Fetița de 5 ani cu care tatăl s-a baricadat, joi, în locuința lor din Chiajna a fost eliberată vineri seară, după 28 de ore, a anunțat Poliția Română. A fost cea mai lungă negociere din istoria Poliției. Copilul a fost eliberat după ce la fața locului a ajuns o avocată, care a intrat în casă și a discutat cu bărbatul, ea spunând că acesta a recurs la un astfel de gest după ce a văzut în fața casei un polițist cu pistolul la vedere, imediat după ce mama a sunat la 112 și a alertat autoritățile.

Strada din Chiajna unde este casa barbatului care și-a sechestrat copilulFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Conform reprezentanților Poliției, fetița este în stare bună, fiind în afara oricărui pericol. Atît copilul, cât și tatăl vor fi evaluați medical.

Filmul evenimentelor de la Chiajna

18:00 Reprezentanții Poliției au prezentat filmul negocierilor cu bărbatul care și-a sechestrat fetița:

Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan:

 • Operațiunea s-a derulat prin mai multe structuri ale Ministerului de Interne, până la nivelul unei celule de criză.
 • Un rol determinant a fost al negociatorilor, care au fost permanent în legătură cu bărbatul, timp de aproximativ 28 de ore, cât a durat operațiunea.
 • În urma acestor negocieri au fost obținute mai multe rezultate. De exemplu, polițiștii au preluat din casă două butelii cu gaz.

Directorul S.I.A.S, chestor Alexandru Scurtu:

 • În cadrul structurilor de negociere s-a colaborat foarte bine, s-a lucrat în ture și s-a colaborat astfel încât copilul să nu fie agresat
 • Unul dintre momentele delicate - la ora 4.00, sub imperiul oboselii, bărbatul a fost usor agresiv, dar și-a revenit imediat. A fost agresiv verbal, după ce pe toată perioada negocierilor a fost calm, drept pentru care nu ne-am făcut griji pentru fetiță

Bogdan Căpruci, negociator:

 • Bărbatul s-a opus inițial să colaboreze direct, s-a temut că i s-ar putea întâmpla ceva
 • Orice progres pe care îl făceam la un moment dat se lovea de o problemă, de o temere a lui că s-ar putea să i se întâmple ceva. Și reveneam, eram prinși într-o buclă. Cu timp, cu răbdare, lucrurile au progresat și au început să decurgă conform așteptărilor
 • Cea mai importantă cerință? Nu a avut nicio cerință, tocmai în asta a constat dificultatea acestui caz
 • A avut bărbatul discernământ? A fost o componentă emoțională care s-a amplificat, apoi, în a doua parte a operațiunii, a dominat latura rațională
 • Comunicarea s-a desfășurat direct, față în față, negociatorul fiind afară
 • Am avut periodic dovada că fetița nu este în vreo situație de risc
 • Toți membrii familiei ne-au sprijinit, au comunicat cu el și ne-au ajutat

Avocata bărbatului, despre „momentul declanșator al crizei”

17:40 Avocata care a discutat cu bărbatul care și-a sechestrat copilul a declarat, după eliberarea copilului, că îl cunoaște „foarte bine” pe bărbat: „Este o peroană blândă, cu mult bun simț şi a înţeles că trebuie să facă lucrul acesta (să elibereze fetița - n.r.), fiind în avantajul copilului şi al său”.

Întrebată ce l-a determinat pe bărbat să se baricadeze în casă cu copilul, avocata a spus că el a recurs la acest gest după ce a văzut în fața casei un polițist cu pistolul la vedere, joi după-amiază, imediat după ce mama a sunat la 112 și a alertat autoritățile.

Avocata a mai susținut că fetiţa i-ar fi povestit că mama ei l-a atacat pe tată cu un cuţit şi că era să fie și ea rănită. Bărbatul ar fi reuşit să îi ia femeii cuţitul, iar aceasta l-ar fi atacat cu un scaun. Acesta ar fi fost momentul declanşator al crizei, a mai spus avocata.

Ea a precizat că fetița va rămâne în grija bunicii și a mătușii.

Avocata a adăugat că îl va reprezenta în continuare pe bărbat.

„Fetița se află în afara oricărui pericol”

 • „Operațiunea Poliției Române din Chiajna s-a încheiat.
 • În urma activității de negociere a Poliției Române, fata se află în custodia polițiștilor, în afara oricărui pericol.
 • De asemenea, bărbatul se află în custodia Poliției Române.
 • În urma activităților derulate în cadrul operațiunii, nici fetița, nici bărbatul și nici forțele de ordine nu au suferit vătămări”, a anunțat Poliția Română.

Copilul a fost eliberat după ce la fața locului a ajuns o avocată care a intrat în casă și a stat de vorbă cu bărbatul.

Poliția Ilfov a fost sesizată joi după-amiază, în jurul orei 15.00, de către o femeie că a fost agresată fizic de către soț și alungată din locuință, a anunțat joi seară Poliția Română. Bărbatul s-a baricadat atunci în locuință, împreună cu fetița lor de 5 ani. La fața locului, au fost mobilizați zeci de polițiști din Ilfov, luptători SIAS-IGPR, precum și echipaje ISU.

Bărbatul nu a formulat niciun fel de solicitări către negociatori, singura sa cerere fiind ca Poliția să se îndepărteze de casă.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, spunea vineri dimineață că bărbatul a avut grijă de fetiță:

 • „Bărbatul a avut grijă de minoră, nu a fost agresiv cu ea, astfel că aceasta nu a suferit niciun fel de vătămări corporale.
 • Negociatorii Poliției Române au deschis un canal de comunicare cu bărbatul încă de joi seară și au comunicat în permanență direct cu acesta.
 • Bărbatul are grijă de minoră, care se află în afara oricărui pericol. El nu are nicio revendicare, dar a cerut hrană pentru aceasta și i-a fost dusă de către negociatori.
 • Poliția, prin structurile prezente la fața locului, dorește o soluționare amiabilă a acestui eveniment și desfășoară toate activitățile din competență”.

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, are un dosar penal după ce a condus băut. De altfel, el ar fi fost băut și la momentul la care și-a alungat soția din casă, după ce a bătut-o.