​Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) anunță că a luat în administrare, din dispoziţia procurorilor DIICOT, patru autovehicule de lux - un Ferrari Portofino, două Lamborghini Urus şi un BMW X4, a căror valoare se ridică la aproximativ 3,93 milioane lei (800.000 euro). Maşinile au fost aduse în ţară de membrii unei grupări de români cercetaţi pentru comiterea a zeci de furturi, tâlhării și escrocherii în SUA.

Ferrari PortofinoFoto: VanderWolfImages | Dreamstime.com

„Pe parcursul săptămânii curente, Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), din dispoziția procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală, a preluat în administrare 4 autovehicule de lux (Ferrari Portofino, 2 Lamborghini Urus și BMW X4). Valoarea totală a bunurilor preluate în administrare de către ANABI, în acest caz, este estimată la aproximativ 3.93 milioane lei (800.000 euro)”, se precizează într-un comunicat remis joi.

ANABI precizează în comunicat că „măsura sechestrului asigurător a fost dispusă într-un dosar cu elemente de extraneitate în cadrul căruia se desfășoară cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, tâlhărie, furt, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor”.

Conform DIICOT, în perioada 2020-2022, această grupare, constituită în oraşul Râmnicu Vâlcea pe fondul relaţiilor de rudenie dintre membrii săi, a fost implicată, pe teritoriul Statelor Unite, în zeci de infracţiuni de „furt prin distragerea atenţiei” în dauna unor cetăţeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-au fost sustrase bijuteriile pe care le purtau sau diverse sume de bani pe care le aveau asupra lor. În cazul în care bătrânii ripostau, erau deposedaţi prin violenţă de valorile deţinute.

Anchetatorii susţin că membrii acestei grupări au transferat din SUA în România o parte dintre bijuteriile sustrase, în valoare de aproximativ 120.000 de dolari. În scopul spălării profitului ilegal, ei au achiziţionat lingouri şi monede din aur în valoare de aproximativ 732.000 de dolari, precum maşini de lux de sute de mii de dolari.

Cum au fost prinși liderii Clanului Ghiocel în SUA. Schema care le-a adus o avere pe care au transferat-o în România

Liderii clanului Ghiocel, soții Eduard și Floarea Ghiocel, au fost arestați în Statele Unite, fiind acuzați de spălarea a 1,4 milioane de dolari proveniți din furturi, tâlhării și escrocherii ale căror victime au fost persoane în vârstă din districtul San Diego, potrivit procuraturii din California.

Ei sunt considerați șefii unui grup infracțional mai mare din Vâlcea.

Alături de cei doi, acuzați sunt alți patru membri ai familiei sau apropiați ai acesteia: Gabriel Ghiocel, Marius Ghiocel, Larisa Ghiocel și Argentina Alexandru.

Potrivit documentelor autorităților, inculpații sunt acuzați de 17 furturi de bijuterii între martie 2020 și septembrie 2022. De asemenea, ei sunt acuzați că au depus cereri false de ajutor de șomaj furând astfel 32.250 de dolari, beneficii destinate lucrătorilor afectați de criza pandemică.

Membrii familiei Ghiocel ar fi spălat veniturile provenite din infracțiuni prin amanetarea în Los Angeles de ceasuri și bijuterii scumpe. Potrivit autorităților americane, familia care nu a avut niciodată un loc de muncă legal a spălat sistematic banii obținuți cu legitimatia de somaj furată, trimițând bani în România și cumpărând lingouri, monede de aur și vehicule de lux din California pe care le-au trimis în România. In total, gruparea Ghiocel a transferat în România bunuri în valoare de 1,36 de milioane de dolari.

În timpul unor percheziții în Vâlcea, luni și marți, au fost puse sub sechestru vehicule de lux, aur și bani, totalizând 618.075 de dolari.

„Acest grup internațional de crimă organizată viza unele din cele mai vulnerabile persoane. Este important că am transmis infractorilor că siguranța fiecărui om din comunitatea noastră contează”, a spus șeful poliției din San Diego.

Cine sunt cei șase români din clanul Ghiocel:

  • Eduard Ghiocel sau Eduard Alexandru zis Flilică - 47 ani
  • Floarea Ghiocel sau Floarea Alexandru - 48 ani
  • Gabriel Ghiocel - 25 ani
  • Marius Ghiocel - 33 ani
  • Larisa Ghiocel - 24 ani
  • Argentina Alexandru - 31 ani

_____

(Foto articol © VanderWolfImages | Dreamstime.com)