Ionuț Doldurea, patronul stației GPL din Crevedia, care este fiul primarului din Caracal, și Cosmin Stângă, asociatul său, au fost reținuți, marți seară, de procurorii Parchetului General, la zece zile de la exploziile devastatoare în care cinci oameni au murit, iar alți 54 au fost răniți. Conform procurorilor, în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023 societatea deținută de cei doi a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a legii privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat din Crevedia

Ionut Doldurea, patronul statiei GPL din CrevediaFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 20:30 Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă au fost reținuți de procurori pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

De asemenea, este urmărită penal societatea comercială a celor doi.

UPDATE 22:18 Avocatul patronilor de la Crevedia acuză că întreaga urmărire penală urmărește spectacolul, presa aflând înaintea sa că cei doi clienți ai său au calitatea de inclupați. Cei doi patroni ai stației GPL de la Crevedia vor fi audiați din nou miercuri de la 8 dimineața. Mai mult, urmărirea penală a fost extinsă și asupra firmei. la sfatul avocatului, cei doi inculpați nu au dat declarații în fața procurorilor.

„La ora 8 vom veni din nou aici. Am venit pentru un scenariu pregatit de dinainte. În timp ce ni s-a adus la cunoștiință calitatea de suspecți și reținerea, am ajuns să cunosc din camera de ancheta, citind presa de pe telefon, despre un comunicat de presa care se referea la cei doi clienți ai mei ca înculpați. Iată cum am ajuns eu să aflu, avocat ales, din media, despre această calitate. S-a dorit acest scenariu extraordinar, ca în loc să venim noi la un simplu telefon la audieri, așa cum am stabilit, să fim luați din stradă ca să fiți dumneavoastră presa anunțați mai înainte”, spune avocatul.

Ce spun procurorii Parchetului General:

  • „În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpați menționați anterior, societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL (Ordinul M.A.I. cu nr. 166 din 27 iulie 2010 și Ordinul nr. 73/1161/1999 privind aprobarea "Normativului de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule", indicativ NP 037/99), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Șoseaua București-Târgoviște, în comuna Crevedia, județul Dâmbovița.
  • Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18.40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanșator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment (ultima decedând în cursul zilei de azi) și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă.
  • În cauză s-au efectuat patru percheziții (la sediile a două persoane juridice și domiciliile a două persoane fizice), în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”.

Pedeapsa prevăzută în Codul Penal pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru este închisoarea de la 5 la 12 ani.

Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, patronii stației GPL din Crevedia, au fost duși sub escortă, marți seară, la sediul Parchetului General, ei refuzând să stea de vorbă cu jurnaliștii aflați acolo.

Avocatul acestora le-a spus jurnaliștilor că este prima dată de la producerea exploziilor - în 26 august - când patronii firmei sunt chemați la Parchet.

„Nu am niciun mesaj acum. O să aflăm şi noi (care sunt acuzaţiile, n.r.). Nu ştiu mai multe”, a spus avocatul.

În dosarul deschis de Parchetul General au fost audiați până acum localnici ale căror case au fost afectate de explozii, dar nu și patronii firmei care deținea stația GPL.

Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli - stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte. Stația GPL din Crevedia fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze.

Conform procurorului general Alex Florența, după închidere, în toamna lui 2020, firma - care are 25 de puncte de lucru în toată țara - urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu mai avea niciun fel de autorizație.

Dosarul deschis de Parchetul General vizează stabilirea cauzelor deflagrației, dar și rolul pe care îl aveau instituțiile în acest caz, în condițiile în care stația GPL era închisă, în acte, încă din 30 septembrie 2020, dar continua să funcționeze, spunea procurorul general.

Un dosar penal a fost deschis și de Parchetul Militar București și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii urmate de incendii.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că are deschise două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia. DNA spunea că s-a sesizat din oficiu și că urmărirea penală în aceste două dosare penale se desfășoară cu privire la faptă.

Stația GPL este a firmei FLAGAS SRL, care în ultimii 5 ani a avut contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziție directă, cu primăriile ale comunelor conduse în principal de primari PSD. Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale și Cervenia (Teleorman).

FLAGAS SRL a fost înființată în urmă cu 25 de ani, pe 30 decembrie 1997 și are doi acționari, potrivit termene.ro: Doldurea I Ionuț Daniel - 51% și Stângă Cosmin Ionuț 49%. În 2022, cifra de afaceri a fost de 595.907.886 lei, iar profitul de 32.782.166 lei.

Ionuț Daniel Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldorea (PSD) - primar aflat la primul mandat din 2020, om de afaceri şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD. Potrivit termene.ro, Ionuț Daniel Doldurea este acționar în 6 companii, o bună parte dintre ele cu cifre de afaceri impresionante și sute de contracte cu administrația locală, prin achiziție directă.

FLAGAS SRL a câștigat, în ultimii 5 ani, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice centralizate de HotNews.ro, 54 de contracte prin achiziție directă, în valoare de 1,6 milioane lei în perioada 2018 - 2023. Obiectul contractelor: achiziționarea de combustibili.

Primarul din Caracal, Ion Doldurea, a anunțat, la o zi de la tragedie, că a decis să se autosuspende „din calitatea de membru al PSD și, implicit, din orice altă funcție politică deținută”.