Ludovic Orban a fost audiat, miercuri, la DNA în legătură cu achizițiile făcute de Romarm în pandemie, în perioada în care el era premier, iar statul a dat aproape două milioane de dolari pentru echipamente de producere a măștilor, care s-au stricat după punerea în funcțiune.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

Orban a susținut, la ieșirea de la audieri, că nu are nicio legătură cu achizițiile și că a aflat din presă la acel moment că utilajele s-au stricat și i-a cerut explicații ministrului Virgil Popescu.

Ludovic Orban a fost audiat în calitate de martor.

  • „Nu am avut nicio legătură cu derularea achizițiilor. Eu am participat la inaugurarea unei linii de producție, la invitația ministrului Energiei (Virgil Popescu - n.r.) și am salutat că începem să producem măști pentru că era o criză gravă”, a declarat Orban la ieșirea de la DNA.

Întrebat dacă a fost informat că echipamentele s-au stricat la scurt timp, Orban a spus că a aflat din presă și că atunci i-a cerut ministrului Popescu să intervină.

În acest dosar, fostul șef al Romarm Gabriel Ţuţu este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă în formă continuată, fals intelectual în legătură cu achiziţii de maşini de fabricare a măştilor sanitare şi de măşti sanitare neconforme în timpul pandemiei. El este cercetat sub control judiciar, alături de Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă, acuzat de cumpărare de influenţă. Conform DNA, acesta ar fi acceptat condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, directorul Romarm.

Ce spune DNA despre achizițiile din pandemie

  • „1. Pe fondul pandemiei generate de COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă - n.r.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
  • Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
  • 2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
  • În schimbul acestor „servicii” Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
  • În contextul menționat mai sus, Gabriel Țuțu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, a transmis atunci DNA.

Romarm este o companie a statului din industria de apărare. HotNews.ro a scris în mai 2020 cum Guvernul de atunci, condus de Ludovic Orban, s-a gândit că ar fi bine să își extindă obiectul de activitate prin producerea de măști de protecție, pentru a nu mai depinde de importurile din China.

În aprilie 2020, Guvernul anunța că Romarm a început producția de măști. Dar totul a durat foarte puțin, deoarece utilajul de producere s-a stricat încă din primele zile. Culmea este că acel utilaj în valoare de 1 milion de dolari a fost importat din China.

La sfârșitul lunii aprilie, ministrul economiei Virgil Popescu anunța că Romarm a început producția, motiv pentru care pe 29 aprilie, premierul Ludovic Orban s-a dus în vizită la fabrică. Aceea a fost și ziua în care linia de producție a funcționat. Imediat după vizită s-a stricat.