Preotul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, anchetat după ce a agresat o femeie în curtea lăcaşului de cult, este protagonistul unui nou episod revoltător: se plânge că o femeie i-a cerut să o ajute cu un pomelnic spunându-i că nu are bani, deși la vrăjitoare ar fi dat 1.000 de lei.

Parintele CalistratFoto: Captura video

Noile imagini cu preotul Calistrat au fost publicate luni pe Facebook de către polițistul Marian Godină.

  • „Venise într-o zi o cucoană și mi-a zis: Părinte sunt așa de supărată, dacă vreți să-mi faceți un pomelnic, dar să știți că n-am bani.
  • Zic nu mă lua așa. Cât ai dat la vrăjitoare, unde ai fost? Păi am dat 1000 de lei.
  • Și la mine vii cu 5 lei? Mă iei de prost? Vii cu 100! 10% din cât ai dus acolo.
  • De ce preotul e mai prost și trebuie să-ți facă rugăciune pe 5 lei și aia te prostește și îți spune 3 gogoși și îi dai 1.000?
  • Nu suport treaba asta! Vreau să fiu tratat măcar la 10% din cât e tratată o vrăjitoare!”, le spune preotul unor enoriașe, conform noilor înregistrări.

Oprit de la slujire

În 14 noiembrie, Arhiepiscopia Iașilor a anunțat că preotul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni nu mai poate sluji în perioada în care este anchetat pentru că a agresat o femeie în curtea lăcaşului de cult.

Până la finalizarea anchetei, preotul Calistrat este oprit de la slujire - asta înseamnă că nu mai poate oficia slujbe şi nu mai poate spovedi, însă poate sta de vorbă cu credincioşii şi poate participa la Liturghie, dar nu ca preot slujitor.

Decizia a fost luată după ce preotul Calistrat, vedetă în online, a fost filmat în timp ce lovea o femeie în curtea bisericii, la incident asistând mai mulţi enoriaşi. Potrivit imaginilor publicate de Libertatea și Digi 24, femeia a fost lovită violent cu palma de către preot și a căzut.

„Vii tu o măciucă isterică nemăritată să faci teatru în faţă la 500 de oameni?”

Preotul a recunoscut că a avut o altercație cu o femeie în curtea bisericii, spunând că s-a enervat pentru că este vorba de „două fete nemăritate care au deviații de comportament sau puțină isterie”.

Într-un interviu pentru „Bună Ziua, Iași”, el a povestit pe larg incidentul din curtea bisericii insistând de-a lungul a aproape 15 minute că femeile care au fost implicate au mai făcut probleme atât enoriașilor, cât și preoților și călugărilor pe care îi hărțuiesc.

„Eu citeam moliftele Sfântului Vasile şi era clar că erau pregătite de isterie. Şi eu le-am explicat cele 4 puncte conform legii pe care ele le încălcau. Că nu au voie să filmeze, că nu au voie să se ia de lume, să jignească persoane sau să agaseze. „Ştii tu, gunoiule, legea?!” Și au scos telefonul să mă filmeze și când să i-l iau cealaltă mi-a pus piedică și m-am dus cu genunchiul în trotuar. M-am ridicat, am împins-o pe aia de umăr, i-am luat telefonul și l-am izbit jos, și i-am spus paznicului să le dea afară”, a explicat el.

„Nu sunt agresiv, sunt cel mai paşnic om, dar dacă îți calci atribuțiile, mă scoţi din papuci (...). Aseară s-a depășit limita. Dacă nu-mi punea piedica sora, poate nu depășeam limita.(...) Mai multă lume a avut tangenţe cu ele. Sunt uşor deviate, în rest n-am nimic cu ele, sunt două suflete. Poate unii spun că trebuie să rabzi. Rabzi până la o limită. Dar când faci lucruri premeditate, obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă isterică nemăritată să faci teatru în faţă la 500 de oameni?”, a mai spus preotul Calistrat.