Bărbatul suspectat că a ucis-o pe fata de 12 ani, al cărei trup neînsuflețit a fost găsit în lada canapelei într-un apartament din București, a fost prins în Olanda, după ce Poliția l-a dat în urmărire internațională. În cazul său se derulează procedurile de extrădare către România

Ilie Marcel Serbuc, dat in urmarire internationala pentru omorFoto: Politia Romana

Bărbatul, Marcel Ilie Serbuc, a fost dat vineri în urmărire internaţională, pe numele său fiind emis un mandat de arestare pentru 30 de zile, iar sâmbătă a fost prins în Țările de Jos.

„În urma cooperării poliţieneşti dintre Poliţia Română şi autorităţile din Regatul Ţărilor de Jos, în cadrul unei operaţiuni ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams), astăzi, 10 iunie, a fost depistat un bărbat, de 37 de ani, urmărit la nivel internaţional, pentru omor. Acesta a fost depistat cu sprijinul ataşatului de afaceri interne al Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, în ţara respectivă, urmând a se desfăşura în continuare procedura de predare către România”, informează Poliţia Română, potrivit News.ro.

Şerbuc figura pe lista celor mai căutaţi fugari din Europa, el fiind considerat periculos.

Ilie Marcel Șerbuc i-a recunoscut mamei sale că a ucis-o pe fată

Mama bărbatului a vorbit cu anchetatorii și a precizat că la începutul lunii mai a fost abordată la domiciliu de mai mulţi poliţişti care au întrebat-o diverse aspecte despre fiul ei.

Ulterior, la câteva zile distanţă a fost sunată de fiul său, ocazie cu care i-a transmis că fusese căutat de poliţie.

Atunci, acesta, deşi iniţial a încercat să ascundă, până la urmă i-a spus că a făcut ceva foarte grav şi că a omorât-o pe fiica concubinei sale. În continuare, i-a zis că a avut un conflict spontan cu aceasta în urma căruia a împins-o, lucru ce a determinat căderea ei în cadă, scrie News.ro.

”Aceasta s-a lovit de marginea căzii şi a început să sângereze, începând să tremure. Mai multe aspecte nu a mai dorit să-i precizeze”, relevă documentele instanţei.

Cu toate acestea, în urma autopsiei, a rezultat că moartea fetei ”a fost violentă, s-a produs prin asfixie mecanică prin strangulare cu un cordon cu triplă circulară şi nod fix”.

”La data de 03.06.2023, în apartamentul nr. … din ... a fost identificat cadavrul unei persoane de sex femeiesc, cu identitate necunoscută. Cadavrul a fost identificat în lada canapelei din sufrageria apartamentului, în stare de putrefacţie, învelit în saci menajeri. În cauză s-a dispus efectuarea unei autopsii medico-legale asupra cadavrului de sex femeiesc. Ulterior efectuării autopsiei medico-legale, medicul legist a formulat concluzii preliminare în care a menţionat că moartea persoanei de sex femeiesc a fost violentă, s-a produs prin asfixie mecanică prin strangulare cu un cordon cu triplă circulară şi nod fix. Data probabilă a decesului a fost menţionată ca fiind cu aproximativ trei săptămâni anterior descoperirii cadavrului (03.06.2023)”, se arată în încheierea de şedinţă din 7 iunie, prin care a fost decis arestul preventiv pentru 30 de zile în cazul suceveanului Marcel Ilie Șerbuc, concubinul mamei fetei.

Portretul lui Ilie Marcel Șerbuc, realizat de fosta soție

Cu ocazia audierii din data de 7 iunie, fosta soţie a bărbatului a precizat că au împreună un fiu minor. Femeia a declarat că fostul său soţ era foarte gelos şi de mai multe ori a fost violent fizic şi verbal cu ea. Mai mult decât atât, ea a relatat că acesta a ameninţat că o va omorî, după care o va băga într-un sac şi o va arunca într-un canal. Femeia a mai susţinut că fostul soţ obişnuia să fie agresiv şi cu fiul său minor pe care-l lovea cu furtunul în zona capului, fapt ce a determinat mai multe probleme în dezvoltarea acestuia.

Cadavrul fetei, pus într-un sac și ascuns în lada unei canapele

Anchetatorii au fost sesizați în acest caz în 3 iunie, de către proprietarul unui apartament din Sectorul 4 că, după plecarea chiriaşilor săi, a găsit în lada canapelei un sac din plastic care emana un miros de putrefacţie.

Luni, Parchetul Tribunalului Bucureşti a anunțat că în acest caz a început urmărirea penală pentru infracţiunea de omor, iar în 3 și 4 iunie procurorul criminalist și poliţişti ai Serviciului Omoruri şi ai Serviciului Criminalistic au făcut cercetarea la faţa locului, fiind ridicate mai multe mijloace de probă.

De asemenea, sacul din plastic a fost transportat la INML, constatându-se că „în interior se afla cadavrul unei persoane de sex femeiesc, aflat în stare de putrefacţie. Autopsia medico-legală a stabilit că moartea persoanei neidentificate, de sex femeiesc, a fost violentă".

În spațiul public au existat informații că persoana găsită moartă ar fi o femeie, respectiv mama fetei.

