Agenţia de presă americană Associated Press a fost premiată cu Pulitzer pentru mai multe imagini tulburătoare surprinse în timpul războiului din Ucraina, acestea fiind semnate de mai mulţi fotografi, printre care și românul Vadim Ghirda.

Finalist al premiilor Pulitzer pentru fotojurnalismFoto: Natacha Pisarenko / AP / Profimedia

Fotojurnalistul român Vadim Ghirda, împreună cu colegii săi Bernat Armangue, Emilio Morenatti, Felipe Dana, Nariman El-Mofty, Rodrigo Abd, a făcut parte din echipa Associated Press care a câştigat premiul Pulitzer la categoria „breaking news photography”, notează news.ro.

Associated Press a primit, luni, premiul Pulitzer pentru fotografie de ştiri de ultimă oră, ca recunoaştere a 15 imagini care au redat în timp real bilanţul uman devastator al războiului din Ucraina.

AP a câştigat şi premiul pentru jurnalism în serviciu public despre asediul Mariupolului, Ucraina.

Pachetul câştigător de fotografii de ştiri de ultimă oră a inclus o imagine a echipelor de salvare care transportă o femeie însărcinată - care mai târziu a murit - prin terenurile distruse ale unei maternităţi din oraşul ucrainean Mariupol, în urma haoticului atac rusesc.

O altă fotografie a arătat ocuparea brutală timp de o lună de către Rusia a oraşului Bucha într-o natură moartă înfiorătoare - un câine care stă lângă cadavrul unei femei în vârstă care a fost ucisă.

Premiile Pulitzer i-au onorat pe cei mai buni în jurnalism la 15 categorii, precum şi în opt categorii artistice concentrate pe cărţi, muzică şi teatru. Câştigătorul serviciului public primeşte o medalie de aur. Toţi ceilalţi câştigători primesc 15.000 de dolari.

Vadim Ghirda a mai câştigat în 2017 premiul al doilea la categoria ”Contemporary Issues/ Singles” cu o imagine a imigranţilor care traversau un râu pentru a ajunge în Macedonia din Grecia. Imaginea înfăţişa o femeie care este susţinută de doi bărbaţi în timp ce traversau râul, pe 14 martie 2016.

Urmărește ultimele evoluții din a 440-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.