Doi bărbaţi au ajuns la spital, după ce două locomotive s-au ciocnit în noaptea de marţi spre miercuri, între localităţile Toporu şi Chiriacu din judeţul Giurgiu. Accidentul s-a petrecut pe linia 103, la aproximativ 25 km de Giurgiu și 40 km de Videle. Traficul pentru trenurile de călători a fost blocat. Unul dintre mecanici consumase alcool.

Accident feroviar Giurgiu- colaj fotoFoto: CFR Infrastructura

14:50Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat în cazul accidentului feroviar din județul Giurgiu, unde două locomoyive s-au ciocnit, unul dintre mecanici fiind băut: „Și ce să fac, să mă duc eu ca ministru să pun fiola la fiecare mecanic?”.

13:30Autoritatea de Siguranță Feroviară Română (ASFR) a „tras pe dreapta” toate trenurile companiei United Railways, cea la care lucrează mecanicul care s-a urcat beat în locomotivă, scrie Club Feroviar. Și șeful de tren era băut, dar acesta din urmă a refuzat să fie testat, fiind dus la spital pentru prelevarea de probe biologice.

12:25A fost redeschisă linia CF Toporu - Chiriacu, iar circulația feroviară este reluată în condiții normale de trafic, fără restricții de viteză.

12:10A fost retrasă și a doua locomotivă, care va fi garată în stația Chiriacu. Urmează ultimele verificări la linie și apoi se va relua circulația, informează CFR SA.

11:43A fost retrasă în stația Toporu prima locomotivă implicată în coliziune.

11:10CFR Infrastructură spune că se acționează pentru tăierea plugurilor celor două locomotive, deoarece acestea au fost avariate și ating linia de cale ferată. După îndepărtarea plugurilor se cuplează locomotivele de ajutor și le trag apoi în stații.

09:40La fața locului au ajuns locomotivele de ajutor, care vor retrage cele doua locomotive din linie curenta, a transmis CFR Infrastructură.

CFR SA spune că așteaptă din partea reprezentanților AGIFER să transmită când poate retrage cele 2 locomotive implicate în accident. O locomotivă va fi retrasă în stația Toporu, cealaltă în stația Chiriacu.

08:45CFR Călători spune că a anulat patru trenuri din cauza accidentului:

  • Trenul R 9340 Giurgiu Nord-București Nord
  • Trenul R 9341 Videle – Giurgiu
  • Trenul R 9342 Giurgiu – Videle
  • Trenul R 9343 Videle – Giurgiu

La fața locului s-au deplasat reprezentanții autorităților competente care cercetează cauzele producerii acestui incident, precum și echipele de intervenție feroviară pentru eliberarea gabaritului, potrivit CFR Călători.

Programul de circulație în zona afectată se va desfășura în funcție de măsurile operative stabilite și dispuse de managerul infrastructurii feroviare – CFR SA.

Până la redeschiderea circulaţiei în condiţii de siguranţă, pot fi posibile întârzieri ale trenurilor de călători, dar și ale altor trenuri din graficul de circulație pentru a se asigura legăturile la trenurile întârziate.

Șase trenuri pe zi pe sens circulă între Videle și Giurgiu, iar călătoria durează între 75 și 101 minute, pentru cei 67 km.

În coliziunea produsă în linie curentă au fost implicate locomotive aparținând operatorilor Constantin Grup (închiriată la Rail Cargo România) și United Railways.

08:37Conform primelor informații transmise de personalul feroviar ajuns la fața locului, unul dintre mecanici nu a respectat semnalul de oprire din zona stației Toporu, a talonat un macaź și a lovit frontal cealaltă locomotivă, care venea dinspre Giurgiu, a transmis CFR SA.

Cele două locomotive private sunt avariate, nu sunt deraiate, iar mecanicii au fost transportați la spital. Accidentul feroviar este anchetat de AGIFER, instituție abilitată să stabilească cu exactitate cauzele producerii acestui eveniment feroviar.

Din punct de vedere al traficului feroviar de călători, două trenuri Regio, care circulă pe relația Giurgiu - Videle, sunt staționate în Giurgiu. Traficul este programat să fie reluat la ora 9.

08:35IPJ Giurgiu confirmă că unul dintre mecanici era băut. Cei doi bărbaţi au fost testaţi cu aparatul drager, rezultatele fiind de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat pentru unul dintre aceştia, iar pentru celălalt, rezultatul a fost negativ, a transmis IPJ Giurgiu.

Locomotivele aparțin unui operator privat.Potrivit anchetatorilor, un mecanic de locomotivă nu ar fi respectat semnalul de oprire și s-ar fi aflat sub influența băuturilor alcoolice, scrie Breaking News Giurgiu.

Aparatul etilotest ar fi arătat o alcoolemie de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat, scrie publicația locală.

În plus, una dintre locomotive nu ar fi avut ordin de circulație.

FOTO: CFR Infrastructură

„Doi bărbaţi, în vârstă de 55 şi 58 de ani, au ajuns la spital, în această noapte, în urma unui accident feroviar ce s-a produs între localitaţile Toporu şi Chiriacu. Evenimentul a avut loc la aproximativ un km de Gara Toporu, între două locomotive”, anunţă, miercuri dimineaţă, ISU Giurgiu, scrie news.ro.

Sursa citată a precizat că la caz s-au deplasat pompierii din cadrul ISU Giurgiu şi ISU Teleorman, cu două autospeciale de stingere, o descarcerare, două ambulanţe SMURD şi două ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Giurgiu.

„Echipajele au constatat faptul că în locomotive se aflau trei bărbaţi, găsiţi conştienţi şi cooperanţi. Doi dintre aceştia au fost preluaţi de SAJ şi transportaţi la Uniunea de Primiri Urgenţe Giurgiu”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit ISU Giurgiu, un alt bărbat, în vârstă de 57 de ani, a primit îngrijiri medicale la faţa locului, refuzând transportul la spital pentru investigaţii suplimentare.

„Nu au fost afectate liniile de cale ferată, fiind avariate doar cele două locomotive. Cazul a rămas în atenţia autorităţilor competente pentru cercetări”, a mai transmis sursa citată.

Accidente feroviare în luna martie

În luna martie, două accidente au avut loc pe șinele Căilor Ferate Române.

Pe 13 martie, un tren al CFR Călători a lovit în gara Roșiori Nord un tren de marfă ce transporta mașini, deși inițial aproape toate comunicatele publice spuneau că trenul de pasageri ar fi frânat puternic, pentru a evita o coliziune.

Pe 25 martie, o locomotivă a lovit un vagon al unui tren care urma să plece sâmbătă seară din Gara Galați, iar conductorul trenului - o femeie - a murit, în timp ce alte trei persoane au fost rănite.