Preşedintele Klaus Iohannis, aflat marți la Buenos Aires, a reacționat, răspunzând unei întrebări, la propunerea PSD de supraimpozitare a românilor care au venituri mai mari decât ale șefului statului: „Cred că între timp ar fi un număr considerabil mai mare care au salariul mai mare decât preşedintele”, a spus Iohannis, vorbind despre „măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil”.

Iohannis și Ciolacu (foto arhivă)Foto: Presedintia Romaniei

La finalul conferinței de presă susținute la la Buenos Aires alături de președintele Argentinei, Alberto Fernández, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă consideră oportună și eficientă o astfel de supraimpozitare şi dacă crede că liderii coaliţiei îşi vor respecta promisiunea că nu vor exista noi creşteri de taxe şi impozite.

(De la minutul 14)

  • „Cred că între timp ar fi un număr considerabil mai mare care au salariul mai mare decât preşedintele, dar asta sigur este o problemă sistemică şi nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale.
  • Trebuie să avem o discuţie aşezată, aprofundată, pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare.
  • Aşa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate. Evident, toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie integratoare.
  • Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul, să îl reaşezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat marţi la Buenos Aires dacă este oportună și eficientă o astfel de supraimpozitare şi dacă liderii coaliţiei îşi vor respecta promisiunea că nu vor exista creşteri de taxe şi impozite noi.

Pe cine vrea să supraimpoziteze Ciolacu

Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că la nivelul coaliţiei de guvernare sunt în discuţie două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie - salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării, menţionând că în opinia sa abordarea corectă este zona de impozitare.

  • „Dacă este constituţional, vom merge pe varianta legislativă pentru a nu fi cumul. (...)
  • Eu cred că abordarea corectă este zona de impozitare, pe praguri, nu pe taxe suplimentare, nu dublă impozitare şi aici va veni Ministerul de Finanţe şi o să ne prezinte cum sunt veniturile, câte persoane depăşesc salariul brut al preşedintelui ca să putem să ne facem o idee.
  • Nu putem să facem cumul de trei pensii cu componentă specială. Există şi astfel de situaţii. Nu sunt corecte. Zona de privat nu a fost discutată, este vorba de veniturile numai de la statul român”, a spus Ciolacu.

Ce spune Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat și el că în coaliție s-a discutat şi despre o propunere referitoare la impozitarea acelor salarii care sunt mai mari ca ale preşedintelui ţării, însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens şi se aşteaptă o analiză a Ministerului de Finanţe cu privire la acest subiect.

  • „Nu comentez până ce nu vine Ministerul Finanţelor cu o măsură, este adevărat şi foarte onest vă spun că aseară (luni seara, n.r.) am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri şi, sigur, s-a discutat inclusiv de o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza în decizie după ce avem toate documentele pe masă.
  • Şi nu discutăm despre supraimpozitare, ci discutăm despre impozitarea anumitor venituri", a afirmat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă este vorba despre impozitarea bugetarilor care au salariul mai mare ca al preşedintelui, Ciucă a spus „ideea de bază aceasta a fost, a celor care au salariile mai mari ca preşedintele ţării".