Echipele de salvatori au finalizat acţiunea de evacuare a 58 de persoane care rămăseseră blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea avalanşelor, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.

Avalanșă în FăgărașFoto: DreamsTime

"Ajunse la unitatea de cazare, forţele de intervenţie au identificat un număr de 57 de turişti. Pentru a fi evacuaţi în siguranţă, aceştia au fost împărţiţi în două grupuri. Primul grup, format din 17 persoane, deja se transportă cu un microbuz spre municipiul Piteşti, iar cel de-al doilea grup, compus din 41 de persoane (40 turişti şi un angajat al unităţii de cazare), a ajuns în siguranţă la o altă unitate din zonă", au transmis reprezentanţii ISU Argeş.

Instituţia Prefectului Argeş a anunţat că la Cabana Capra au rămas în continuare 14 dintre cei 15 angajaţi care se aflau acolo în momentul producerii avalanşei.

Avalanșa a avut 2 km lungime. Alte șapte mai mici pe porțiunea de drum închis până la Capra

Sursa citată precizează că avalanşa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime, aceasta fiind distanţa dintre punctul din care se presupune că a pornit şi locul unde s-a oprit.

"Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana şi o alta a curs spre parcare şi a afectat maşinile parcate acolo. De asemenea, forţele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte şapte avalanşe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis şi până la Capra", se menţionează într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului.

Intervenţia pentru evacuarea turiştilor de la Cabana Capra, aflată lângă un sector închis al DN 7C - Transfăgărăşan, a început în cursul dimineţii, fiind deplasate forţe de intervenţie ale pompierilor argeşeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane şi victime multiple, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi două microbuze, se preciza într-o informare transmisă de ISU Argeş.

La intervenţie au luat parte şi salvamontişti, jandarmi şi angajaţi ai Secţiei de Drumuri Naţionale. De asemenea, au fost dislocate două şenilate de la ISU Vâlcea şi ISU Olt şi un UTV de la ISU Dâmboviţa.

Poliţiştii au anunţat că vor verifica modul în care turiştii au ajuns, pe un sector de drum închis circulaţiei, la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan.

"În cursul nopţii trecute, pe DN 7C, km106-107, în zona unei cabane, a avut loc o avalanşă de zăpadă, în urma căreia au fost avariate mai multe autoturisme şi aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană. Autorităţile cu atribuţii în domeniu sunt la faţa locului, pentru a lua măsurile necesare, în vederea evacuării persoanelor. (...) Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere se vor lua măsurile legale în consecinţă", se arată într-o informare transmisă duminică de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.

Conform aceleiaşi surse, DN 7C este închis traficului, de la kilometrul 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar şi prin indicator şi barieră la kilometrul 104.

"Conform OUG 195/2002 R, privind circulaţia pe drumurile publice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public", precizează IPJ Argeş.(sursa: Agerpres)

Foto: Dreamstime.com