La aproape trei săptămâni de când au fost declanșată greva din educație, prima după 18 ani, și după trei proteste masive ale profesorilor la Palatle Victoriei și Cotroceni, sindicaliștii au primit o nouă ofertă de la Guvern: majorarea cu 25% a salariilor de la 1 iunie, iar prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă să fie de 50% de la 1 ianuarie 2024. Sindicaliștii au declarat duminică la ieșirea de la noile consultări cu executivul că vor promisiunile în scris și mai apoi vor pune capăt grevei, iar profesorii nu se vor întoarce în cancelarii luni. Executivul va pune duminică în dezbatere publică proiectul de ordonanță care prevede mărirea salarială promisă, iar cadrele didactice trebuie să dea un răspuns până luni la ora 10, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Guvernul va adopta duminică ordonanța cu schimbările anunțate de ministerului educației privind bacalaureatul, evaluarea la clasa a VI-a și titularizarea.

Protest profesori, 9 iunie 2023Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, după consultările cu sindicatele din educație, că Executivul a dat dovadă că ceea ce a promis a făcut, iar luni, după răspunsul profesorilor, va avea loc o nouă şedinţă de Guvern pentru adoptarea OUG privind salariile.

Premierul a mai spus că la discuţiile cu sindicaliştii au luat parte şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, precum şi secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

După încheierea ședinței de guvern de duminică, ministrul educației, Ligia Deca, a declarat că sunt „semnale pozitive” că greva se încheia mâine.

Ligia Deca a precizat că măririle salariile promise vor inta în vigoare în momentul în care ordonața de urgență va fi adoptată, în cazul în care profesorii vor fi de acord cu propunerile din proiect.

Anul școlar se va încheia la 16 iunie, competențele se vor echivala în perioada 12 și 21 iunie, iar calendarele pentru bacalaureat și examenele naționale se vor menține, acestea fiind în perioada: 26 și 29 iunie, respectiv 19 și 22 iunie.

Declarațiile ministrului educației, Ligia Deca, după ședința de Guvern:

 • Am luat toată măsurile astfel încât să se mențină calendarul examenlor
 • Nu am negat niciodată dreptul profesorilor de a cere ce li se cuvine
 • Până pe 16 iunie toți elevii trebuie să aibă mediile încheiate
 • OUG adoptată include cele trei măsuri anunțate în ședința de guvern
 • Perioada de echivalare pentru competențe este 12 și 21 iunie
 • Echivalarea se poate face și cu certificate recunoscute internțional, dar și cu mediile de clasă
 • Perioada pentru bacalaureat va fi 26 și 29 iunie
 • Pentru examenele naționale perioada va fi 19 și 22 iunie
 • Titularizarea va consta doar în proba scrisă, similar cum s-a produs în perioada pandemiei, fără inspecții la clase
 • 60% din inspecțiile programate nu se pot desfășura din cauza faptului că anul școlar se încheie în 5 zile
 • Evaluarea națională de sistem de la clasa a VI-a nu se va susține
 • S-au căutat soluții pentru revendicările profesorilor, după ce a fost întrebată de ce nu s-au dat bani mai devreme și a fost nevoie de trei săptămâni pentru a se încheia conflictul.
 • Majorările se adoptă de la data în care intră în vigoare actul normativ
 • Orele care se pot recupera în cele cinci zile rămase se va face conform planului instituțiilor de învățâmânt
 • Creștere salarială va fi de până la 25% pe medie, pe OUG 53 creșterea era undeva la 20 pe media, acum va ajunge la 25. Pe noua grilă de salarizare se va plecat de la salariul mediu brut per debutant, va consta de 50% de la 1 ianuarie 2024
 • Ceea ce am discutat azi cu liderii sindicali este îmbucurător
 • Angajamentul politic de a mări salariul unui debutant la 4.000 este în memorandum și se va regăsi și azi în proiectul de ordonață de urgență care va fi pus în transparență
 • Am mare încredere în rațiunea și empatia cadrelor didactice că se vor întoarce la ore
 • Sindicaliștii au spus că oamenii din teritoriu au nevoie să vadă actul normativ înainte de a-l adopta mâine
 • Înscrierea la învățământul primar va fi prelungit pentru a se primi toate cererile. În ceea ce privește înscrierea în clasa a V-a nu am primit semnale că sunt probleme
 • Pentru binele elevilor este bine să rămânem în calendarul școlar

