Ucraina a anunțat vineri că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, ca „persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”. Reacția Kievului vine după ce senatoarea a depus un proiect de lege prin care cere ca România să anexeze mai multe teritorii ale Ucrainei.

Diana Șoșoacă în plen Foto: Inquam Photos / George Calin

Reacția Ucrainei a venit prin purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, care acuză „un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus”.

  • „Mass-media: Senatorul Parlamentului României Diana Şoşoacă a inițiat un proiect de lege prin care se propune anexarea de către România a unei părți a regiunii de sud a Ucrainei. Prin acest demers, politicianul marginal încearcă să „recupereze identitatea culturală a populației românești”.
  • Un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus. Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România.
  • MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, a scris pe Facebook oficialul ucrainean.

Reacție virulentă a senatoarei

Diana Șoșoacă a reacționat virulent printr-un comuicat de presă transmis de partidul său, „S.O.S. România”, ea acuzând un „atac mârșav” al Ucrainei, care „îşi dovedeşte caracterul de stat abuziv şi fascist”. Diana Șoșoacă face acuzații extrem de grave la adresa Ucrainei și reia teza Kremlinului privind „politicile naziste ale Kievului”:

  • „Prin acest atac mârșav la adresa mea, Ucraina își dovedește caracterul de stat abuziv și fascist. Prin această amenințare pe care Ucraina o face la adresa mea, devin de fapt solidară cu minoritatea română din Ucraina care este tratată de Kiev tot ca o amenințare la adresa statului ucrainean, motiv pentru care este desființată sistematic și programatic într-un proces de epurare etnică și de ucrainizare forțată care amintește de Germania nazistă.
  • Cum își permite Ucraina să amenințe un senator al statului român pentru o propunere legislativă? De când decide Ucraina ce se întâmplă în Parlamentul României?
  • Este România un stat ocupat de Ucraina și noi nu am aflat? Da, este adevărat că Ucraina este ocupant al unor teritorii românești pe care mă lupt să le readuc în sânul patriei mamă, dar de când are Kievul drept de veto asupra politicii României?
  • Această amenințare a Ucrainei la adresa mea arată intenția acestui stat de a-i elimina și fizic pe cei care se opun politicilor naziste ale Kievului. Prin declarația MAE ucrainean, este clar că am devenit ținta numărul unu a criminalilor ucraineni. Dar acet lucru nu face decât să confirme justețea propuinerii mele legislative de a returna României teritoriile deținute abuziv de Ucraina !
  • De asemenea, le amintesc celor de la MAE ucrainean că prevederea mea legislativă are la bază Rezoluția Senatului SUA nr. 148, din 11 iunie 1991, adoptată de Senatul american care stipulează clar ”convingerea Senatului că Statele Unite trebuie să susțină dreptul la autodeterminare al poporului din Republica Moldova și Bucovina de Nord”. Este și Senatul SUA o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei?
  • De asemenea, propunerea mea legislativă are ca bază și Declarația adoptată pe 28 noiembrie 1991 de Parlamentul României privind Referendumul din Ucraina și publicată în Monitorul Oficial al României prin care se arată că referendumul din Ucraina din 1 decembrie 1991 ”nu poate avea valabilitate în privința teritoriilor româneşti anexate abuziv de fosta U.R.S.S., teritorii care nu au aparţinut niciodată Ucrainei şi sînt de drept ale României”. Așadar, și Parlamentul României este o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei?”.

Ea mai susține că MAE ucrainean trebuie „să învețe istorie și diplomație” și „să citească atent” prevederile Actului Final al Conferinței C.S.C.E. de la Helsinki, care „admite posibilitatea modificării frontierelor pe căi paşnice, diplomatice”.

  • „ (...) amenințările pe care le vehiculează Ucraina sunt dovada că statul lor este slab și nesigur pe sine și că MAE ucrainean nu are argumente, de aceea și recurge la ostilități.
  • Ucraina nu are argumente istorice pentru a ocupa teritoriile românești pe care le are acum în componență în mod abuziv și de aceea singurul răspuns al Kievului este să profereze amenințări. Dar comportamentul fascist al juntei de la Kiev nu mă sperie și mă voi lupta până la capăt pentru redobândirea pământului românesc pe care Ucraina nu doar că îl ocupă samavolnic, dar și supun populația românească purificării etnice, lucru pe care îl voi aduce în atenția instituțiilor internaționale”, mai acuză Șoșoacă.

De ce s-a înfuriat Kievul

Senatoarea Diana Șoșoacă cere anexarea prin lege a teritoriilor din vechiul regat al României, care acum sunt în Ucraina. Șoșoacă - invitată frecvent la evenimentele găzduite de ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin - a depus luni un proiect de lege care prevede denunțarea de către țara noastră a „Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”.

