Primarul Voluntariul, Florentin Pandele, l-a atacat din nou pe purtatorul de cuvânt al Patriarhiei, profesorul Vasile Bănescu, acuzându-l pe acesta că face jocurile grupării #rezist, sugerând în același timp o implicare a serviciilor secrete, totul, în opinia edilului, pentru a nu fi aleasă Gabriela Firea la Primăria Capitalei.

Florentin PandeleFoto: AGERPRES

„Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, acest individ care se crede o „instituție independentă”, sau mai bine zis „dependentă de altă instituție”, și-a descoperit de câteva zile și vocația de instanță morală, de la înălțimea căreia, înveșmântat în straie #rezist, dă sentințe în societate pe seama dramelor unor bătrâni chinuiți de niște netrebnici!”, spune primarul Voluntariului, Florentin Pandele.

Acesta îl acuză pe „omul fără de păcat” că „aruncă piatră după piatră, dacă nu zilnic, măcar la două zile, în cea deja crucificată de toate mass-media, aliniindu-se unei „armate” care acționează concertat și neobosit pentru a duce la îndeplinire ordinul: „Dacă nu o putem scoate din politică, măcar s-o mai coborâm în sondaje”.

Pandele acuză din nou ierarhia BOR că tăcerea lor față de declarațiile lui Bănescu poate fi interpretată drept o formă de încuviințare.

Acesta mai acuză și implicarea serviciilor secrete în scandal sugerând că „cu sprijin și inspirație din alte instituții, altele decât Biserica, purtătorul de cuvânt al B.O.R. s-a transformat în vârf de lance al curentului așa-zis progresist, astfel că nu va mai mira pe nimeni dacă în viitor se va ralia și altor cauze, împotriva familiei tradiționale, a propriei credințe și, de ce nu?, împotriva Patriarhului”.

Mai mult, Pandele îmbracă cămașa de jertfă și se vede un luptător cu cei care vor „să dărâme Biserica lui Hristos”:

„Acum însă nu pot să nu mă gândesc cum de peste 2000 de ani diverși farisei se chinuie să dărâme Biserica lui Hristos, iar simplii credincioși li se împotrivesc din toate puterile, cu spor!”

Discursul de victimizare, care nu cuprinde nicio dată concretă privin legăturile lor cu acele azile, se încheie cu doua proverbe:

„Cine sapa groapa altuia, cade singur în ea”! Probabil că justițiarul-trompetă își dorește ca actualul primar general să mai stea cel puțin încă un mandat, convins fiind că acesta va „deturna” fondurile de la ONG-urile hashtag-iste către B.O.R. (ce glumă bună, nu?)"Nu mor caii când vor câinii”, deși Dinamo București a făcut istorie în fotbalul romanesc! Doamne, iartă-mă, dacă am căzut în păcat!”, încheie Pandele.

La sfârșitul săptămânii trecute, Florentin Pandele lansa primul atac dur la adresa Bisericii, cerându-i patriarhului Daniel „să ia atitudine”, după intervenția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, în scandalul azilelor groazei. Mai mult, el susține că nici nu știa că în localitatea pe care o conduce de 23 de ani existau acele cămine în care oamenii erau supuși unor abuzuri inimaginabile.

Investigațiile jurnaliștilor Centrului de Investigații Media și Buletin de București au scos la iveală abuzuri incredibile în cele trei centre de îngrijire şi asistenţă din Afumaţi şi Voluntari ale Asociaţiei „Sf. Gabriel cel Viteaz”, unde bătrânii erau ținuți în condiții inimaginabile, flămânzi și fără îngrijire medicală, cu răni până la os și plini de fecale.Investigațiile jurnaliștilor Centrului de Investigații Media și Buletin de București au scos la iveală abuzuri incredibile în cele trei centre de îngrijire şi asistenţă din Afumaţi şi Voluntari ale Asociaţiei „Sf. Gabriel cel Viteaz”, unde bătrânii erau ținuți în condiții inimaginabile, flămânzi și fără îngrijire medicală, cu răni până la os și plini de fecale.

Jurnaliștii celor două publicații au scris că în spatele abuzurilor din aceste centre se află o încrengătură de cumetrii și legături între „abuzatori” și angajații statului care trebuiau să îi oprească pe aceștia. Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, conducea Asistența Socială din Voluntari chiar în perioada abuzurilor de la cele trei azile ale groazei.

Gabriela Firea, ministru al Familiei și Egalității de Șanse din noiembrie 2021, a avut joi prima reacție publică în acest caz, susținând că se încearcă indimidarea sa, compromiterea imaginii sale și scoaterea din viața politică: „Totul este o dovadă că adversarii politici sunt în stare de orice, chiar de înscenări ca să mă oprească din cursa pentru Primăria Municipiului București”.

Gabriela Firea acuză că „USR se caţără pe drama unor oameni”, după ce Cătălin Drulă a lansat un atac la adresa ministrului Familiei şi i-a reproşat premierului Marcel Ciolacu faptul că a încurajat „clanurile mafiote din Ilfov cu ramificaţii în PNL şi PSD”. Într-o postare la care a oprit comentariile, fostul edil al Capitalei răspunde „minciunilor” la adresa ei, familiei și cunoscuților ei și spune că „am ajuns să fim persecutați că purtăm cruci la gât”, în ceea ce pare să fie un răspuns la afirmații ale purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. „Este total nedrept să fiu scoasă țap ispășitor”, subliniază ea.

Gabriela FireaFoto: Inquam Photos / George Călin

Firea acuză în prima parte a lungii sale postări că USR încearcă să câştige capital din tragedii şi spune că politicienii acestui partid nu au dreptul moral să ceară demisii atâta timp cât îl susţin în funcţia de primar al Capitalei pe Nicuşor Dan, în al cărui mandat o femeie a murit sfâşiată de câini fără stăpân.