11:00 Briefing la finalul ședinței de guvern susținut de ministrul Educației, Ligia Deca, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Declarații la Palatul Victoriei:

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că vrea să încheie acest conflict și că se va pune în transparență ordonța de guvern prin care se măresc salariile profesorilor cu 25%.

Nicolae Ciucă:

 • Am dori să înțelegem cu toții că este vorba despre seriozitate și angajament și nu am vrut să venim cu măsuri populiste pentru dereglarea sistemului
 • Am făcut tot ce am promis
 • Mâine cadrele didactice vor înțelege demersul nostru
 • Mâine la ora 10 prefesorii trebuie să dea un răspuns
 • În ședința de azi, se va adopta ordonța privind desfășurarea examenlor de bacalaureat și încheierea situației școlare

Ministrul Educației Ligia Deca, despre OUG adoptată duminică:

 • OUG va conține trei măsuri
 • prima măsură se referă la echivalarea competențelor cu mediile anuale din timpul liceului, care va ușura calendarul examenlor
 • a doua măsură se referă la susținerea examenului de titularizare doar cu proba scrisă, nu se vor lua în calcul inspecțiile, motivul fiind numărul mare de inspecții care nu au putut fi făcute în timpul protestului
 • a treia măsură se referă la evaluarea de la clasa a VI-a, cu rol de diagnostic, care anul acesta nu se va ține
 • calendarul examenlor din acest an se va menține

Ordonanța de urgență „pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învăţământ”, în care sunt prevăzute cele trei schimbări anunțate în învățământ poate fi consultată aici.

10:11Ședința de Guvern a început.

10:00 Sindicatele nu se vor întoarce la ore dacă promisiunile nu se vor concretiza într-un act normativ, transmite Digi24.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat după întălnirea de la Guvern că o ordonță de urgență care să cuprindă noua ofertă va fi redactată duminică și apoi proiectul va fi consultat de profesori.

„Este logic că primească colegii noştri proiectul actului normativ şi în funcţie de conţinutul acestuia ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl comunicăm. Până atunci, greva continuă”, a afirmat Marius Nistor, citat de news.ro.

Marius Nistor a precizat că prim-ministrul i-a anunţat că proiectul actului normativ va fi pus în dezbatere publică.

Întrebat dacă vor fi recuperate cursurile care nu au fost predate în perioada grevei vor fi recuperate, liderul FSLI, Simion Hancescu, a răspuns: „Şcoala nu este magazin. Nu poţi să pui lacătul. În mod logic, lecţiile care au fost predate trebuie recuperate”.

-------------------

Guvernul a venit sâmbătă seara cu o nouă ofertă pentru sindicate, şi anume majorarea cu 25% a salariilor de la 1 iunie, iar prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă să fie de 50% de la 1 ianuarie 2024, condiția fiind ca sindicatele să anunţe duminică, la ora 9.00, la sediul Guvernului, încetarea conflictului, potrivit mesajelor transmise de liderii de sindicat profesorilor.

Premierul Nicolae Ciucă are duminică dimineaţă o nouă rundă de consultări cu sindicatele din educaţie, începând cu ora 9, după ce Guvernul a avansat o nouă ofertă, vizând majorarea salariilor, condiţionată însă de un anunţ privind încetarea grevei generale declanşate în 22 mai.

Guvernul ar urma să se întrunească la ora 10. La finalul ședinței de guvern este programat și un briefing susținut de ministrul Educației, Ligia Deca, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Mesajul primit de sindicate

Sindicaliștii din educație au transmis un mesaj pe grupurile lor cu oferta de sâmbătă seara.

