Trei judecători de instrucție greci au început vineri să interogheze aproximativ zece persoane acuzate de moartea unui tânăr suporter al clubului de fotbal AEK Atena, potrivit AFP.

Fan al lui AEK Atena, ucisFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Michalis Katsouris, în vârstă de 29 de ani, a murit din cauza unei hemoragii după ce a fost înjunghiat în braț în timpul unor incidente violente care au avut loc luni seara între ultras ai clubului croat Dinamo Zagreb și AEK, în apropierea stadionului clubului grec din Nea Filadelfia, o suburbie din vestul Atenei.

Tragedia a avut loc în ajunul unui meci din preliminariile Ligii Campionilor, amânat de UEFA până la 19 august.

Aproximativ o sută de suporteri croați suspectați că ar avea legături cu Bad Blue Boys, huliganii lui Dinamo Zagreb, precum și doi greci, un albanez, un bosniac și un austriac au fost arestați marți, înainte de a fi inculpați a doua zi pentru omucidere și participare la o organizație criminală, potrivit unei surse judiciare.

Interogatoriile cu suspecții urmează să se încheie duminică seara, potrivit presei.

Moartea lui Michalis Katsouris a șocat Grecia, unde violențele marchează frecvent meciurile de fotbal.

Demiteri în Poliție

Ministrul grec pentru Protecția Civilă, Giannis Oikonomou, a destituit șapte ofițeri de rang înalt din conducerea Poliției Elene, ca urmare a producerii unor confruntări violente între susținătorii echipei AEK Atena și cei ai Dinamo Zagreb, potrivit Proto Thema.

Oikonomou a precizat că vor urma și alte schimbări în cadrul poliției întrucât consideră că intrarea huliganilor croați în Grecia reprezintă „un incident nepermis și inadmisibil” și un „eșec al poliției elene”.

Potrivit unor buletine informative, poliția greacă a avut cunoștință deplină de planul pus la cale de huliganii croați de a veni la Atena, în ciuda interdicției primite de la UEFA, și de a lansa un atac criminal în apropierea stadionului echipei AEK Atena, cu o zi înainte de meciul dintre AEK și Dinamo Zagreb pentru turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor.

  • În primul dintre documente se precizează că „potrivit informațiilor primite de la sursa mai sus menționată, cu un grad obișnuit de credibilitate, informații care sunt verificate permanent, un număr destul de mare (aproximativ 100) de suporteri organizați ai echipei Dinamo Zagreb (Bad Blue Boys) vor ajunge în ţară, dintre care unii vor fi găzduiţi de fanii echipei Panathinaikos, cu care sunt înfrăţiţi şi întreţin legături şi o comunicare excelentă. Alții vor sta în diverse locuri de cazare Airbnb, în principal în apropiere de Bulevardul Alexandras”.
  • În cel de-al doilea document se subliniază că „potrivit ultimelor informații primite de Serviciul nostru, suporterii organizați ai echipei AEK au fost informați cu privire la sosirea suporterilor echipei Dinamo Zagreb, ceea ce a generat agitație în rândurile lor și acum discută despre propriile lor acțiuni”.
  • În cel de-al treilea buletin informativ se menționează că „în continuarea celor de mai sus și conform ultimelor informații venite la serviciul nostru din surse deschise, suporterii organizați ai echipei AEK fac apel la suporterii echipei să se adune în zona exterioară (potcoavă) a stadionului OPAP ARENA astăzi, de la ora 19:00 sub pretextul distribuirii unor abonamente”.

Croația se spală pe mâini

Și autoritățile muntenegrene, după cum a dezvăluit postul de televiziune SKAI, au trimis luni dimineața, la ora 09:22, un document de două pagini la Poliția Elenă, informând că circa 120 de persoane, de vârstă tânără, pe care îi cataloghează drept „risky fans”, au trecut granița dinspre Croația cu destinația probabilă Atena pentru a urmări meciul AEK-Dinamo Zagreb. Documentul conține nu numai informațiile și numărul de persoane, ci și mărcile și numerele de înmatriculare ale mașinilor în care se aflau huliganii.

Autoritățile croate susțin, la rândul lor, că „Europol și Interpol au informat Grecia din timp cu privire la suporterii lui Dinamo”. Poliția croată manifestă însă indiferență față de propriile responsabilități, susținând că „nu exista niciun temei legal pentru ca autoritățile locale să-i oprească la granița croată pe suporterii echipei Dinamo care se îndreaptau spre Atena”.

O sursă din Ministerul de Interne al Croației spune că huliganii au mers în Grecia în grupuri mai mici, astfel încât să nu ajungă toți la același punct de trecere a frontierei în același timp. „Nu a existat niciun motiv pentru a le interzice să părăsească țara”, spune Ministerul croat de Interne, explicând că oricine ar fi putut spune foarte ușor că pleacă într-o călătorie de relaxare în Balcani.

„Poliția noastră a făcut tot ce a putut – a transmis la timp informațiile, pe baza cărora poliția greacă s-ar fi putut pregăti pentru ciocnirile dintre suporteri care vor urma”, mai susțin surse de la Zagreb.

În ciuda interdicției UEFA, între 100 și 120 de suporteri ai echipei Dinamo Zagreb au ajuns luni seară în apropierea stadionului echipei AEK, pentru un atac organizat asupra suporterilor AEK, soldat cu uciderea lui Michalis Katsouris, în vârstă de 29 de ani, și rănirea gravă a mai multor persoane.

Şapte români, arestaţi pentru deţinere de arme la frontiera dintre Grecia şi Bulgaria

Şapte cetăţeni români, presupuşi suporteri ai unui club de fotbal din România, au fost arestaţi joi în apropierea frontierei dintre Grecia şi Bulgaria pentru deţinere de arme, în condiţiile în care poliţia elenă caută vinovaţii pentru uciderea unui suporter grec, relatează Agerpres citând AFP.

"Şapte străini au fost arestaţi pentru încălcarea legii privind deţinerea de arme", a anunţat poliţia elenă într-un comunicat.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, persoanele arestate sunt "români", presupuşi suporteri ai unui club de fotbal din ţara lor care intenţionau să asiste joi seara la meciul dintre echipa greacă Olympiakos Pireu şi clubul belgian Genk din turul III preliminar al Ligii Campionilor, lângă Atena.