La mai bine de o lună de la declanșarea scandalului privind măștile neconforme din spitalele MApN, Consiliul de Administraţie al companiei Romarm a decis să îl demită pe Gabriel Ţuţu din funcția de director general al companiei, începând cu data de 14 martie 2023.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm, la DNAFoto: Inquam Photos / George Calin

„Având în vedere evoluţia evenimentelor cu privire la situaţia domnului Gabriel Ţuţu, prin impunerea unor noi obligaţii în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar, Consiliul de Administraţie al CN ROMARM SA a decis revocarea domnului Gabriel Ţuţu din calitatea de Director General al companiei, începand cu data de 14.03.2023. Până la numirea unui nou Director General, conducerea executivă va fi asigurată de către Directorul Economic al CN ROMARM SA.”, arată informarea de presă a companiei, citată de news.ro.

Gabriel Ţuţu este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă în formă continuată, fals intelectual în legătură cu achiziţii de maşini de fabricare a măştilor sanitare şi de măşti sanitare neconforme în timpul pandemiei.

Tribunalul Bucureşti a decis plasarea sub control judiciar a lui Alexandru Piţurcă şi a directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, în dosarul intrumentat de DNA. Instanţa a respins astfel cererea de arestare preventivă formulată de către procurorii DNA.

Fiul lui Victor Piţurcă, Alexandru, este acuzat de cumpărare de influenţă. Conform DNA, acesta ar fi acceptat condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, directorul Romarm.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce șefului Romarm:

  • 1. Pe fondul pandemiei generate de COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă - n.r.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
  • Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
  • 2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
  • În schimbul acestor „servicii” Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
  • În contextul menționat mai sus, Gabriel Țuțu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Romarm este o companie a statului din industria de apărare. HotNews.ro a scris în mai 2020 cum Guvernul de atunci, condus de Ludovic Orban, s-a gândit că ar fi bine să își extindă obiectul de activitate prin producerea de măști de protecție, pentru a nu mai depinde de importurile din China.

În aprilie 2020, Guvernul anunța că Romarm a început producția de măști. Dar totul a durat foarte puțin, deoarece utilajul de producere s-a stricat încă din primele zile. Culmea este că acel utilaj în valoare de 1 milion de dolari a fost importat din China.

La sfârșitul lunii aprilie, ministrul economiei Virgil Popescu anunța că Romarm a început producția, motiv pentru care pe 29 aprilie, premierul Ludovic Orban s-a dus în vizită la fabrică. Aceea a fost și ziua în care linia de producție a funcționat. Imediat după vizită s-a stricat.