Dosarul 10 August este lucrat de un singur procuror, nou, care a trebuit să citească 131 de volume, spune Gabriela Scutea, care și-a încheiat mandatul de procuror general în 20 februarie. Deschis în 2018, clasat de DIICOT în 2020 și redeschis în primăvara anului trecut, în urma contestației unui protestatar - acesta a fost, pe scurt, traseul dosarului 10 august, unul dintre marile eșecuri ale justiției din România.

Gabriela ScuteaFoto: AGERPRES

Peste 700 de oameni au făcut plângeri penale după ce au fost loviți de jandarmi sau au inhalat gaze lacrimogene la mitingul din 10 august 2018 din Piața Victoriei. Cine răspunde pentru acele violențe? Un răspuns așteptat de mai bine de patru ani, timp în care dosarul penal s-a plimbat între parchete și instanțe.

„Durează foarte mult. Ne dăm seama, însă se lucrează constant în acest dosar”

Întrebată despre stadiul acestui dosar, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Gabriela Scutea a susținut că la acest dosar lucrează un singur procuror, care este nou.

  • ”Lucrul de la care trebuie să plecăm în așteptări publice este că s-a repartizat unui procuror nou.
  • În momentul în care a revenit dosarul de la instanță, cred că avea 131 de volume.
  • Deci acest procuror nou a trebuit să își formeze ideea despre ce trebuie făcut imediat, pe cine să caute, inclusiv să formuleze o comisie rogatorie internațională, pentru că este o victimă cetățean străin. (...) O persoană prinsă accidental în violențele exercitate de Jandarmerie. (...)
  • În acest dosar a fost începută urmărirea penală față de un număr de 24 de suspecți noi, suplimentar față de cei existenți în ancheta inițială (șefii Jandarmeriei) și astfel toate actele de urmărire penală se derulează în continuare”, a afirmat Scutea.
  • Ea a spus că cei 24 de noi suspecți de fapte de violență sunt jandarmi.
  • „Durează foarte mult. Ne dăm seama de acest lucru, însă se lucrează în mod constant în acest dosar”, a susținut Gabriela Scutea.

  • CITEȘTE ȘI: Dosarul 10 august. Un eșec major al justiției

Este just ca un magistrat să poată ieși la pensie după 25 de ani de muncă? „Munca nu e pe program de 8 ore”

Întrebată în interviul de la Radio Europa Liberă despre valul de pensionări din magistratură, pe fondul discuțiilor legate de modificarea vârstei de pensionare și a pensiilor speciale, Gabriela Scutea a susținut că „problema este aceea a introducerii bruște, abrupte, a unei alte vechimi în funcție, mult mai mare”:

  • „Au plecat și colegi cu vechime mai mare decât limita minimă necesară prin lege, aceștia exprimându-se că s-ar putea să regrete această ieșire din sfera profesională.
  • Nu e neapărat problema cuantumului pensiei. Problema este aceea a introducerii bruște, abrupte, a unei alte vechimi în funcție, mult mai mare și poate pentru anumite persoane există un grad de uzură care le cere să aleagă. Dacă azi e posibil să fiu eliberat din funcție fără alte nuanțe, de ce nu? Pentru că există această insecuritate vizavi de condițiile legale”.

Întrebată dacă i se pare just ca un magistrat să poată ieși la pensie după 25 de ani de muncă, în timp ce vechimea pentru ceilalți contribuabili este mult mai mare, Scutea a răspuns:

  • „Nu comentez dacă e just sau injust. Când am intrat în profesie erau alte condiții. Această modificare a intervenit în 2004, cu posibilitatea unei pensii de serviciu la 25 de ani vechime.
  • Munca nu e pe program de 8 ore. (...) Sunt foarte multe lucruri urgente, ceea ce face ca actvitatea să fie nemăsurată. Ea este privită doar ca activitate pe o lună, dar asta include sâmbătă, duminică, cu foarte puține posibilități de recuperare”.

Gabriela Scutea a candidat pentru un nou mandat de procuror general, dar ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, l-a propus pe contracandidatul acesteia - ​​procurorul Alex-Florin Florența de la DIICOT.