​​Procurorul Alex-Florin Florența, propus de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru funcția de procuror general în locul Gabrielei Scutea, al cărei mandat a expirat, a condus DIICOT Timișoara, iar din 2021 este detașat ca șef de serviciu la structura centrală a DIICOT.

Marius VoineagFoto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Alex-Florin Florența a condus serviciul teritorial Timișoara al DIICOT, având două mandate la șefia acestei instituții. În ianuarie 2021 a fost delegat de CSM în funcţia de procuror şef al Biroului tehnic şi de criminalistică din cadrul Structurii centrale a DIICOT.

Conform pressalert.ro, procurorul Alex-Florin Florența a instrumentat, printre altele, un dosar de trafic de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu și pe cel al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița. Un alt dosar cunoscut în care a fost implicat procurorul DIICOT este cel cunoscut drept “Motorină CFR”.

„Ministerul Public nu-şi mai asumă un rol activ în demararea de anchete penale”

La interviul pentru șefia Parchetului General susținut în fața comisiei conduse de ministrul Justiției, procurorul Alex-Florin Florența a spus că la acest moment Ministerul Public nu îşi mai asumă niciun rol activ în ceea ce înseamnă demararea unor anchete penale.

  • „Când am vorbit de pasivitate (...) m-am referit la faptul că, în momentul de faţă, Ministerul Public nu-şi mai asumă niciun rol activ în ce înseamnă demararea unor anchete penale şi în identificarea, mai ales, a domeniilor prioritare, dincolo de nişte declaraţii de bune intenţii pe care ni le asumăm câteodată în câte un proiect de bilanţ sau alt document similar.
  • Tot ce ţine de componenta de cunoaştere a fenomenului infracţional este în momentul de faţă şi a fost de-a lungul timpului externalizată total.
  • Considerăm de fiecare dată că orice altă instituţie trebuie să se ocupe de acest fenomen, dar nu şi noi.
  • În al doilea rând, avem o externalizare totală a ceea ce înseamnă capacitatea şi voinţa de demarare a unor anchete penale şi făceam referire la ceea ce înseamnă intenţia redusă la nivelul Ministerului Public, în momentul de faţă, de existenţa unor sesizări din oficiu”, a declarat Alex Florenţa, conform Agerpres.

El a spus că se aşteaptă „de fiecare dată” sesizări din partea altor instituţii:

  • „Mi se pare că suntem într-o situaţie atipică în care aşteptăm de fiecare dată informări, sesizări din partea altor instituţii, fie ele persoane fizice, persoane juridice, în acelaşi timp.
  • Noi avem obligaţia de a efectua anchetă penală proprie în domeniile sensibile de criminalitate şi nu prea văd cum se combină cele două atâta timp cât tu aştepţi permanent materie primă din partea altor instituţii şi aştepţi să lucrezi numai pe ce doreşte altul să lucrezi la acel moment”.

Cine este Marius Voineag, propus la conducerea DNA

Marius Voineag este adjunct al Secției urmăriri penale și criminalistică din Parchetul General și a condus Serviciul de combatere a macrocriminalității economico-financiare din DIICOT.

În ultima declarație de avere din iunie 2022, pe care a completat-o în calitate de judecătoare la CSM, Marilena Voineag, soția procurorului Marius Voineag, a scris în declarația de avere că au primit 502.500 de lei la petrecerea de botez.

În anul fiscal anterior, Marius Voineag a încasat 226.710 de lei drepturi salariale de la Parchetul General, din funcția de procuror-șef adjunct secție. De asemenea, el a încasat 54.070 de lei drepturi salariale restante de la DIICOT.

Nici procurorul general Gabriela Scutea și nici șeful DNA Crin Bologa nu au fost nominalizați de ministrul Justiției pentru un nou mandat. Procurorii Alex Florin Florența și Marius Ionuț Voineag sunt propunerile anunțate luni de Cătălin Predoiu pentru conducerile Parchetului General și DNA.

Propunerile motivate ale ministrului Justiţiei vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM tot luni, pentru emiterea avizului consultativ motivat al acesteia, în termen de cel mult 30 zile de la primirea solicitării ministrului Justiţiei.

În cazul emiterii unui aviz consultativ negativ al Secţiei pentru procurori a CSM, legea prevede organizarea de către ministrul Justiţiei a unui nou interviu exclusiv cu candidatul care a primit aviz negativ.

În urma interviului, ministrul Justiţiei poate continua procedura prin transmiterea către preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de conducere, însoţită de toate documentele relevante, sau retrage propunerea, urmând să declanșeze o nouă procedură de selecţie în maximum 60 de zile de la retragerea propunerii.