Liderii clanului Ghiocel, soții Eduard și Floarea Ghiocel, au fost arestați în Statele Unite, fiind acuzați de spălarea a 1,4 milioane de dolari proveniți din furturi, tâlhării și escrocherii ale căror victime au fost persoane în vârstă din districtul San Diego, potrivit procuraturii din California.

politia SUAFoto: Alex Edelman / AFP / Profimedia Images

Ei sunt considerați șefii unui grup infracțional mai mare din Vâlcea.

Alături de cei doi, acuzați sunt alți patru membri ai familiei sau apropiați ai acesteia: Gabriel Ghiocel, Marius Ghiocel, Larisa Ghiocel și Argentina Alexandru.

Potrivit documentelor autorităților, inculpații sunt acuzați de 17 furturi de bijuterii între martie 2020 și septembrie 2022. De asemenea, ei sunt acuzați că au depus cereri false de ajutor de șomaj furând astfel 32.250 de dolari, beneficii destinate lucrătorilor afectați de criza pandemică.

Membrii familiei Ghiocel ar fi spălat veniturile provenite din infracțiuni prin amanetarea în Los Angeles de ceasuri și bijuterii scumpe. Potrivit autorităților americane, familia care nu a avut niciodată un loc de muncă legal a spălat sistematic banii obținuți cu legitimatia de somaj furată, trimițând bani în România și cumpărând lingouri, monede de aur și vehicule de lux din California pe care le-au trimis în România. In total, gruparea Ghiocel a transferat în România bunuri în valoare de 1,36 de milioane de dolari.

În timpul unor percheziții în Vâlcea, luni și marți, au fost puse sub sechestru vehicule de lux, aur și bani, totalizând 618.075 de dolari.

„Acest grup internațional de crimă organizată viza unele din cele mai vulnerabile persoane. Este important că am transmis infractorilor că siguranța fiecărui om din comunitatea noastră contează”, a spus șeful poliției din San Diego.

Cine sunt cei șase români din clanul Ghiocel:

  • Eduard Ghiocel sau Eduard Alexandru zis Flilică - 47 ani
  • Floarea Ghiocel sau Floarea Alexandru - 48 ani
  • Gabriel Ghiocel - 25 ani
  • Marius Ghiocel - 33 ani
  • Larisa Ghiocel - 24 ani
  • Argentina Alexandru - 31 ani