Teologul Teodor Baconschi, una dintre vocile conservatoare din România și apărător al BOR, îi dă o replică dură preotului Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni (Iași), care a susținut că 10% din banii de la nuntă trebuie dați Bisericii.

Parintele CalistratFoto: Captura video

„L-ați luat pe Dumnezeu de prost, el e ultimul fraier?”

Preotul Calistrat Chifan a făcut aceste declarații într-o emisiune la bzi.ro.

  • „Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? Că 10% din ce câștigi trebuie să dai la biserică?
  • Ei, acuma, mă ascultă: cât a costat rochia miresei? 2.000 - 3.000 euro, da? Cât înseamnă? 150 de milioane...Cât a costa muzica? 100 de milioane... Cât a costat fotografia? 50 de milioane...
  • Cât a costat coregrafia? 100 de milioane... Cât a costat tot aici, ce aveți voi, șampanii, mese, povești? Zic cel puțin 20.000 de euro i-ați tocat. Înmulțește 10% și trece-mi în cont sau pune-mi în plic!
  • „Părinte, dumneata te auzi ce vorbești?”
  • Păi, eu zic, eu nu înțeleg un lucru: l-ați luat pe Dumnezeu de prost?
  • El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit pe atâtea lucruri, care de-a doua zi nu mai sunt valabile?
  • Rochia o arunci, mâncarea ai mâncat-o, banii i-ai cheltuit, restaurantul l-ai părăsit, florile s-au veștejit, sticlele goale le-ai aruncat și toată povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă”, a susținut preotul Calistrat la Bzi, conform Digi 24.

„Nu, părinte, nu Dumnezeu e prost!”

Teologul Teodor Baconschi, una dintre vocile conservatoare din România și apărător al BOR, i-a răspuns preotului printr-un mesaj postat pe Facebook:

  • „Călugărul acela, Calistrat - care lua la pumni enoriașele prin curtea sfântului lăcaș - a declarat recent că românii ar trebui să doneze Bisericii 10% din ce câștigă la nunți. Asta mai treacă meargă: zeciuiala e un obicei vechi-testamentar reluat în unele culte protestante, pentru susținerea ”templului”.
  • M-a înlemnit însă de admirație intelectuală argumentul ”teologic” fabricat de preacuviosul pugilist: ”Credeți că Dumnezeu e prost?”. Nu, părinte, nu Dumnezeu e prost!”.

Printre cei care comentează la mesajul lui Baconschi este și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu: ”„Teologia” financiară vs teologia trinitară”.

De-a lungul timpului, preotul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a avut mai multe declarații și gesturi controversate.

În noiembrie anul trecut, preotul Calistrat, vedetă în online, a fost filmat în timp ce lovea o femeie în curtea bisericii, la incident asistând mai mulţi enoriaşi. Potrivit imaginilor publicate de Libertatea și Digi 24, femeia a fost lovită violent cu palma de către preot și a căzut.

Preotul a recunoscut apoi că a avut o altercație cu o femeie în curtea bisericii, spunând că s-a enervat pentru că este vorba de „două fete nemăritate care au deviații de comportament sau puțină isterie”.

Ulterior, preotul Calistrat Chifan a fost protagonistul unui nou episod revoltător: s-a plâns unor enoriașe că o femeie i-a cerut să o ajute cu un pomelnic spunându-i că nu are bani, deși la vrăjitoare ar fi dat 1.000 de lei. Imagini video cu acel episod au fost publicate atunci pe Facebook de către polițistul Marian Godină.

CITEȘTE ȘI: