O locomotivă a lovit un vagon al unui tren care urma să plece sâmbătă seară din Gara Galați, iar conductorul trenului - o femeie - a murit, în timp ce alte trei persoane sunt rănite. Directorul CFR Călători spune că locomotiva circula cu viteză și a izbit violent primul vagon al trenului la care urma să se cupleze, în timp ce Poliția afirmă că accidentul s-a produs după ce s-ar fi defectat sistemul de frânare al locomotivei. Este al doilea accident feroviar grav produs în mai puțin de două săptămâni.

Accident feroviar in Gara GalatiFoto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

În urma accidentului au fost răniți mecanicul, conductorul, șeful de tren și un călător, toți fiind duși la spital. După câteva ore, conductorul trenului - o femeie de 53 de ani -, a murit la spital.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că, având în vedere că este al doilea accident feroviar produs într-un timp foarte scurt, a decis să solicite CFR Călători „să înceapă urgent o verificare tehnică a materialului rulant feroviar aflat în uz”.

22:23 Grindeanu a transmis un nou mesaj, în care anunță decesul conductorului de tren:

  • „În momente de grea încercare, niciun cuvânt nu poate alina pierderea persoanei dragi, suferința și durerea.
  • În urma accidentului feroviar din Galați în care conductorul trenului R7576 și-a pierdut viața, transmit sincere condoleanțe familiei îndurerate.
  • Ca ministru al Transporturilor, am decis o serie de măsuri menite să crească nivelul de siguranță al călătorilor, dar și al personalului CFR Călători.
  • De asemenea, vreau ca standardele tehnice în sistemul feroviar să fie asigurate mereu la cei mai buni parametri pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete”.

Conductorul trenului, o femeie, a murit la spital

22:18 CFR Călători a anunțat că unul dintre răniți - o femeie, care era conductorul trenului - a murit la spital:

  • „Urmare accidentului feroviar care s-a produs în această seară, în staţia Galaţi, CFR Călători anunţă cu regret că doamna conductor a trenului R 7576 a decedat la spital.
  • Iniţial a fost stabilizată pe peron şi în drum spre spital de către serviciul ambulanţă ajuns la faţa locului, dar un nou stop cardio-respirator survenit la spital și i-a fost fatal. CFR Călători prezintă condoleanţe şi va acorda întregul sprijin familiei îndoliate”.

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, femeia avea 53 de ani, a suferit stopuri cardio-respiratorii repetate și a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

21:45 Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis, pe Facebook, că, până la clarificarea cauzelor producerii accidentului și, având în vedere că este al doilea accident feroviar produs într-un timp foarte scurt, a decis să solicite CFR Călători să înceapă urgent o verificare tehnică a materialului rulant feroviar aflat în uz.

  • „De altfel, în urma incidentului de la Teleorman, am dispus reexaminarea tuturor mecanicilor de locomotivă începând cu luna aprilie.
  • În calitate de ministru al Transporturilor al Infrastructurii consider că prioritatea CFR Călători este, în primul rând, siguranța călătorilor”, susține Grindeanu.

21:30 Președintele USR, Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, reacționează după accident spunând că Sorin Grindeanu „nu își asumă funcția de ministru și trebuie demis urgent”.

  • „Îi cer urgent să iasă public cu explicații și să prezinte românilor ce măsuri ia pentru siguranța din transportul feroviar.
  • Lipsa de asumare și preocupare a lui Sorin Grindeanu a adus sistemul feroviar într-o stare gravă, care pune în pericol vieți omenești. Grindeanu nu e în stare să fie ministru, trebuie demis urgent ca să evităm alte catastrofe în viitor”, afirmă Drulă.

20:53 CFR Călători a transmis, printr-un comunicat, că accidentul s-a produs la cuplarea locomotivei la garnitură pentru formarea trenului Regio 7576 Galați – Mărășești, fiind tamponat primul vagon.

  • „Din primele informații, în urma impactului, au fost rănite patru persoane: mecanicul, conductorul, șeful de tren și un călător. Au fost solicitate serviciul de Ambulanță, răniții fiind preluați de echipajele medicale pentru acordarea de îngrijiri de specialitate.
  • Totodată au fost avariate locomotiva și vagonul.
  • Cauzele care au generat acest accident vor fi stabilite de echipa de cercetare aflată la fața locului.
  • CFR Călători cere scuze pasagerilor pentru neplăcerile create de acest incident”, spune CFR Călători.

Grindeanu: „I-am cerut directorului general al CFR Călători să prezinte urgent explicații”

20:49 Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cere „verificări și măsuri rapide” din partea CFR Călători, în urma accidentului produs în această seară în Gara Galați.

  • „Am cerut celor de la CFR Călători să acorde sprijin echipajelor ISU care intervin și acordă celor răniți. În plus, am solicitat companiei să comunice rapid informațiile relevante opiniei publice.
  • Urmează o anchetă privind acest accident feroviar. I-am cerut directorului general al CFR Călători să prezinte urgent explicații și să vină cu soluții pentru ca astfel de situații să nu se mai repete”, a precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Conform ISU Galați, o locomotivă care făcea manevre a lovit un vagon al unui de călători oprit în gară, care urma să plece spre Mărășești. Accidentul s-a produs în jurul orei 19.19.

În urma impactului au fost rănite patru persoane, două dintre acestea - un bărbat și o femeie - fiind în stare gravă. Una dintre victimele în stare gravă a suferit un stop cardio-respirator și a fost resuscitată, iar cealaltă rămăsese încarcerată. Toate cele patru persoane rănite au fost duse la spital, conform reprezentanților ISU Galați.

20:43Accidentul feroviar s-ar fi produs din cauza unei defecțiuni tehnice, a declarat la Digi 24 liderul de sindicat CFR, Rodrigo Maxim.

  • „Era un mecanic cu experiență, dar locomotiva nu l-a mai ascultat. El trebuia să se cupleze la tren.
  • Mergea cu viteza mai mică, însă trenul n-a mai ascultat comanda mecanică. Este o problemă tehnică.
  • Locomotiva a avut probleme. Graduatorul s-a defectat și n-a mai ascultat comenzile”, a susținut liderul sindical.

Directorul CFR Călători: „Din cauza vitezei mari, locomotiva a lovit violent un vagon”

Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, a declarat la Digi 24 că este vorba despre locomotiva care urma să fie cuplată la tren și care a intrat cu viteză, lovind violent un vagon.

  • „Accidentul a avut loc când s-au făcut manevrele de cuplare a locomotivei cu trenul care urma să plece la Mărășești.
  • Din cauza vitezei mari, locomotiva a lovit violent un vagon. Nu știm ce s-a întâmplat, mecanicul, care este unul dintre cei mai buni,cu experiență, urmează să fie audiat”, a spus reprezentantul CFR.

Potrivit acestuia, locomotiva avea o viteză de 30-35 de kilometri la oră, în condițiile în care ar fi trebuit să aibă în jur de 10 kilometri la oră.

Poliția spune că s-ar fi defectat sistemul de frânare al locomotivei

Poliția Galați a transmis, printr-un comunicat, că accidentul s-a produs după ce s-ar fi defectat sistemul de frânare al locomotivei.

  • „La data de 25 martie 2023, în jurul orei 19,19, la Gara CFR Galaţi a avut loc un accident feroviar, după ce la o locomotivă s-ar fi defectat sistemul de frânare şi a lovit un vagon de călători, la trenul care se forma cu destinaţia Galaţi - Buzău.
  • Sunt 4 persoane rănite, dintre acestea doi călători, o femeie care a intrat în stop cardio-respirator şi un bărbat care a rămas încarcerat, precum şi şeful de tren şi mecanicul locomotivei.
  • Intervin cei de la ISU Galaţi şi poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi", a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi, conform Agerpres.

Este al doilea accident feroviar grav produs în mai puțin de două săptămâni. În 13 martie, la Roșiori, un tren de călători a lovit un tren de marfă încărcat cu mașini, iar CFR Călători a făcut declarații contradictorii, negând inițial că ar fi existat un impact.

După ce inițal compania pe care o conduce a vorbit doar despre o frânare bruscă a mecanicului cauzată de deraierea garniturii care transporta mașini Ford, directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a recunoscut că între trenul de călători și trenul de marfă a avut loc un impact.

Preoteasa spunea că mecanicul trenului de călători a făcut ceea ce se numeşte „o depăşire controlată”, intrând pe culoarea roşie a semnalului de cale ferată: „Dacă dormea, era mai bine, că îl frâna sistemul de siguranţă”.

Traian Preoteasa se află la conducerea CFR Călători din septembrie 2021, fiind numitde către ministrul interimar al Transporturilor de la acea vreme Dan Vîlceanu.

Primele concluzii ale anchetei interne privind accidentul feroviar din Teleorman sunt că mecanicul trenului de călători care a lovit trenul de marfă nu a frânat, iar viteza trenului a coborât de la 50 km/h, la 0, pe o distanță de numai 117 metri, a scris Club Feroviar, citând documente din ancheta CFR Călători.