Cu puțin timp înainte de rotativă guvernamentală, Consilul Național de Etică, subordonat Ministerului Cercetării, a decis că ministrul de Interne Lucian Bode nu a plagiat teza sa de doctorat, potrivit unor surse din cadru instituției și din PNL, citate de Libertatea.

Lucian BodeFoto: Inquam Photos / George Calin
  • UPDATE Secretar de stat în Ministerul Digitalizării: Nu a existat niciun fel de presiune la adresa CNECSDTI, nimeni din exterior nu a intervenit în dezbateri

Andrei Alexandru, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a precizat marți că a participat la debutul ședinței CNECSDTI, doar în primele 5 minute, în calitate de observator și că nu a existat nicio presiune din exterior în privința deciziei Consiliului Național de Etică.

  • „Nu am făcut niciun comentariu asupra fondului cauzei privind pe domnul ministru Bode, nu am cunoștință despre cele discutate în Consiliu și nici despre conținutul rapoartelor tehnice.
  • Nu a existat niciun fel de presiune la adresa CNECSDTI, nimeni din exterior nu a intervenit în dezbateri și nu a făcut comentarii pe fondul cauzei, membrii CNECSDTI fiind reprezentanți de top ai mediului academic și de cercetare românesc”, a declarat marți Andrei Alexandru, secretar de stat la MCID.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a mai precizat marți că nu are în subordine Consilii Științifice, inclusiv CNECSDTI, ci în coordonare. Astfel, MCID oferă suport tehnic CNECSDTI, fără a exercita nicio ingerință în activitatea acestuia.

Lucian Bode a nu a plagiat în cartea care reprezintă teza sa de doctorat, a decis Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), au declarat surse din instituție pentru Libertatea.

Instituția care a dat verdictul se află în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de liberalul Sebastian Burduja.

Atribuțiile consiliului sunt de a asigura respectarea normelor de conduită morală și profesională în ce privește volumele cu caracter științific.

Reprezentanți ai mai multor universități din țară și ai Academiei Române fac parte din instituția care a ajuns la concluzia că Bode nu a plagiat.

18 membri ai forului au votat pentru această rezoluție și unul s-a abținut, arată sursele ziarului.

Cine face parte din Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) este un organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă autoritatea de stat pentru cercetare – dezvoltare. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării asigură secretariatul tehnic şi sprijinul executiv pentru activitatea consiliului, potrivit reglementărilor în vigoare, conform site-ului institutiei. Organizarea şi funcţionarea CNECSDTI este reglementată prin ordin al Ministerului Educației.

Atribuţiile CNECSDTI se referă atât la revizuirea codurilor de etică pe domenii, cât şi la modul în care sunt respectate normele de conduită morală şi profesională prin analiza eventualelor abateri semnalate, se arată pe site-ul instituției.

Componența Consiliului:

  • Dacian Dragoș Cosmin, președinte - Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca
  • Stamate Eugen, vicepreședinte - Universitatea Tehnică a Danemarcei
  • Andone Raluca-Oana, vicepreședinte - Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” Iași – Academia Română
  • Membri:
  • Alecu Georgeta - Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică – ICPE-CA Bucureşti
  • Bâlc Nicolae Octavian - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Bucur Daniel - Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară din Iași
  • Căprăroiu Aurelia-Mihaela - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile Pielărie – INCDTP București
  • Chifiriuc Mariana Carmen - Universitatea din București
  • Costin Hariton-Nicolae - Academia Română
  • Doicin Cristian-Vasile - Universitatea Politehnica din București
  • Florescu Margareta Stela - Academia de Studii Economice din București
  • Ghiaus Christian - Institut National des Sciences Applique (INSA) Lyon
  • Ilin Corina Mirela - Universitatea de Vest Timișoara
  • Iordache Virgil-Alexandru - Universitatea din București
  • Manea Vlad-Constantin - Universidad National Autonoma de Mexico
  • Paceagu Jenica - Patronatul Român din Cercetare şi Proiectare
  • Purcar Marius Ioan - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Rusu Liliana Celia - Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați
  • Sîrbu Carmen Adella - Spitalul de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” București
  • Szedlacsek Ștefan Eugen - Institutul de Biochimie al Academiei Române
  • Timar Romulus Bogdan - Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara
  • Vasiu Ioana - Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca
  • Vizureanu Petrică - Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

„Nu am nicio problemă”

PNL vrea să-l păstreze pe Lucian Bode în fruntea Ministerului de Interne, potrivit surselor Libertatea.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a evitat vineri să răspundă dacă se va mai regăsi în noul cabinet care ar urma să fie condus de Marcel Ciolacu, însă a susținut hotărât că nu are nicio problemă legată de plagiat.

  • „Vă asigur că nu sunt probleme (n.r.- cu plagiatul) și acest lucru îl va dovedi instanța.
  • Și eu, și orice pretendent la fotoliul de ministru ne vom supune votului Biroului Politic Național al partidului. Dacă voi lua această decizie și îmi voi exprima intenția de a continua într-un minister, o voi face mai întâi în fața colegilor mei din BPN”, a susținut Bode, întrebat de jurnaliști dacă va face parte și din noul guvern, date fiind problemele legate de plagiatul tezei sale de doctorat.

În luna ianuarie, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Comisia de Etică i-a cerut lui Bode corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei. De asemenea, sesizează CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

Comisia s-a autosesizat după ce PressOne, sub semnătura jurnalistei Emilia Șercan, a publicat o analiză potrivit căreia teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect. Inițial, Comisia de etică nu a verificat toată teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ci doar fragmentele care au fost reclamate ca fiind plagiat, constatând că fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95%).

Bode a deschis mai multe procese împotriva Universității „Babeș-Bolyai”, cerând, printre altele, suspendarea deciziei din luna ianuarie prin care UBB a decis că teza sa este plagiată, dar și suspendarea deciziei UBB de autosesizare pentru a-i verifica teza și pentru a coopta în comisia de analiză experți externi.

Până acum, Lucian Bode pierduse trei dintre aceste procese, conform jurnalistei Emilia Șercan, cea de la care au pornit acuzațiile de doctorat.