Centrul FILIA, o organizație pentru apărarea drepturilor femeilor, l-a criticat pe primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, după ce acesta a postat imagini video de la o vizită la un centru de primire în regim de urgență în care edilul a avut un comportament nepotrivit față de o minoră și de angajate.

Cristian Popescu PiedoneFoto: AGERPRES

UPDATE Presshub.ro a scris azi că minora gravidă umilită de primarul Cristian Popescu Piedone într-un video, distribuit pe Facebook chiar de către acesta, a născut prematur a doua zi după întâlnirea cu edilul.

„Minora urma să nască la sfârșitul acestei luni. Era în săptămâna 37, deci la limita a ceea ce se consideră o naștere prematură”, a explicat pentru PRESShub o sursă din cadrul Primăriei Sectorului 5.

Edilul sectorului 5, recent eliberat din închisoare după ce a fost achitat în dosarul Colectiv, a mers vineri într-un control la Centrul de primire în regim de urgență „Cireșarii II”, postând imagini cu o adolescentă de 15 ani, despre care spunea că este însărcinată, susținând că l-a demis pe șeful centrului.

Centrul FILIA a semnalat derapajul făcut de Piedone prin mai multe aspecte surprinse în clipul video postat pe pagina sa. HotNews.ro a decis să nu publice imaginile postate de Piedone, în care fețele minorilor nu sunt blurate.

„Ce faci, păpușă?”

Clipul începe cu mai mulți minori din centru care îl îmbrățișează pe Piedone, apoi el intră în clădire unde se întâlnește cu angajate, dar și cu o copilă de 15 ani.

„Ce faci, păpușă? Tu ești aici în centru? Și ești gravidă? E gravidă? Câți ani are? Păi și cum a rămas gravidă?”, spune Piedone.

Centrul FILIA subliniază că primarul Sectorului 5 s-a adresat nepotrivit fetei și deși se observă clar în imagini că fata nu și-a dat acordul să fie filmată și chiar se ascunde, Piedone postează totuși imaginile în care se vede clar fața fetei.

„În ultimul timp am văzut tot mai multe discuții despre mamele minore în spațiul public, însă această problemă trebuie abordată în mod sistemic și cu grijă la vulnerabilitatea acestora. În niciun caz printr-un limbaj total nepotrivit, prin expunerea publică a mamelor minore sau prin umilirea lor în fața unor camere de filmat, folosite pentru capital politic și imagine publică”, susține Centrul FILIA.

Organizația se arată îngrijorată și în privința modului în care Piedone se adresează angajatelor:

  • „Cum adică părăsește fără permisiune centrul? Cine este șeful centrului? Ați fost șeful centrului. Încheierea contractului. Cum să părăsească centrul și să vină gravidă înapoi? Pentru ce răspundem de ei? [...] Încetarea contractului de muncă! Numirea unui nou administrator! Doamnă puteți să vă îmbrăcați și să vă duceți acasă.”
  • „Oți fi dumneavoastră gospodină la dumneavoastră acasă.”

Centrul FILIA subliniază că „pregătirea angajaților presupune investiții, cursuri și specializări continue. Iar evaluarea și monitorizarea trebuie făcute într-un mod sistemic, bazat pe anumite proceduri, nu prin țipete și umilințe publice în fața camerelor de filmat”.

ONG-ul denunță comportamentul nepotrivit al primarului sectorului 5, care pare că nu înțelege care sunt măsurile necesare în cazul minorelor care se confruntă cu sarcini.

Prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor

Cetrul FILIA atrage atenția că prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor necesită o abordare sistemică și de termen lung: introducerea unor campanii de educație sexuală în școli și la nivel național, acces facil la metode de contracepție sau avort, existența unor cabinete de planificare familială funcționale și care au resurse reale, pregătirea continuă a personalului specializat (precum asistenții sociali).

De asemenea, organizația mai susține că România are nevoie și de implementarea unor politici sociale care să vină în sprijinul mamelor minore și să le ajute să se integreze social pentru continuarea studiilor și găsirea unui loc de muncă.

Videoclipul încriminat de Centrul FILIA a strâns până acum 100.000 de reacții și a avut 11.000 de distribuiri pe Facebook.

Plângeri împotriva lui Piedone

Și alte ONG-uri au sesizat purtarea neadecvată a lui Piedone, susținând că „nu a învățat nimic despre ce înseamnă respectul față de lege, protecția si apărarea demnității umane, respectiv renunțatul la populism acesta a gafat-o penal din nou”, potrivit asociației The New Pagan Dawn.

Mai multe asociații, printre care The New Pagan Dawn și Vocea Copiilor Abandonati au anunțat pe Facebook că vor depune o acțiune penală împotriva lui Piedone pentru purtare abuzivă, faptă prevăzută și sancționată prin art. 296 Cod Penal.

Articolul 296 din Codul Penal prevede: „Întrebuințarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă”.

Și Vișinel Bălan, fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, cunoscut activist pentru drepturile copiilor instituţionalizaţi, eliberat din funcție de fostul ministru al Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că i-a făcut o plângere primarului Sectorului 5.

„Copiii abondonați au dreptul la demnintate”, a scris Vișinel Bălan pe contul său de Facebook.