O femeie de 34 de ani din Târgu Neamț a fost la un pas de moarte după ce a născut acasă, asitată de soțul ei și de soacră, conform TVR și stirilorprotv.ro. Informațiile provenite de la reprezentanții spitalului unde a ajuns femeia arătau că femeia a născut prin cezariană, DSP și poliția anunțând apoi că a fost vorba despre o naștere naturală. Managerului Spitalului din Târgu Neamț spune că familia cumpărase instrumentar de pe internet, iar soțul i-a făcut femeii o incizie în zona perineului din cauza greutății mari a copilului. Cazul vine la câteva zile după ce, tot în Neamț, ​o femeie de 42 de ani a murit după ce a decis să nască acasă, cu ajutorul unei „moașe” găsite pe Facebook.

Femeie gravidaFoto: Subbotina | Dreamstime.com

Femeia de 32 de ani, care era la a cincea sarcină, a fost ajutată de soțul ei, fost asistent medical, și de soacră, conform TVR și stirilorprotv.ro. Cei doi au au asistat-o pentru a naște fătul de 4,7 kilograme, dar din cauza unor complicații apărute bărbatul a fost nevoit să sune la 112.

Echipajul medical a găsit-o pe femeie acasă, conștientă, dar cu hemoragie masivă. Acum, ea este internată la terapie intensivă.

Echipajul de la ambulanță a găsit la fața locului și bisturiul, pansamente sterile, pense și alte ustensile necesare unei astfel de intervenții chirurgicale, pe care familia le cumpărase de pe internet, fiind pregătiți pentru a face o cezariană, după cum au susținut în fața medicilor, conform stirilorprotv.

  • „O plagă în zona perineală care a fost, din declaraţiile pacientei, executată de către soţ, care s-au pregătit din timp făcând comandă de pe internet de tot ce au nevoie pentru a executa procedura de cezariană la domiciliu.
  • Pacienta cu soţul, de la început au premeditat, spunând că sunt pregătiţi pentru că au lucrat în străinătate ca asistenţi medicali”, a declarat Alexandru Pătraşcu, managerul Spitalului din Târgu Neamţ.

Bebelușul a fost evaluat de doctori și este în stare bună.

„A fost asistată de două persoane, așa-ziși asistenți medicali. S-a efectuat epiziotomie (n.r. tăietură în zona perineului făcută uneori în cazul nașterilor vaginale) și a fost cusută, dar după această procedură a intervenit un episod de hemoragie masivă”, a declarat medicul ieșean prof. dr. Mircea Onofriescu, președintele Societății Române de Medicină Reproductivă, pentru Libertatea.

Intervenția a fost făcută cu instrumentar cumpărat de pe internet.

DSP și IPJ Neamț au precizat că a fost o naștere naturală, cu rupere de perineu, potrivit Știri Neamț.

Cazul vine la câteva zile după ce, tot în Neamț, o femeie de 42 de ani a murit după ce a decis să nască acasă, cu ajutorul unei moașe găsite pe Facebook, deși mai mulți doctori o avertizaseră că este o sarcină cu risc și este recomandată nașterea prin cezariană.

Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi a atras atenţia asupra pericolului la care se expun femeile care nasc acasă, apelând la moașe găsite pe internet: „Aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită”.

Profesorul ieşean a subliniat că naşterea voluntară şi deliberată la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România, pentru că nu este reglementată naşterea la domiciliu, iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu. (Foto: Dreamstime.com)

CITEȘTE ȘI:Naștere acasă sau la spital? Totul despre o procedură ilegală în România și riscurile uriașe pentru gravide / SONDAJ LIVE: Ar trebui ca femeile să poată alege să nască la spital sau acasă?