Ministerul Afacerilor Externe a venit, vineri, cu primele precizări în cazul celor șapte cetăţeni români, presupuşi suporteri ai unui club de fotbal din România, reținuți joi în Grecia, în punctul de trecere al frontierei Promachonas, în condiţiile în care poliţia elenă caută vinovaţii pentru uciderea unui tânăr suporter al clubului de fotbal AEK Atena.

Ultrasi dusi la audieri in AtenaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în urma demersurilor făcute de Consulatul General al României la Salonic, autoritățile locale au informat că cei șapte cetățeni români au fost reținuți de poliția din Serres ca urmare a identificării asupra acestora, la controlul vamal, a unor obiecte interzise.

Totodată, MAE menționează că la oficiul consular a fost primită o solicitare de asistență consulară din partea unuia dintre cei șapte români implicați, iar reprezentantul Consulatului General la Salonic a pus la dispoziția persoanelor în cauză o listă de avocați vorbitori de limba română.

„Consulatul General al României la Salonic continuă dialogul cu autoritățile locale și cu cetățenii români și va fi pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale”, mai transmite MAE.

Ministerul român de Externe nu precizează dacă cei șapte români au legătură cu uciderea unui suporter grec.

Crima care a șocat Grecia

Joi, Poliția elenă a anunțat că șapte cetăţeni români, presupuşi suporteri ai unui club de fotbal din România, au fost arestaţi în apropierea frontierei dintre Grecia şi Bulgaria pentru deţinere de arme, în condiţiile în care poliţia elenă caută vinovaţii pentru uciderea unui suporter grec, conform AFP.

„Şapte străini au fost arestaţi pentru încălcarea legii privind deţinerea de arme”, a anunţat poliţia elenă într-un comunicat.

În timpul controlului vehiculului lor la punctul de trecere a frontierei Promahonas, poliţiştii au descoperit „două cuţite, un briceag, o mască de gaze, echipament de box, un tricou şi o eşarfă purtând sigla unui club sportiv din străinătate”, se arată în comunicat.

Surse din cadrul poliţiei susțineau că persoanele arestate sunt „români”, presupuşi suporteri ai unui club de fotbal din ţara lor care intenţionau să asiste joi seara la meciul dintre echipa greacă Olympiakos Pireu şi clubul belgian Genk din turul III preliminar al Ligii Campionilor, lângă Atena.

Vineri, autoritățile au anunțat că aproximativ o sută de suporteri croați suspectați că ar avea legături cu Bad Blue Boys, huliganii lui Dinamo Zagreb, precum și doi greci, un albanez, un bosniac și un austriac au fost arestați înainte de a fi inculpați a doua zi pentru omucidere și participare la o organizație criminală, fără a mai fi făcută vreo mențiune despre vreun român, scrie AFP.

Trei judecători de instrucție greci au început vineri să interogheze aproximativ zece persoane acuzate de moartea unui tânăr suporter al clubului de fotbal AEK Atena, potrivit AFP.

Michalis Katsouris, în vârstă de 29 de ani, a murit din cauza unei hemoragii după ce a fost înjunghiat în braț în timpul unor incidente violente care au avut loc luni seara între ultrași ai clubului croat Dinamo Zagreb și AEK, în apropierea stadionului clubului grec din Nea Filadelfia, o suburbie din vestul Atenei.

Tragedia a avut loc în ajunul unui meci din preliminariile Ligii Campionilor, amânat de UEFA până la 19 august.

Moartea lui Michalis Katsouris a șocat Grecia, unde violențele marchează frecvent meciurile de fotbal.

Ministrul grec pentru Protecția Civilă, Giannis Oikonomou, a destituit șapte ofițeri de rang înalt din conducerea Poliției Elene, ca urmare a producerii unor confruntări violente între susținătorii echipei AEK Atena și cei ai Dinamo Zagreb, potrivit Proto Thema.

Oikonomou a precizat că vor urma și alte schimbări în cadrul poliției întrucât consideră că intrarea huliganilor croați în Grecia reprezintă „un incident nepermis și inadmisibil” și un „eșec al poliției elene”.