Proiectul de lege „pentru modificarea Legii nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina” depus de Șoșoacă prevede:

  • „Articolul unic se transformă în Art. 1. După Art. 1 se introduc următoarele articole:
  • Art. 2 - În temeiul art. 27 din Tratat, acesta va fi denunțat de partea română în anul 2027, cu respectarea termenului de încunoștințare de cel puțin 1 an înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
  • Art. 3 - România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.
  • Art. 4 - După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile competente, inclusiv ONU, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”.

„Cel mai mare act de trădare postdecembrist”

  • „Pornind de la Dreptul natural și legitim al unității naționale și de la faptul că reunificarea națională este necesară din mai multe considerente - pentru reparație istorică, socială, morală și economică, dar și pentru interesele geostrategice ale României, mai ales în contextele invocate de NATO și UE - solicităm anexarea teritoriilor istorice ale României, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Buceagul (Cahul, Bolgrad și Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor, teritorii românești furate de URSS și deținute abuziv de Ucraina.
  • Prin acest demers dorim să fie anulat cel mai mare act de trădare postdecembrist, respectiv Tratatul de buna vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, ratificat prin Legea nr. 129/1997, prin care s-a recunoscut Pactul Ribbentrop-Molotov.
  • De asemenea, prin acest demers dorim să recuperăm identitatea culturală, tradițiile, obiceiurile și religia populației românești estimată la aproximativ 1 milion de români, inclusiv familii mixte.
  • Argumentul că prin semnarea acestui tratat se realiza integrarea țării noastre în NATO este fals, întrucât polonezii au aderat la NATO înaintea noastră, în 1999, fara sa semneze vreun document de recunoaștere a Pactului Ribbentrop Molotov”, susține senatoarea neafiliată în expunerea de motive a proiectului.
  • Ea vorbește și despre „disprețul și batjocura statului ucrainean față de statul român si cetățenii de etnie română ce trăiesc în teritoriile ocupate vremelnic, exprimat prin adoptarea Legii minorităților naționale în anul 2022”: „Reiterăm solicitarea de a ni se înapoia teritoriile deținute pe nedrept de către Ucraina, împreună cu cetățenii de etnie română: Nordul Bucovinei, Herța, Buceagul (Cahul, Bolgrad și Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor, teritorii românești furate de URSS și deținute abuziv de Ucraina”.

Musafir al lui Kuzmin

Șoșoacă este invitată la evenimentele găzduite de ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, după ce Rusia a invadat Ucraina.

În noiembrie 2022, Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a sărbătorit Ziua Unității Naționale a Rusiei cu numeroase figuri cunoscute din România, precum senatorul Diana Șoșoacă, fostul europarlamentar Adrian Severin și „peste 20 de membri ai corpului diplomatic din statele prietenoase”.

În 9 februarie 2023, Ambasada Rusiei la Bucureștia găzduit „o recepție cu ocazia Zilei Diplomatului Rus, la care au fost prezenți reprezentanți ai corpului diplomatic, ai Parlamentului României, ai mai multor agenții guvernamentale, medii de afaceri, mass-media, ONG-uri, oameni de știință și de cultură, precum și compatrioți”.

„Un act de înaltă trădare”

În ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului în care a fost adoptată „Declaraţia Parlamentului României” la împlinirea, în 24 februarie, a unui an de la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Diana Șoșoacă a acuzat de la tribună „un act de înaltă trădare”.

Diana Șoșoacă a luat cuvântul în timp ce parlamentarii dezbăteau declarația privind sprijinul României pentru Ucraina și a susținut că toate acțiunile de la București arată că „România a devenit teatru de război”, iar „românii vor deveni carne de tun”. Președintele de ședință i-a tăiat microfonul Dianei Șoșoacă, după ce aceasta a lansat de la tribună acuzații de trădare.

  • „Este foarte interesant că din decembrie pe teritoriul NATO au loc operațiuni cu trupe militare din Spania (...)
  • Noi, vezi Doamne, domnul președinte Iohannis, aprobă toate solicitările NATO care vin ca răspuns la provocări. Provocările cui?
  • Ucraina nu este membru NATO. Tot ce se întâmplă acolo este de fapt un conflict între SUA și Federația Rusă, iar teritoriul României este un fel de teatru de răboi.
  • Românii vor fi folosiți drept carne de tun (...)
  • De ce nu își dorește nimeni negocieri de pace? Dacă vorbești despre pace, ești numit putinist. Dacă vorbești despre Ucraina, ești numit hitlerist. Nazismul este în floare.
  • Ceea ce faceți cu teritoriul României este un act de înaltă trădare. Nu sunt nici alături de Ucraina, nici alături de Rusia. Vreau să știu în cât timp timp va veni NATO să apere România, dacă țara noastră va fi atacată. Vor veni în 72 de ore și până atunci ne vom descurca cum putem”, a clamat Șoșoacă.
  • Ea a acuzat că Iohannis, „un preşedinte cu cetăţenie germană”, „face interesele Austriei şi Germaniei” și „vinde ţara”.

Șoșoacă și-a continuat discursul avertizând că „mai avem un pas şi vom fi solicitaţi probabil după o lună de la intrarea în război, încălcând Constituţia, să aprobăm intrarea României în război”.