În contextul ploilor fără precedent și a inundațiilor din Grecia cauzate de ciclonul „Daniel”, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune că aproximativ 200 de cetățenii români aflați în zonele afectate, cărora le acordă sprijin în vederea evacuării și asistența necesară.

Inundatii GreciaFoto: Michalis Karagiannis-Eurokinissi / Imago stock and people / Profimedia

Potrivit informațiilor disponibile la acest moment, infrastructura rutieră este afectată în continuare în mai multe zone din Peninsula Pelion.

Ambasada României la Atena a luat legătura cu cei care își anunțaseră anterior prezența în Peninsula Pelion, pentru a fi îndrumați să își notifice prezența prin SMS la autoritățile elene, în vederea evacuării.

De asemenea, MAE menționează că situația din zonele afectate este instabilă și suferă modificări de la o oră la alta, motiv pentru care le recomandă cetățenilor români să se intereseze permanent cu privire la starea drumurilor, la evoluția situației în zona în care se află și în zonele afectate de inundații, să verifice periodic situația zborurilor, existând numeroase zboruri întârziate sau anulate, să mențină contactul cu reprezentanții misiunii diplomatice pentru a putea fi înștiințați despre evoluția eforturilor echipelor de intervenții din zonele în care aceștia se află.

MAE cere cetățenilor români din zonele afectate să respecte întocmai instrucțiunile autorităților elene responsabile, să nu părăsească locațiile sigure în care se află și să semnaleze imediat evoluțiile situației în care se găsesc și solicitările suplimentare de sprijin (la numărul unic 112 și la cele două misiuni diplomatice române).

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875; +30 210 6728879 și al Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088.

Joi, MAE a anunțat că un grup de turiști români care a rămas blocat miercuri pe un feribot între Skiathos şi Volos, după ce autoritățile elene au decis să suspende călătoria din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a fost salvat.

Ploi fără precedent și inundații în Grecia

Miercuri seara, ciclonul Daniel a lovit şi Attica, unde se află Atena, provocând inundaţii pe străzi şi în mai multe staţii de metrou din capitală.

Descrisă de guvern şi de experţi ca fiind un „fenomen extrem” în ceea ce priveşte cantitatea de apă căzută în decurs de 24 de ore, ploaia torenţială a provocat pagube importante pe câmpurile din Tesalia, în centrul Greciei, unde se află departamentele Magnesia, Trikala şi Karditsa.

Pagubele au început să fie evaluate în aceste departamente şi vor fi plătite despăgubiri locuitorilor, antreprenorilor şi fermierilor afectaţi, a declarat joi ministrul de interne Niki Kerameus la Skai.

Se pare că regiunea muntoasă din Magnesia a fost lovită de 600 până la 800 de litri de ploaie pe metru pătrat, care au căzut în numai 24 de ore, un fenomen nemaiîntâlnit în datele meteorologice din Grecia, măsurate din 1955.

Potrivit serviciului naţional de meteorologie (EMY), fenomenul se va diminua joi după-amiază. În Turcia şi Bulgaria, ţări limitrofe Greciei, ploile torenţiale din ultimele zile au făcut în total 11 victime.

Citește și: