Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a criticat într-un mesaj pe Facebook, protestul organizat de AUR în fața Ministerului Sănătăți împotriva „vaccinării obligatorii", afirmând că oamenii, de fapt, ignoră sau tolerează comportamente care afectează societatea.

Vasile BanescuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Reprezentantul BOR a reacționat public după ce joi câteva sute de persoane aduse de AUR au protestat în fața Ministerului Sănătății, reclamând că Strategia Națională de Vaccinare, aflată în dezbatere publică, ar aduce „vaccinarea obligatorie".

În timpul protestului lucrurile au degenerat, manifestanții s-au îmbrâncit cu forțele de ordine, în timp ce „stegarul dac” a reușit să treacă de jandarmi, să escaladeze zidul ministerului și să ajungă în balconul de la primul etaj, comportamente taxate de Vasile Bănescu.

Și partidul condus de George Simion a fost blamat pentru „populismul îmbrăcat tricolor”.

  • „O societate în care cetățeni, nu neapărat turmentați, se încaieră cu autorități care încearcă să le protejeze viața,
  • în care populismul îmbrăcat tricolor luptă în stradă cu fantome și fantoșe ieșite din ceața conspiraționismului insomniac,
  • în care alți cetățeni ce nu se lasă atât de ușor prostiți sunt încleștați în lupte greco-romane cu Marea Resetare,
  • o societate care ignoră sau tolerează exact ce o infestează, e una care are imensa șansă să (re)descopere creștinismul sobru, nu sumbru, blând, nu bolând, urban, nu viran, realist, nu paseist, ortodox, nu ortodoxist, demofil, nu populist”, a scris Vasile Bănescu.

Un jurnalist a fost lovit de un bărbat în timpul protestului, agresorul fiind scos de jandarmi din mulţime şi dus la Poliţie.

Jadarmeria Bucureşti a spus că participanţii la protest au fost îndemnaţi de către organizator să blocheze accesul în instituţia publică.

AUR susține că doar s-a alăturat „acțiunii civice de protest organizate de reprezentanți ai societății civile împotriva vaccinării obligatorii” și acuză o „încercare de denigrare”.

Aceasta, deși AUR a chemat oamenii la „protest împotriva vaccinării obligatorii”, iar la manifestație, transmisă pe Facebook de AUR, a participat inclusiv George Simion.

Jandarmeria Română a aplicat şase amenzi pentru nereguli constatate la protestul organizat joi de AUR la Ministerul Sănătăţii, fiind întocmit şi un dosar penal pentru loviri.

Strategia Națională de Vaccinare, publicată recent în dezbatere publică de Ministerul Sănătății și care a stârnit deja controverse într-o parte a societății - care vorbește despre vaccinare obligatorie - nu prevede obligativitatea imunizării, ci aduce, în esență, mai multe acțiuni de informare și încurajare privind vaccinarea, asigurarea de stocuri de rezervă pentru vaccinurile esențiale, precum și - în premieră în România - compensarea unor vaccinuri pentru persoanele adulte.

Rafila despre protestul AUR: „Impostură politică dusă la paroxism”

Alexandru Rafila a afirmat că mMinisterul Sănătății nu promovează în niciun fel o politică de obligativitate a vaccinării și „se face un cal de bătaie dintr-o falsă problemă”.

„Cei care sunt în fața Ministerului Sănătății nu își doresc să avem copii sănătoși”, a afirmat Rafila, cu referire la protestatarii mobilizați de AUR. „A fost depășit un prag care este pragul unei credințe. Vorbim despre iresponsabilitate”, a adăugat ministrul Sănătății.

Strategia Națională de Vaccinare „nu face altceva decât să stabilească principiile și accesul la un program de vaccinare. Avem interesul să ne protejăm copiii. Nu înțeleg de ce se insistă pe obligativitate”, a adăugat ministrul Sănătății.

„Am văzut niște sloganuri afișate la protest, inclusiv că vaccinat egal intoxicat. Eu vă spun că majoritatea persoanelor care sunt aici la protest - am văzut că sunt multe persoane în vârstă - au fost vaccinate în copilărie și nu mi s-a părut că ar fi fost intoxicați. Pe intoxicare se bazează un partid politic care absolut iresponsabil atacă fundamentele sănătății publice din această țară și dezvoltă un subiect absolut neadevărat”, afirmă ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a calificat protestul AUR din fața Ministerului Sănătății drept „impostură politică dusă la paroxism”, care trebuie să înceteze.

Scăderea acoperirii vaccinale în România este un fenomen îngrijorător în ultimii ani, iar țara noastră se află, în cazul multor vaccinuri, pe ultimul loc în Europa la acoperire vaccinală. Acest lucru trebuie schimbat, a subliniat Alexandru Rafila.