Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus în legătură cu greva profesorilor că speră „să fie găsite resursele politice, de negociere şi financiare” ca problema "să fie rezolvată cât mai rapid, prin dialog şi printr-o atitudine constructivă, deoarece copiii trebuie să îşi dea examenele".

Mircea GeoanaFoto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

"Eu sper din inimă să fie găsite resursele politice, de negociere şi financiare, pentru a putea să se depăşească aceste momente. Nu este o problemă legată de salarii, pentru că s-a făcut un efort şi pentru medici acum câţiva ani de zile. Probabil la un moment dat se vor găsi resurse pentru mai multe elemente care să încurajeze profesia nobilă de dascăl", a spus Mircea Geoană, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Acesta este de părere că "problema de fond în ceea ce priveşte sistemul de educaţie din România este să le dăm tinerilor deprinderi profesionale pentru meseriile viitorului, care sunt deja astăzi aici".

"Eu sunt foarte, foarte preocupat de locurile de muncă pentru tinerii noştri în anii care vin, pentru că meseriile trecutului sunt uşor, uşor, dacă nu înlocuite, modificate de aceste noi tehnologii şi avem nevoie să investim în educaţia acestor tineri. Conduc inovarea şi tehnologia la NATO şi văd în fiecare secundă cum noile tehnologii ne schimbă modul de viaţă. Viitorul îţi poate furniza multe neprevăzute. O singură certitudine există în istoria umanităţii: ţările care au avut o educaţie bună au supravieţuit. Ţările care au avut educaţie bună au prosperat. Ţările care au avut o educaţie bună au avut şi securitatea naţională de calitate", a arătat Geoană.

El a subliniat că "există o transformare a modului în care meseriile, educaţia, profesiunile, societatea sunt impactate de noile tehnologii, cum n-am avut niciodată în istoria umanităţii".

Guvernul a venit sâmbătă seara cu o nouă ofertă pentru sindicate, şi anume majorarea cu 25% a salariilor, dar condiţia pusă de Executiv sindicatelor ar fi ca acestea să anunţe duminică, la ora 9.00, la sediul Guvernului, încetarea conflictului, potrivit unui mesaj intern al preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Marius Nistor, transmis pe grupurile membrilor de sindicat din educaţie, relatează News.ro.

Asta după ce Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, a spus că sindicaliștii au respins oferta propusă vineri de Guvern, care viza o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027. Sindicatele au precizat atunci că urmează să se consulte cu membrii de sindicat şi să dea un răspuns.