Marți, Parchetul Tribunalului București a anunțat că persoana găsită moartă este o fată de 12 ani, conform expertizei genetice.

Șirul evenimentelor

Bărbatul închiriase apartamentul din 31 martie, achitase chiria pe luna aprilie, însă întârziase cu cea aferentă lunii mai, motiv pentru care în 12 mai a fost contactat de către proprietar, căruia i-a spus că se află în Spania, la muncă, după care nu a mai putut fi contactat. În 25 mai o cunoştinţă a proprietarului i-a semnalat acestuia că în apartament nu se afla nici o persoană, iar în locuinţă se simţea un miros de putrefacţie, iar în 3 iunie, proprietarul, care nu locuieşte în Capitală, a venit şi a descoperit cadavrul.

Conform tatălui fetiţei, atât ea, cât şi mama au dispărut din jurul datei de 11 aprilie. Potrivit anchetatorilor, acesta a menţionat că minora a mers să locuiască cu mama sa şi cu concubinul acesteia, însă nu a putut indica adresa la care locuiau cei trei. El a relatat că a avut ultima discuţie cu fiica sa în 9 aprilie, iar din 11 aprilie aceasta nu a mai putut fi contactată.

În data de 13 aprilie, mama copilului a părăsit România cu destinaţia Spania.

Mama fetiţei le-a declarat anchetatorilor că, cu 2-3 zile anterior plecării în Spania, aceasta i-ar fi spus că intenţionează să meargă la tatăl său biologic. În data respectivă, în jurul orei 05.00, fetiţa de 12 ani a rămas în compania concubinului mamei sale, iar femeia a plecat la muncă. ”În aceeaşi dată, în jurul orei 14.00, martora s-a întâlnit cu numitul ..., iar acesta i-a spus că minora a plecat la tatăl ei biologic şi că telefonul minorei era descărcat. Martora nu a mai putut contacta minora începând cu acea dată deoarece telefonul mobil al minorei era fără semnal”, se arată în documentele instanţei.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că inculpatul a fost pe teritoriul statului olandez, a lucrat la o societate comercială începând cu data de 25.05.2023, însă din data de 06.06.2023, când era planificat să înceapă serviciul la ora 09:00, acesta nu a mai fost găsit, plecând intempestiv, cel mai probabil după discuţia cu concubina sa şi după ce a aflat că aceasta a fost luată în custodia autorităţilor spaniole. Din comunicarea autorităţilor olandeze reiese că bărbatul nu s-a prezentat la locul de muncă în data de 06.06.2023 şi nu a mai fost găsit de autorităţile olandeze nici la locul de reşedinţă cunoscut, relevă încheierea de şedinţă referitoare la arestarea preventivă pentru 30 de zile a presupusului ucigaş al fetiţei de 12 ani.

Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pentru Marcel Ilie Șerbuc, pentru săvârşirea infracţiunii de omor. De asemenea, bărbatul a fost dat în urmărire prin Europol şi încadrat la categoria „periculos”.

Pentru mama fetei, care a sosit vineri în ţară şi a fost audiată timp de mai multe ore la Serviciul Omoruri din Capitală, nu a fost dispusă nicio măsură.

Suspectul în cazul fetei al cărei cadavru a fost găsit în lada unei canapele, cercetat 4 ani de procurori după ce a băgat în spital altă fată

Ilie Marcel Șerbuc, principalul suspect în cazul uciderii fetei de 12 ani al cărei cadavru a fost găsit ascuns într-o canapea într-o locuință din București, a fost cercetat de procurori timp de patru ani, a bătut crunt o altă fată, în urmă cu 9 ani, victima ajungând la spital. El a fost cercetat în libertate de procurori timp de patru ani, a fost condamnat apoi cu suspendare, în prima instanță, și a scăpat în final fără nicio pedeapsă, scrie Libertatea.

Ilie Marcel Șerbuc a fost judecat pentru „lovire sau alte violențe” după ce în 2014, când avea 28 de ani și era stabilit în satul Sfântu Ilie din comuna suceveană Șcheia, a bătut crunt o fată care era în ultimul an de liceu.

„M-a lovit cu pumnul în faţă, m-a prins de păr, m-a lovit cu capul de un scaun și apoi m-a strâns de gât. Ca să scap, i-am promis că îl iubesc și că nu-l voi părăsi niciodată, iar el m-a lăsat să plec”, arăta tânăra în plângerea depusă la Poliție, scrie Libertatea.

Ancheta procurorilor în acest caz a durat 4 ani, timp în care bărbatul a fost cercetat în libertate. A fost mai întâi condamnat la 9 luni de închisoare cu suspendare de Judecătoria Suceava.

În motivarea deciziei, judecătorul arată că, deși „inculpatul a dat dovadă de un comportament generalizat agresiv”, iar „leziunile cauzate victimei sunt de o gravitate ridicată”, instanța nu consideră că trebuie să meargă la închisoare, având în vedere „recunoașterea săvârșirii faptei și lipsa antecedentelor penale”.

Victima a făcut apel, dar Șerbuc i-a dat bani, iar ea și-a retras plângerea și procesul a încetat.