Președintele României a susținut, joi seară, o scurtă conferință de presă pe tema calendarului aderării României la Schengen, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Klaus Iohannis susține că nu suntem în pragul unei crize diplomatice cu Austria și că problema se va rezolva „de la sine, la nivel de MAE”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, vineri, că a chemat în ţară, pentru consultări, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Austria, Emil Hurezeanu, ”un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”.

Ambasadorul Austriei în România nu a participat, marţi, la întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi în România, în locul acesteia fiind prezent un adjunct.

Iohannis vrea o aderare deplină la Schengen pentru 2023

Președintele spune că diplomația română a făcut pași înainte și se aștteaptă la o aderare deplină la spațiul Schengen în 2023.

„Concluzia mea e simplă – toţi actorii au înţeles că avem o problemă care trebuie rezolvată. Sunt optimist şi în cursul anului 2023 sper să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România şi Bulgaria. Am prezentat faptul că România e pregătită pentru a deveni parte a Schengen. Am spus şi ceva legat de solidaritate şi unitate. România e ţară de primă linie când vine vorba de războiul din Ucraina. Ne străduim şi facem faţa. Suntem ţară de primă linie pentru fluxul de migranţi. Avem rezultate foarte bune. România e ţară de primă linie când vine vorba de liniile de solidaritate de transport dinspre Ucraina spre ţările lumii”, a afirmat Klaus Iohannis, joi la Bruxelles, potrivit News.ro.

Fără un calendar concret al aderării

El spune că trebuie să insistăm pe plan european pentru obținerea de garanții privind aderarea.

„Asta înseamnă că avem aşteptări legitime să fim primiţi în Spaţiul Schengen. Pot să vă spun că nu am fost contrazis de nimeni. Este încă un drum pe care îl avem de parcurs. Votul Austriei şi votul mixt din partea Olandei sunt probleme care trebuie încă rezolvate, dar am tras concluzia că de data aceasta pregătirea va fi mai bună, mai profundă şi se doreşte o soluţie. Eu le-am spus că dorim o soluţie în decursul anului 2023. (...) Aşteptarea mea e ca România să intre cu drepturi depline în decursul anului 2023 în Schengen”, a adăugat şeful statului.

Totuşi acesta a mai precizat că nu au fost discuţii cu privire la un calendar concret legat de aderare.

„Nu am discutat despre un calendar concret şi nici nu cred că emomentul ca astăzi să discutăm despre un calendar concret. E nevoie de multe discuţii în perioada următoare”, a conchis Iohannis.

„Premierul suedez a înţeles foarte bine problema aderării României la Schengen”

Preşedintele că a discutat cu premierul suedez pe tema aderării României la Schengen, având în vedere că Suedia va prelua pentru următoarele şase luni preşedinţia Consiliului European.

”Am avut o discuţie cu premierul suedez, i-am prezentat problema, a înţeles-o foarte bine. Sigur că nu şi-a luat un angajament ferm, într-o discuţie care a fost o primă discuţie exploratorie, dar eu sunt convins că, în momentul în care cele două chestiuni - votul austriac şi votul olandez - primesc o clarificare chestiunea va fi imediat pe Consiliul JAI”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles.

Şeful statului crede că nu are nimeni interesul ca această problemă să se transforme într-o chestiune negativă pentru Uniunea Europeană.

”Nu are nimeni - şi asta o spun ferm – interesul ca această problemă să se transforme încă odată în ceva negativ pentru Uniune. Este o perioadă foarte complicată, avem foarte multe crize, UE nu are nevoie de încă un eşec, fiindcă asta a fost”, a mai afirmat şeful statului.

Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată. Austria a reușit să blocheze joi o decizie favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”. În timp ce România și Bulgaria au rămas în afara Schengen, Croația a fost acceptată, prin votul dat joi în Consiliul JAI, astfel că această țară va intra în Schengen din 1 ianuarie 2023.

Austria a invocat numărul mare al migranților ilegali care ajung în această țară, una dintre rute fiind România, cifre contrazise de autoritățile de la București.

Pe același subiect: