Două adolescente din România au povestit pentru BBC cum au fost abordate pe o rețea de socializare, pe vremea când erau minore, de către frații Andrew și Tristan Tate, care trimiteau un mesaj standard fetelor care le atrăgeau atenția. Milionarii britanici, cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol, rămân în arest preventiv încă o lună.

Andrew TateFoto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Una dintre tinerele cu care a stat de vorbă BBC este Daria, fiica lui Cozmin Gușă, care acum se află la studii în Marea Britanie.

Daria a povestit că a primit un mesaj de la Andrew Tate când fata avea doar 16 ani în care scria doar „Româncă și un emoji în formă de căpșună”

„Am fost confuză, pentru că aveam (doar) 200 de urmăritori şi era un cont privat. Era evident că eram fete de liceu. Aveam trecut liceul şi toate celelalte la profil.

Cred că el încerca doar să găsească fete cât mai inocente sau naive, după părerea mea", a spus Daria.

Frații Tate se află în prezent în arest preventiv pentru 30 de zile în România, în timp ce poliția investighează acuzațiile de viol și trafic de persoane, pe care ambii bărbați le neagă.

Într-un videoclip postat de Andrew Tate pare că-i instruiește pe alţii cum să abordeze femeile pe reţelele sociale prin aceeași metodă folosită cu Daria.

„Din experienţa mea, ceea ce le stârneşte interesul şi le face să răspundă este să le întrebi unde se află. Uneori, ca să le stârnesc interesul, pun la sfârşit un emoji complet inutil: nişte cireşe, o portocală sau o căpşună", spunea Andrew Tate în micul ghid video.

Acuzată că minte

Daria spune că mulţi tineri au acuzat-o că minte după ce a povestit că Andrew Tate a încercat să o agațe.

„Chiar și băieți pe care îi cunoșteam din liceu mă fac mincinoasă pentru că am spus că am primit odată un mesaj de la Andrew Tate. Dar ei nu găsesc nimic ciudat în legătură cu toate celelalte acuzații”, a declarat Daria Gușă pentru BBC.

Gabriela (nume fictiv n.r.) avea 17 ani când a fost contactată pe rețelele de socializare de fratele lui Andrew Tate, Tristan, deși ulterior a pretins că are 19 ani.

„Știam că folosea aceeași abordare cu alte fete", a spus ea. „Întotdeauna începe conversația cu exact aceeași replică: Ești frumoasă".

Gabriela a spus că o prietenă de-a ei a primit exact același mesaj standard de abordare de la Tristan Tate.

„Exemplul perfect de conversație”

În videoclipul său online, Andrew Tate spune că fraza '"ești frumoasă" nu este rea ca deschidere și continuă să prezinte ceea ce el descrie ca fiind „un exemplu perfect" de conversație.

După ce stabilește unde se află femeia, domnul Tate îi sfătuiește pe bărbați să întrebe: „De ce nu te văd niciodată? Unde te ascunzi?"

„99% dintre ele spun că nu se ascund", spune el în înregistrare.

Este exact ceea ce pare să se fi întâmplat în schimbul de replici cu Gabriela.

Capturi de ecran din ceea ce se presupune a fi conversația ei cu Tristan Tate arată că următorul mesaj al acestuia este exact așa cum îl descrie Andrew: „Simt că te-am mai văzut pe undeva prin oraș. Este posibil? Unde te-ai ascuns?"

„Este posibil", a răspuns Gabriela. „Nu m-am ascuns".

Invitată la o plimbare cu mașina

Gabriela spune că Tristan Tate a invitat-o să iasă cu mașina lui și la o petrecere, dar ea a refuzat.

Capturi de ecran ale schimbului lor de mesaje indică faptul că conversația s-a încheiat brusc după ce ea a postat un videoclip despre el pe rețelele de socializare.

„Oamenii importanți nu vor dori niciodată să îți scrie dacă te văd făcând astfel de lucruri. Doar un avertisment prietenesc", se arată într-unul dintre ultimele sale mesaje.

Metoda prestabilită pentru inițierea contactului

Frații Tate nu au făcut nimic ilegal în a contacta online fete de 16 sau 17 ani sau a le invita în oraș, dar mărturiile acestor tinere, împreună cu indicațiile date online de Andrew Tate, sugerează o metodă prestabilită pentru inițierea contactului, scrie BBC.

BBC a văzut capturi de ecran care par să susțină afirmațiile făcute de cele două tinere. Mesajele par să fie trimise de la persoane al căror nume de utilizator se potrivește cu cel folosit de Andrew și Tristan Tate înainte ca aceștia să fie excluși de pe platformă.

Cu toate acestea, BBC nu a reușit să verifice independent autenticitatea lor sau să stabilească dacă mesajele au fost trimise chiar de Andrew și Tristan Tate sau de cineva care lucrează în numele lor.