore, intervenindu-se în continuare pe răcirea utilajelor surprinse de incendiu.

La faţa locului au intervenit şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă, patru ambulanţe SMURD, o autospecială de transport persoane şi victime multiple a ISU Vrancea şi cinci ambulanţe al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea.