Românii nu au nici un motiv de îngrijorare în privința nivelului radioactivității mediului, ca urmare a atacurilor recente din Ucraina, afirmă reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Precizările vin în contextul în care Nikolai Patrușev, considerat succesorul aparent al președintelui rus Vladimir Putin și „super-șoimul” său în materie de politică externă, a amenințat vineri că un nor radioactiv se apropie de Europa după ce forțele ruse ar fi aruncat în aer un depozit din Ucraina ce conținea muniție cu uraniu sărăcit, informații neconfirmate.

Masurare radiatiiFoto: Filin174 | Dreamstime.com

Conform autorităților de mediu din România, în perioada 15.05 - 19.05.2023 nivelul radioactivității mediului în România s-a încadrat în valori normale.

  • „Românii nu au nici un motiv de îngrijorare în privința nivelului radioactivității mediului, ca urmare a atacurilor recente din Ucraina.
  • Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent aerul, atât prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a dozei gama, cât și prin analize de laborator, iar în perioada 15.05 - 19.05.2023 nivelul radioactivității mediului în România s-a încadrat în valori normale”, spune președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru, citat într-un comunicat transmis de instituție.

Potrivit specialiștilor ANPM, datele înregistrate în ultima săptămână se situează în domeniul de variație al fondului natural.

  • „În cazul oricărei depășiri, în conformitate cu prevederIle OM nr. 1978/2010, laboratoarele din cadrul RNSRM notifică ANPM, iar după validarea datelor (ca urmare a remăsurărilor imediate), acestea sunt comunicate către factorii de decizie naționali: CNCAN, IGSU-MAI, MApN. De asemenea, datele sunt transmise permanent și către Comisia Europeană, pe platforma EURDEP”, a mai spus șeful Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Instituția mai spune că a venit cu aceste precizări „ca urmare a îngrijorării provocate în rândul populației de o știre potrivit căreia norul rezultat în urma exploziei unui depozit de muniție din Ucraina ar fi ajuns in Polonia, conform Agenției de Protecția Mediului din această țară”.

Nikolai Patrușev, considerat succesorul aparent al președintelui rus Vladimir Putin și „super-șoimul” său în materie de politică externă, a amenințat vineri că un nor radioactiv se apropie de Europa după ce forțele ruse ar fi aruncat în aer un depozit din Ucraina ce conținea muniție cu uraniu sărăcit, informații neconfirmate.

„Distrugerea acestora a condus la direcționarea norului radioactiv către Europa de Vest”, a subliniat Patrușev în timpul unei ședințe ce a avut loc în orașul Sîktîvkar din regiunea Komi a Rusiei, potrivit TASS. El a spus, de asemenea, că Polonia a înregistrat deja o creștere a radioactivității.

Nicio autoritate abilitată nu a anunțat vreun asemenea lucru iar presupusa informația a apărut doar în presa rusă, pe baza acestor declarații făcute de Patrușev, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

De exemplu, Ura.ru, cea mai mare agenție de știri rusă din zona Munților Ural, scrie că „mai devreme s-a aflat că o explozie la un depozit de muniție cu uraniu sărăcit din Hmelnițki a dus la panică în masă în rândul locuitorilor din vestul Ucrainei. Cetăţenii au început să părăsească masiv teritoriile periculoase”.

Această informație se încadrează la rândul ei în categoria celor din războiul propagandistic dus de Moscova, Patrușev părând a fi un pion central al acestuia în ceea ce privește știrile pentru uz intern în Rusia. (Foto: Dreamstime.com)