Ministrul de Interne, Lucian Bode, a evitat vineri să răspundă dacă se va mai regăsi în noul cabinet care ar urma să fie condus de Marcel Ciolacu, însă a susținut hotărât că nu are nicio problemă legată de plagiat. Bode a deschis mai multe procese împotriva Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, care a stabilit că și-a plagiat teza de doctorat, iar până acum a pierdut trei dintre ele.

Lucian BodeFoto: Inquam Photos / George Călin
  • „Vă asigur că nu sunt probleme (n.r.- cu plagiatul) și acest lucru îl va dovedi instanța.
  • Și eu, și orice pretendent la fotoliul de ministru ne vom supune votului Biroului Politic Național al partidului. Dacă voi lua această decizie și îmi voi exprima intenția de a continua într-un minister, o voi face mai întâi în fața colegilor mei din BPN”, a susținut Bode, întrebat de jurnaliști dacă va face parte și din noul guvern, date fiind problemele legate de plagiatul tezei sale de doctorat.

În luna ianuarie, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Comisia de Etică i-a cerut lui Bode corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei. De asemenea, sesizează CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

Comisia s-a autosesizat după ce PressOne, sub semnătura jurnalistei Emilia Șercan, a publicat o analiză potrivit căreia teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect. Inițial, Comisia de etică nu a verificat toată teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ci doar fragmentele care au fost reclamate ca fiind plagiat, constatând că fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95%).

De atunci, Luacian Bode a deschis mai multe procese

Bode a deschis mai multe procese împotriva Universității „Babeș-Bolyai”, cerând, printre altele, suspendarea deciziei din luna ianuarie prin care UBB a decis că teza sa este plagiată, dar și suspendarea deciziei UBB de autosesizare pentru a-i verifica teza și pentru a coopta în comisia de analiză experți externi.

Până la începutul acestei săptămâni, Lucian Bode pierduse trei dintre aceste procese, conform jurnalistei Emilia Șercan, cea de la care au pornit acuzațiile de doctorat.