Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, care deţine şi funcţia de şef al Comisiei de avalanşe din cadrul Salvamont România din anul 2006, se arată „şocat şi uimit” că avalanşele care au lovit cabana Capra din Făgăraş nu au produs victime, relatează News.ro.

AvalansaFoto: Anna Dudko | Dreamstime.com

  • ”Eu sunt şocat, uimit că o succesiune de astfel de avalanşe nu a făcut absolut niciun fel de victimă. (...) Pot să vă spun că au fost şase avalanşe, două dintre ele enorme. A doua, eu am mai văzut aşa ceva la începutul lui mai 1985, când am început să merg în Făgăraş. Faptul că nu a fost nicio victimă mie mi se pare un noroc extraordinar, lucru care se datorează faptului că a fost foarte târziu, s-a întâmplat prima avalanşă la ora zece şi jumătate (seara – n.r.), era deja viscol. Dacă era în timpul zilei, ar fi fost o tragedie. Şi a doua avalanşă a plecat în creierii dimineţii când oricum nu circula nimeni şi era viscol”, a afirmat Ion Sănduloiu duminică seară.

Acesta a explicat că zăpada de pe un întreg versant a plecat la vale, iar una dintre avalanşe a „ras” o pădure.

La faţa locului salvamontiştii au dus inclusiv câini de căutare în avalanşă şi o dronă, pentru a-şi da seama dacă au rămas depozite de zăpadă în partea superioară a muntelui şi dacă acestea mai riscă să se plece la vale.

„Din fericire, nu a fost cazul unui risc foarte mare, noi ne-am dat seama că se poate lucra în zonă, se poate circula pe tot parcursul între zona de siguranţă şi Capra”, a mai afirmat Ion Sănduloiu.

Acesta a precizat că unii dintre turişti voiau să plece din cabană cu maşinile şi nu pe jos, pentru că se temeau de producerea de noi avalanşe.

Sănduloiu a explicat că în ultimele 24 de ore pe platforma Bâlea stratul de zăpadă recent depus depăşeşte o jumătate de metru, iar stratul de zăpadă proaspăt depus s-a aşternut peste unul de 30 de centimetri, ceea ce presupune că stratul de zăpadă care se poate disloca este de 80 de centimetri.

Prima avalanşă a lovit cabana sâmbătă seară, în timp ce turiştii petreceau la o zi onomastică. Evenimentul a avut loc la zece minute de la servirea tortului. Turiştii au povestit că au auzit un zgomot „ca o bombă”.

Drumul care duce către cabană este închis din 30 octombrie

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că dacă turiştii care se află la cabana Capra au încălcat regulile care spun că drumul care duce către unitatea de cazare este închis, aceştia nu doar că şi-au pus vieţile în pericol, dar au pus în pericol şi vieţile tuturor salvatorilor care intervin, duminică, pentru evacuarea lor.

Polițiștii au precizat că drumul care duce către cabană este închis încă din 30 octombrie, situaţie semnalizată prin indicator şi barieră.

În aceste condiţii poliţiştii anunţă că vor verifica modul în care turiştii au ajuns la cabană şi vor da amenzi dacă se va constata că restricţia a fost încălcată.

Dacă şoferii care se află cu maşinile la cabana Capra au încălcat interdicţia de a circula pe Transfăgărăşan iarna, ei pot primi amenzi cuprinse între 870 şi 1160 de lei, respectiv 6-8 puncte de penalizare, dar şi suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile.

FOTO Anna Dudko|Dreamstime.com

Citește și:

Operațiunea de evacuare a turiștilor de la Capra s-a încheiat. La cabana lovită de avalanșă au mai rămas 14 angajați