Premierul Marcel Ciolacu susține că măsurile de combatere a consumului de droguri, anunțate cu o zi în urmă de ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Cătălin Predoiu, sunt un pas înainte pe un traseu corect, dar nu sunt suficiente.

Marcel Ciolacu si Catalin PredoiuFoto: AGERPRES

Într-o postare făcută marți pe contul de Facebook, premierul Marcel Ciolacu susține că este nevoie de un efort masiv de destructurare a rețelelor de trafic de droguri.

  • „Măsurile de combatere a consumului de droguri, anunțate ieri de ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Cătălin Predoiu, sunt un pas înainte pe un traseu corect, dar nu sunt suficiente!
  • Este nevoie, în paralel cu testarea anti-drog în școli sau de confiscarea mașinii celui prins drogat la volan, și de un efort masiv de destructurare a rețelelor de trafic cu droguri.
  • Aștept de la Poliție să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri! Vreau să văd toate efectivele disponibile în stradă, pe urmele tuturor acelor nemernici care fac averi provocând adevărate tragedii în familiile românilor!
  • Cred că Poliția Română are o uriașă datorie în fața societății în această privință. Românii trebuie să vadă repede o schimbare profundă și susținută de atitudine din partea statului și de rezultate concrete. Pentru că asta înseamnă sute și mii de vieți protejate în fiecare zi!”, se arată în postarea premierului.

„Vrei carnet? Test antidrog!”. Predoiu susține că va propune modificarea legislaţiei privind drogurile

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat luni seara că va propune modificarea legislaţiei privind drogurile, astfel încât să fie făcut test antidrog la examinarea pentru dobândirea sau restituirea carnetului de conducere anulat pentru consum de substanţe interzise, mașinile în care sunt depistate droguri să fie confiscate. El mai propune suspendarea şi anularea înmatriculării în cazul în care autovehiculul nu deţine RCA, similar actualei soluţii referitoare la ITP.

Ministrul de Interne a făcut aceste declarații luni seară, când a prezentat concluziile Corpului de control în cazul accidentului de la 2 Mai, unde un băiat de 19 ani, care conducea drogat, a ucis cu mașina doi tineri. Vlad Pascu fusese oprit de către echipaje de poliție și în noaptea tragediei și cu o zi înaintea accidentului și lăsat să plece deși mașina nu avea RCA, iar în autoturism au fost găsite droguri.

Cătălin Predoiu a susținut că va propune Guvernului şi Parlamentului mai multe modificări legislative, între care instituirea obligativităţii testului antidrog la examinarea medicală pentru dobândirea sau reînnoirea permisului auto şi extinderea examinării medicale la restituirea carnetului reţinut pentru consum de alcool sau droguri: „Deci, vrei carnet, test antidrog”.

El a mai spus că propune și instituirea unor noi situaţii în care testarea pentru droguri și pentru alcool să fie obligatorie, suplimentar prevederilor actuale - atunci când în mașină sunt identificate substanţe, recipiente de alcool desfăcute sau când șoferul figurează în baza de date că a încălcat legea privind consumul de alcool sau droguri la volan.

Alte propuneri vizează:

  • Mărirea la trei ani a termenului pentru restituirea permisului de conducere dacă a fost anulat ca urmare a consumului de alcool sau droguri, în prezent fiind de şase luni de la data executării pedepsei amenzii sau privare de libertate.
  • Confiscarea obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau când șoferul a fost testat pozitiv la droguri.
  • Suspendarea şi anularea înmatriculării în cazul în care mașina nu are RCA, similar actualei soluţii referitoare la ITP.