Europarlamentarul român Eugen Tomac spune că România a suferit un „eșec de proporții” la Consiliul European de săptămâna aceasta, unde nu s-a discutat nimic oficial despre intrarea țării noastre în Schengen.

Interzis în SchengenFoto: Maren Winter, Dreamstime.com

„În Consiliul European de joi nu s-a discutat oficial nimic despre extinderea Spațiului Schengen în 2023. Nicio referire la România sau Bulgaria”, a acuzat acesta pe Facebook.

„Discuțiile bilaterale din pauze sau solicitările noastre, exprimate prin Președintele care ne îndemna să nu facem nimic, nu au fost auzite de nimeni”, a afirmat Tomac.

„Concluziile Consilului European sunt clare și au avut o singură mențiune la Schengen. Aceasta se referă la Croația, căreia i-au urat bun venit în spațiul de libera circulație al Uniunii Europene”, a acuzat europarlametnarul.

„Acesta este crudul adevăr, am înregistrat un eșec de proporții, o umilință cruntă pe linie. Dar, evident, vina e la alții”, a mai spus Tomac.

Amintim că, joi seară, Klaus Iohannis a susținut o scurtă conferință de presă pe tema calendarului aderării României la Schengen, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Iohannis a susținut că nu suntem în pragul unei crize diplomatice cu Austria și că problema se va rezolva „de la sine, la nivel de MAE”.

„Concluzia mea e simplă – toţi actorii au înţeles că avem o problemă care trebuie rezolvată. Sunt optimist şi în cursul anului 2023 sper să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România şi Bulgaria”, a spus șeful statului.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a continuat joi să susțină teza numărului mare de migranți care ar ajunge în Austria fără să fie înregistrați în România: „Știm că o parte au trecut prin România pentru că Poliția austriacă a investigat asta”.

(foto articol: DreamsTime.com)