Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spune că, la acest moment „bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”, iar prioritară este „salvarea tinerei generații”. El a răspuns astfel după ce premierul Marcel Ciolacu a spus că măsurile de combatere a consumului de droguri, anunțate de Predoiu cu o zi în urmă, nu sunt suficiente și că așteapt de la Poliție „să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri”.

Cătălin PredoiuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Într-o postare făcută marți pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu a susținut că sunt insuficiente măsurile de combatere a consumului de droguri, anunțate cu o zi în urmă de ministrul Afacerilor Interne, și că este nevoie de un efort masiv de destructurare a rețelelor de trafic de droguri: „Aștept de la Poliție să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri. Vreau să văd toate efectivele disponibile în stradă, pe urmele tuturor acelor nemernici care fac averi provocând adevărate tragedii în familiile românilor. Cred că Poliția Română are o uriașă datorie în fața societății în această privință”.

Cătălin Predoiu a reacționat spunând că ceea ce i-a cerut Ciolacu este, de fapt, ceea ce el a propus luni Ministerului Afacerilor Interne.

  • „Cred că gândim la fel pentru că eu am propus aceste măsuri aseară, acum 12 ore le-am propus deja. Şi controlul în şcoli. Este adevărat, cu acordul părinţilor, pentru că acolo nu poţi să faci control dacă nu sunt şi părinţii de acord şi deja am invitat mâine, la ora 16.00, la MAI mai mulţi colegi miniştri să discutăm revitalizarea unui plan care, de altfel, există.
  • Înfiinţăm un plan de măsuri pentru combaterea drogurilor şi bullying-ului, fenomenului de bullying în şcoli, de violenţă între elevi. Dar să-l suplimentăm cu astfel de măsuri, în domeniul combaterii consumului de droguri la minori (...)
  • Ca să lămurim aspectul, ceea ce a cerut astăzi premierului, deja e anticipat şi este propus de Ministerul Afacerilor Interne, prin persoana mea, chiar de ieri seară, în conferinţa de presă am făcut acest lucru. Şi confiscarea maşinii cu care se transportă droguri sau care este folosită de un şofer aflat sub influenţa drogurilor, se confiscă, adică asta este ceea ce urmează să propunem ca legislaţie Guvernului şi Parlamentului”, a spus ministrul de Interne, la DcNews, conform News.ro.

„Bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută”

El a spus că în urmă cu o lună şi jumătate, la două săptămâni după ce a preluat mandatul, a avut o şedinţă cu structura de comandă a Inspectoratului General al Poliţiei Române:

  • „Le-am spus textual, erau acolo peste 30 de oameni cred, deci am peste 30 de martori şi am spus textual acest lucru: bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută.
  • Ce trebuie să facem, sigur, să revitalizăm acest efort pe toate planurile dar prioritar este să salvăm tânăra generaţie. Doi din zece tineri între 15 şi 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puţin o dată droguri. Unu din zece copii până la 16 ani, în şcoli, unul din zece, a consumat cel puţin o dată droguri. Deci de aici plecăm”.

Predoiu a spus că se pleacă de la o realitate criminologică schimbată radical faţă de acum nu mai mult de 10 ani.

Ministrul de Interne a mai susținut că din 2020 şi până în 2023 au ieşit din serviciu, prin pensionare, demisie sau trecere în alte profesii, aproximativ 31.000 de poliţişti din 65.000”.

Cătălin Predoiu spunea luni seară că va propune modificarea legislaţiei privind drogurile, astfel încât să fie făcut test antidrog la examinarea pentru dobândirea sau restituirea carnetului de conducere anulat pentru consum de substanţe interzise, iar mașinile în care sunt depistate droguri să fie confiscate. El a mai propus suspendarea şi anularea înmatriculării în cazul în care autovehiculul nu deţine RCA, similar actualei soluţii referitoare la ITP, și testarea și posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”.

Ministrul de Interne a făcut aceste declarații lcând a prezentat concluziile Corpului de control în cazul accidentului de la 2 Mai, unde un băiat de 19 ani, care conducea drogat, a ucis cu mașina doi tineri. Vlad Pascu fusese oprit de către echipaje de poliție și în noaptea tragediei și cu o zi înaintea accidentului și lăsat să plece deși mașina nu avea RCA, iar în autoturism au fost găsite droguri.