Anul școlar se va încheia vineri, 16 iunie, chiar dacă profesorii vor continua greva până când vor vedea promisiunile legate de mărirea salariilor într-un act normativ. Ministrul educației, Ligia Deca, a explica duminică după ședința de guvern că acest lucru este „pentru binele tuturor” având în vedere că de la jumătatea lunii cresc temperaturile în clase și ar fi disconfort pentru elevi și dascăli.

Ligia DecaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Trebuie să ne aducem aminte că motivul pentru care școala se termină în jur de 15 iunie, urmată de examenele naționale, într-un calendar destul de strâns, este legat de modul în care se desfășoară activitatea de învățământ în toată țara, atunci când temperaturile cresc. Pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate să nu fie o perioadă în care se desfășoară activități școlare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite răcirea temperaturilor în școli. Din acest motiv, din nou, pentru binele elevilor, este bine să rămânem în calendarul școlar asumat”, a eplicat Deca.

Ministrul de resort a precizat că această decizie este benefică și pentru elevii din clasele terminale, pentru care ar fi nevoie amânarea examenlor, dacă s-ar prelungi anul școlar.

„Nu mai vorbesc că dacă am avea o situație de prelungire, s-ar suprapune cu datele examenelor naționale, context în care multe unități de învățământ devin centre de evaluare. Deci nu este de dorit pe niciun palier, să prelungim calendarul școlar”, a mai spus Deca.

În ceea ce privește recuperarea orele pierdute în cele trei săptămâni de grevă, Deca a spus că ele vor fi făcute în timpul rămas până la încheierea anului școlar, la 16 iunie, în condițiile în care luni greva continuă.

„Orele care se pot recupera în cele 5 zile de cursuri rămase, se vor recupera printr-o planificare realizată la nivelul unității de învățământ. Se vor recupera atâta cât se pot recupera în mod firesc și legal”, a mai spus Deca.

Ministrul Educației a mai precizat că este optimistă după discuțiile de duminică avute cu liderii sindicali și crede că greva se va încheia mâine, având „semnale pozitive”.

Potrivit structurii anului școlar, vacanța de vare începe pe 17 iunie și se încheie duminică pe 10 septembrie, cursurile fiind reluate pentru la 11 septembrie.

Vă reamintim că profesorii trebuie să comunice până luni la ora 10 dacă sunt de acord cu proiectul de ordonanță de urgență privind creșterea salariilor. Sindicatele au precizat că greva continuă și luni, întrând astfel în cea de-a patra săptămână.