Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat, într-un interviu pentru Europa FM, că Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT Giorgiana Hosu, a fost achitat, deși o decizie definitivă în cazul acestuia ar urma să fie pronunțată de instanță în 7 februarie. În prima instanță, Dan Hosu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, în septembrie 2020, iar în aceeași zi Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT. Ulterior, Predoiu și-a cerut scuze, spunând că vina îi aparține exclusiv, pentru că nu a „verificat informația parvenită din surse neoficiale”.

Cătălin PredoiuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

UPDATE Joi, ministrul Justiției a revenit, vorbind despre „o afirmație eronată” și cerându-și scuze. El spune că este exclusiv vina sa, pentru că nu a „verificat informația parvenită din surse neoficiale”.

„Culpa îmi aparține în întregime pentru că nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale”

  • „În cadrul dialogului pe care l-am avut cu moderatoarea, am afirmat că soțul doamnei Giorgiana Hosu a fost achitat în cadrul unui proces, în realitate procesul nefiind definitiv judecat.
  • Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale.
  • Îmi asum confuzia creată involuntar pe care o regret și prezint scuze publicului. Precizez că aparatul ministerului nu are nicio responsabilitate în vehicularea acestei informații eronate, culpa îmi aparține în întregime pentru că nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale.
  • Bineînțeles, doresc să reafirm principiul independenței justiției, pe care l-am respectat în toată activitatea mea”, a transis ministrul Justiției printr-un comunicat de presă.

„Și ulterior achitat”

Cătălin Predoiu a fost întrebat, miercuri, într-un interviu pentru Europa FM, dacă este mulțumit de activitatea șefilor parchetelor, inclusiv a Giorgianei Hosu, care a demisionat după ce soțul său a fost condamnat.

  • „Și ulterior achitat. Am putea spune că doamna și-a dat demisia, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”, a răspuns Cătălin Predoiu.

(De la minutul 23)

Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT, nu are însă o decizie definitivă a instanței, după ce Tribunalul București l-a condamnat în 2020 la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție. Curtea de Apel București ar urma să pronunțe o hotărâre definitivă în 7 februarie, după nenumărate amânări, conform portalului instanțelor de judecată.

Despre activitatea șefilor marilor parchete: „Nu am nemulțumiri flagrante”

Despre activiatea șefilor marilor parchete - Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție și DNA -, al căror mandat urmează să se încheie, ministrul Justiției a spus că nu are „nemulțumiri flagrante”.

  • „Nu aș putea spune că am nemulțumiri sau, cel puțin, nemulțumiri flagrante.
  • Întotdeauna e loc de mai bine și aici nu mă refer la persoane, mă refer la sistem. E clar că Ministerul Public are nevoie, ca urmare a diversificării activităților infracționale, a problematicii criminologice, are nevoie permanent de ridicarea nivelului de…
  • Deci nu am nemulțumiri flagrante. Dacă aș fi avut vreo nemulțumire flagrantă nu aș fi ezitat să utilizez mijloacele constituționale și legale care îmi stau la dispoziție.
  • Cum nu am făcut uz de ele, înseamnă că activitatea se desfășoară în parametri normali. Că vrem mai mult, sigur…”, a spus ministrul Justiției la Europa FM.

Condamnarea lui Dan Hosu și demisia Giorgianei Hosu. Între timp, ea s-a pensionat la 48 de ani

În 24 septembrie 2020, Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție în care este judecat. Decizia a fost pronunțată de Tribunalul București, nefiind definitivă.

Conform minutei instanței, magistrații au dispus în cazul lui Dan Hosu 2 ani și 6 luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic și 1 an și 6 luni pentru infracțiunea de instigare la folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

El a fost achitat pentru infracțiunile de trafic de influență și de dare de mită. Instanța a dispus contopirea pedepselor principale, urmând ca în final să execute 3 ani de închisoare cu suspendare.

Giorgiana Hosu a fost numită în funcția de procuror-șef al DIICOT în februarie 2020, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Postul rămăsese vacant în octombrie 2019, după ce Felix Bănilă a demisionat, la solicitarea lui Klaus Iohannis, în urma cazului Caracal.

Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT după ce soțul acesteia a fost condamnat în dosarul "Carpatica Asig", pentru infracţiunile de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

După demisia de la conducerea DIICOT, Giorgiana Hosu s-a transferat la Parchetul General.

În iulie 2021, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare a fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, la 48 de ani.