„Bună seara! Acum 5 minute ni s-a transmis din partea Guvernului că solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creşterea salarială. 1500 anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar pâna în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027. 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ian 2024. Condiţia este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunţa încheierea conflictului. Rog consultaţi colegii rapid şi ne comunicaţi în această seară”, se arată în mesajul transmis pe grupurile sindicaliştilor, potrivit News.ro.

Într-un alt mesaj consultat de HotNews.ro și transmis tot sâmbătă seara de Simion Hăncescu, liderul FSLI, acesta spune că greva ar înceta dacă Guvernul dă OUG cu noile propuneri. Iată mesajul acestuia:

 • „Bună seara!
 • Din partea Guvernului ni s-a transmis ca sunt acceptate următoarele:
 • 25% creștere salarială de la data de 1 iunie;
 • 1500 lei anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar pana în 2027, în luna octombrie;
 • 500 anual pentru personalul nedidactic, pana in 2027;
 • 50% prima tranșă din noua grila de salarizare, de la data de 1 ianuarie 2024.
 • Mâine la ora 9 vom fi prezenți la Guvern și vom solicita proiectul de ordonanța care sa reglementeze cele prezentate mai sus și in momentul publicării in MO, conflictul de munca inceteaza.”

Examenele orale de la Bacalaureat 2023

În ședința de guvern se așteaptă să adoptată o ordonață de urgență prin care probele de competențe de la Bacalaureat 2023, care fuseseră deja amânate și care ar fi urmat să înceapă din 14 iunie, nu se vor mai ține și vor fi echivalate cu mediile anuale din timpul liceului, ca urmare a grevei profesorilor.

„Se prevede ca, pentru anul şcolar 2022 - 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pus în dezbatere publică.

În contextul grevei, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare - limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe - la finalul clasei a VI-a nu se mai organizează.

Ministrul educației Ligia Deca a anunțat joi că perioada de înscriere la Bacalaureat și la Evaluare Națională și de încheiere a mediilor pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a se prelungește până în 13 iunie (perioada fusese deja prelungită până vineri, 9 iunie).

Vineri,aproximativ 10.000 de angajați din învățământ au protestat din nou în fața Guvernului, de unde au mers spre Palatul Cotroceni, scandând „Nu cedăm!” și „Demisia!”.

Cu o zi în urmă, Executivul a adoptat o „declarație” prin care se angajează că în viitoarea lege a salarizării se va porni de la principiul ca salariul de bază al profesorului debutant să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie. Sindicatele cer însă ca această „garanție” să fie prevăzută într-un act normativv, și nu într-un document fără valoare juridică, spunând că numai astfel greva va fi oprită.

În timp ce profesorii protestau în fața Palatului Victoria, Guvernul le-a făcut o nouă ofertă - 5% în plus, adică 45%, la prima majorare de salariu din 1 ianuarie.

Când ar urma să se desfășoare probele scrise la Bacalaureat și Evaluare Națională 2023

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat tot joi că rămâne nemodificat calendarul probelor scrise ale examenelor naționale.

Probele scrise la BAC 2023

 • 26 iunie 2023: Limba și literatura română - proba E.a) – proba scrisă
 • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) -proba scrisă
 • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
 • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
 • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
 • 4 - 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
 • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Probele scrise la Evaluarea Națională 2023

 • 19 iunie 2023 - Limba și literatura română - probă scrisă
 • 21 iunie 2023 - Matematica - probă scrisă
 • 22 iunie 2023 - Limba și literatura maternă - probă scrisă
 • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 28 iunie 2023 (orele 16:00 - 19:00) - 29 iunie 2023 (orele 8:00 - 12:00) - Depunerea contestațiilor
 • 29 iunie - 4 iulie 2023 - Soluționarea contestațiilor
 • 4 iulie 2023 - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor