Dacă România vrea o creștere economică mai mare, are nevoie de forță de muncă, dar populația scade. Așadar, pe lângă politici de încurajare a natalității, România trebuie să facă eforturi să absoarbă forță de muncă din agricultură, unde este o mare fragmentare, să reducă aparatul de stat și să transfere forță de muncă către industrie, să aducă forța de muncă din străinătate, susține președintele AmCham România, Ionuț Simion.

Ionuț SimionFoto: AmCham

Într-un barometru pe care AmCham îl rulează anual, Sonndajul privind calitatea mediului investițional din România, una din întrebări este legată de piața forței de muncă. Anul trecut, 92% dintre respondenți au spus că piața forței de muncă este extrem de tensionată.

“Găsești foarte greu forță de muncă calificată, iar costurile cu forța de muncă au crescut într-un ritm accelerat, ceea ce erodează în mod semnificativ competitivitatea României în a atrage proiecte de investiții pe același pilon care era înainte", a afirmat Ionuț Simion.

Problemele României, spune el, sunt ample: Pe de o parte, asistăm la o migrare a forței de muncă bine calificate. Cei care sunt bine pregătiți se duc în străinătate, unde sunt plătiți de trei-patru ori mai bine decât în România.

“Nu, pentru că, vezi Doamne, România e, nu știu, spaima zmeilor. Pur și simplu, în România nivelul de trai a crescut semnificativ, dar încă nu a ajuns la nivelul țărilor occidentale”, a afirmat el.

Rezultatele natalității vor fi dezastruoase peste 10-15 ani. De câți oameni care să muncească are nevoie România pentru o creștere economică mare

În al doilea rând, spune el, natalitatea este o problemă și ea începe să producă efecte.

“Vine din urmă, iar rezultatele vor fi și mai dezastruoase peste 10-15 ani”, a precizat președintele AmCham România.

Cel de-al treilea element este legat de creșterea economică a României.

“Păi, ca să avem creștere economică mare, ai nevoie de resurse, ai nevoie de forță de muncă, ori populația României nu crește, ci scade”, a precizat Ionuț Simion.

  • “Noi am făcut un studiu în anul 2019, chiar ne-am propus să-l actualizăm, care arăta așa: dacă România își propune să crească cu 3-3,5% pe an, România, la forța de muncă actuală pe care o are, de 5,1 milioane, mai are nevoie de 1 milion de oameni. De unde să luăm acest milion? Dacă noi în fiecare an avem între 100 și 300.000 de oameni care părăsesc țara să lucreze în străinătate ?

„Fie absorbim din alte sectoare economice (de pildă, în agricultură, unde e o foarte mare fragmentare și participarea forței de muncă acolo produce rezultate economice foarte mici, atunci îi atragi în industrie), fie vorbim de reconversie (de câte ori n-am vorbit, să reducem aparatul de stat și să transferăm acea forță de muncă în industrie, unde generează mai multă valoare), fie să aducem forța de muncă din străinătate înapoi”, a spus el.

  • O altă soluție este să creștem cotele de forță de muncă din țări din sud-estul Asiei, precum Thailanda, Vietnam ș.a.m.d. care să vină și să acopere sectoarele industriale care în România suferă în mod semnificativ.

Schimbăm Legea educației mai rău ca pe cea fiscală

“România are nevoie de forță de muncă bine calificată, chiar dacă unii spun că nu este o problemă, eu vă asigur : întrebați pe oricine și veți auzi că este o problemă reală și, culmea, e că cea mai mare amenințare”, a explicat Ionuț Simion

Mediul de afaceri este îngrijorat și speriat de ce se poate întâmpla peste 35 ani, când lucrurile nu arată bine deloc.

“Deci, investiții în educație trebuie să fie. Ăsta trebuie să fie un proiect de țară, asta trebuie să dureze 20 de ani - 40 de ani. Noi schimbăm Legea educației mai rău ca legea fiscală”, a mai afirmat președintele AmCham România.

  • Aici rolul României educate ar trebui să fie unul important și hai să vedem că produce, că începe să producă rezultate.

Articol susținut de AmCham