​Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, despre scăderea preţurilor la alimentele de bază că el îşi doreşte un acord până la sfârşitul anului, pe modelul din Franţa şi că ar prefera mai puţin să vină cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, vor veni cu acesta, potrivit News.ro.

Supermarket,cumpărături, alimente, uleiFoto: Aline Morcillo / AFP / Profimedia
  • ”Încă lucrăm la sistem, important este că, încet, încet ajungem la un acord. Indiferent ce sistem vom găsi cu retail-lerii, cu distribuitorii, producătorii români nu vor fi afectaţi. De la acest principiu am pornit şi ne menţinem acest principiu”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a mai arătat că ”încă aşează lucrurile”, el nedorind să spună dacă producătorii vor fi scutiţi de această măsură. ”E ca şi în negocierile politice, nu ne putem antepronunţa, până nu am închis lucrurile. Am primit o listă, le-am spus şi ieri în şedinţa de Guvern, sunt discuţii la legume, fructe, să vedem care sortimente”, a mai arătat premierul.

  • ”Ce pot să vă spun foarte clar este că eu îmi doresc un acord, pe care să îl facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa, nu e niciun secret. Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu actul normativ”, a completat şeful Executivului.

El a menţionat că ”acordul este acord şi cine îl încalcă, atunci folosesc instrumentele Guvernului, care se numesc acte normative”.

Întrebat dacă perioada va fi de şase luni cu posibilitatea de prelungire, Marcel Ciolacu a spus: ”E un început foarte bun”.

Retailerii vor acord voluntar, nu OUG: Este absolut necesar ca mecanismul să fie aplicat nu doar comercianților, ci pe întregul lanț de produs

Membrii Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) au reacționat vineri, precizând că susțin un acord voluntar pentru reducerea prețurilor la alimentele de bază.

  • „Insistam pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preturilor si nu prin emiterea unui act normativ, marile lanturi de magazine dovedind seriozitate in aplicarea schemei voluntare de diminuare a pretului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii și de Consiliul Concurentei, care monitorizeaza in permanenta aplicarea acestor reduceri.
  • De asemenea, pentru a produce efecte vizibile in buzunarul romanilor si pentru a accelera reducerea inflatiei, este absolut necesar ca mecanismul voluntar sa fie aplicat nu doar comerciantilor, ci pe intregul lant de produs, asa cum de altfel au arătat și reprezentantii Guvernului.”, au anunțat retailerii.

Lista de produse transmisă de retaileri / Ministrul Economiei: Producătorii români nu vor fi obligați să-și limiteze adaosul comercial

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că a primit deja un răspuns de la marile lanțuri de magazine la propunerea privind schema de reducere a prețurilor la alimentele de bază, respectiv o primă listă cu produsele vizate.

  • „Avem astfel toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și chiar aș dori să le mulțumesc pentru promptitudine și pentru această abordare.
  • Asta înseamnă o scadere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației și aici ne referim la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făina, malai, ulei, legume si fructe proaspete.
  • Vreau să subliniez foarte clar - va fi o scădere care nu va pune o presiune pe producătorii români.”, a declarat Ciolacu.

În briefingul de presă care a urmat ședinței de Guvern, ministrul Economiei, Radu Oprea a ținut să asigure că producătorii nu vor fi afectați de mecanismul de reducere a prețurilor, așa cum s-a întâmplat la lapte.

  • „Vreau să transmit un mesaj către producători. Nu vor fi afectați, acest mecanism nu va afecta producătorii din România. Vom avea în foarte scurt timp definitivat acest mecanism fie prin OUG fie prin acord.”, a spus ministrul Radu Oprea.

Acesta a spus că mecanismul nu va presupune o plafonare a prețurilor.

  • „Nu intenționăm să plafonăm prețurile. Nu este vorba de un preț fix la un aliment, ci de o limitare a adaosului comercial într-o zonă de confort pentru cei care produc, pentru cei care vând și care distribuie. Este un lanț mai lung, dar producătorii din România nu vor fi afectați.”, a spus Radu Oprea.

Întrebat dacă producătorii din România vor fi obligați să-și limiteze adaosul comercial, Oprea a spus că nu.

„Dacă nu vor fi afectați, înseamnă că producătorii nu vor fi obligați să-și limiteze adaosul comercial. Este o formulă mai bună și dacă dialogul dă roade, de ce să nu venim cu o formulă mai bună?”, a mai declarat Radu Oprea.